Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Šampióni Víno Tirnavia, Veltlínske zelené, Vinkor.

Šampióni Víno Tirnavia, Veltlínske zelené, Vinkor.

Šampiónom kategórie bielych suchých tichých vín na tohtoročnej Tirnavii sa stalo Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007 od Ing. Vršeka z obce Vinosady. Ročník 2007 bol nadpriemerný ročník, aj keď aromatika zďaleka nedosahuje šírku a komplexnosť vín ročníka 2006. Víno sa stalo šampiónom po rozstrele, čo má vždy vyššiu hodnotu ako keď sa šampiónom stane najvyššie hodnotené víno. Najmä úžasná ovocná aromatika tohto vína, presvedčila komisiu.



Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007, suché, 13,3% alk.


Reduktívne víno vo farbe s prevahou zeleného odtieňa.

Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007, Vinkor Veľmi intenzívna vôňa. Florálne arómy pripomínajúce Sauvignon, ako je list ríbezle a jemná žihľavinka, ale tiež vôňa korenistého veltlínu. Obe skupiny vôní sú zastúpené približne rovnakým dielom, aj keď herbálne arómy sú nepatrne výraznejšie pri prvom ovoňaní a korenisté pri druhom. Na pozadí je po celý čas ovocná vôňa, nad ktorou som uvažoval ako ju označiť. Pekná broskyňa sa vplyvom florálnej aromatiky a výraznej kyselinky javí ako vinohradnícka broskyňa. A práve tá kyselinka je úchvatná. Aspoň pre mňa. Vo vôni sa prejavuje rovnako výrazne ako ovocná aromatika.

Chuť vína je na prvý dojem citrusovo svieža, limetka a grep. Potom nasleduje sauvignonová aróma listov čiernych ríbezlí s broskyňou a vinohradníckou broskyňou v závere. Kyselinka je výrazná a minerálna, ale napriek označeniu suché jej sekunduje príjemná a jemne nasladlá plnosť vína. Retronazálne sa vracia príjemná a jednoznačne veltlínová korenistá aróma.

Pokiaľ ide o štruktúru vína , javí sa mi ako ľahší výrazne ovocný typ. Pokiaľ uvažujete či si víno odložiť do archívu, môžete to skúsiť, ale podobný typ vína ako je toto má životnosť tak maximálne 18 mesiacov, potom začne primárna aromatika odchádzať a ťažšie žlté arómy či mineralita, ktoré by mohli víno urobiť príťažlivým v druhom slede, tu absentujú.

Bodové hodnotenie: 90 bodov s klesajúcim výhľadom.

Na záver sa mi žiada doplniť ešte jednu poznámku. V tomto roku(vína ročníka 2007) je drvivá väčšina Sauvignonov skôr bazovo - broskyňová ako florálna. Vršekov Veltlín však paradoxne má florálnych aróm na rozdávanie. Ak máte radi Sauvignon, určite si tento Veltlín nenechajte ujsť.

Víno bolo hodnotené v marci 2008.

tv