Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
08
december
2018

Novianska ochutnávka mladých vín

Verejná prezentácia toho najlepšieho čo tento vinársky rok ponúkne nielen v našom regióne.
Registrácia vzoriek od 22. novembra do 27.novembra 2018. Odborné senzorické posudzovanie bude 29.novembra 2018
08.12.2018 17:00

Šampióni Víno Tirnavia, Veltlínske zelené, Vinkor.

Šampióni Víno Tirnavia, Veltlínske zelené, Vinkor.

Šampiónom kategórie bielych suchých tichých vín na tohtoročnej Tirnavii sa stalo Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007 od Ing. Vršeka z obce Vinosady. Ročník 2007 bol nadpriemerný ročník, aj keď aromatika zďaleka nedosahuje šírku a komplexnosť vín ročníka 2006. Víno sa stalo šampiónom po rozstrele, čo má vždy vyššiu hodnotu ako keď sa šampiónom stane najvyššie hodnotené víno. Najmä úžasná ovocná aromatika tohto vína, presvedčila komisiu.



Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007, suché, 13,3% alk.


Reduktívne víno vo farbe s prevahou zeleného odtieňa.

Veltlínske zelené, výber z hrozna, 2007, Vinkor Veľmi intenzívna vôňa. Florálne arómy pripomínajúce Sauvignon, ako je list ríbezle a jemná žihľavinka, ale tiež vôňa korenistého veltlínu. Obe skupiny vôní sú zastúpené približne rovnakým dielom, aj keď herbálne arómy sú nepatrne výraznejšie pri prvom ovoňaní a korenisté pri druhom. Na pozadí je po celý čas ovocná vôňa, nad ktorou som uvažoval ako ju označiť. Pekná broskyňa sa vplyvom florálnej aromatiky a výraznej kyselinky javí ako vinohradnícka broskyňa. A práve tá kyselinka je úchvatná. Aspoň pre mňa. Vo vôni sa prejavuje rovnako výrazne ako ovocná aromatika.

Chuť vína je na prvý dojem citrusovo svieža, limetka a grep. Potom nasleduje sauvignonová aróma listov čiernych ríbezlí s broskyňou a vinohradníckou broskyňou v závere. Kyselinka je výrazná a minerálna, ale napriek označeniu suché jej sekunduje príjemná a jemne nasladlá plnosť vína. Retronazálne sa vracia príjemná a jednoznačne veltlínová korenistá aróma.

Pokiaľ ide o štruktúru vína , javí sa mi ako ľahší výrazne ovocný typ. Pokiaľ uvažujete či si víno odložiť do archívu, môžete to skúsiť, ale podobný typ vína ako je toto má životnosť tak maximálne 18 mesiacov, potom začne primárna aromatika odchádzať a ťažšie žlté arómy či mineralita, ktoré by mohli víno urobiť príťažlivým v druhom slede, tu absentujú.

Bodové hodnotenie: 90 bodov s klesajúcim výhľadom.

Na záver sa mi žiada doplniť ešte jednu poznámku. V tomto roku(vína ročníka 2007) je drvivá väčšina Sauvignonov skôr bazovo - broskyňová ako florálna. Vršekov Veltlín však paradoxne má florálnych aróm na rozdávanie. Ak máte radi Sauvignon, určite si tento Veltlín nenechajte ujsť.

Víno bolo hodnotené v marci 2008.

tv