Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Šampión NSV, Veltlínske zelené Mrva & Stanko

Šampión NSV, Veltlínske zelené Mrva & Stanko

Šampiónom Národného salónu vín 2016, medzi suchými bielymi vínami sa stalo Veltlínske zelené Kryo. Ako názov napovedá, víno bolo vytvorené pomocou kryomacerácie. V čom je jeho tajomstvo?

Veltlínske zelené  v prevedení Kryo je excelentnou ukážkou čo všetko sa dá vyťažiť zo suroviny, ktorá dosiahla cukornatosť 21,2 °NM použitím správnej technológie, v tomto prípade kryomacerácie. Rakúske veltlíne bezosporu patria k svetovej elite a toto Veltlínske zelené  by som v slepej degustácii s najväčšou pravdepodobnosťou zaradil medzi ne.


Veltlínske zelené 2015, Kryomrva_veltlinske_zelene_kryo_nz_2016


Víno má modernú stredne sýtu farbu so žiadúcou prevahou zeleného odtieňa. Na stene kalicha možno pozorovať mikrobublinky oxidu uhličitého.
Vôňa vína je intenzívna, prejavuje sa v nej kompozícia kvetinových aróm, ovocnosti, korenistosti a podmanivo pôsobiacej minerality. Ako prvá sa prejavuje dvojica kvety – ovocie. Kvetinovú zložku vône reprezentuje kvitnúci pomarančovník a kyselkavú ovocnosť zase citrusové plody, výrazný grep s dotykom bergamotu, ktorý umocňuje aróma zeleného korenia vystupujúca z pozadia. Minerálny tón sa prejavuje iba na pozadí, prípadne ak necháte víno v kalichu chvíľu stáť. Vôňa pôsobí veľmi sviežo a je prísľubom pikantnej kyselinky a šťavnatosti vína.
V ústach je víno svieže, šťavnaté, kyselinka pôsobí naozaj pikantne. Dominantnou arómou sú citrusové tóny, predovšetkým grep a druhou v poradí je korenistosť zeleného korenia, ktorá odoznieva až v dochuti. Víno má elegantne stavanú minerálnu textúru a celkovo pôsobí harmonicky s dlhou hlavne korenistou veltlínovskou dochuťou.
Celkovo je ide o veľmi pekné, elegantné víno, dokonale harmonické a čisté s výraznou aromatikou avšak viac ako intenzívna aromatika ma zaujala štruktúra vína.
Body: 92


Hrozno pochádza z Malokarpatskej V.O., Modranský rajón, obec Šenkvice, hon Krče, Malé Šenkvice.


Analytické parametre vína:
Zvyškový cukor: 2,4 g/l
Obsah kyselín: 6,06 g/l
Alkohol:  12,50 %


Získané ocenenia:
Zlatá medaila: Vinalies Paris 2016
Strieborná medaila: Oenoforum 2016, Vínne trhy Pezinok 2016, Víno Tirnavia 2016