Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
29
september
2017

Nitriansky vínny festival SEPTEMBER 2017

Nitriansky vínny festival 2017 na Nitrianskom hrade a v obci Veľký Cetín.
29.09.2017 00:00
14
október
2017

Deň otvorených pivníc Poézia v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vín a jedla. Pre priaznivcov poézie sme pripravili čítanie krátkych úryvkov zo známych sonetov. Fanúšikovia umenia majú možnosť pozrieť si zaujímavú výstavu v pivničných priestoroch spoločnosti.
14.10.2017 16:00

Šampión NSV, Veltlínske zelené Mrva & Stanko

Šampión NSV, Veltlínske zelené Mrva & Stanko

Šampiónom Národného salónu vín 2016, medzi suchými bielymi vínami sa stalo Veltlínske zelené Kryo. Ako názov napovedá, víno bolo vytvorené pomocou kryomacerácie. V čom je jeho tajomstvo?

Veltlínske zelené  v prevedení Kryo je excelentnou ukážkou čo všetko sa dá vyťažiť zo suroviny, ktorá dosiahla cukornatosť 21,2 °NM použitím správnej technológie, v tomto prípade kryomacerácie. Rakúske veltlíne bezosporu patria k svetovej elite a toto Veltlínske zelené  by som v slepej degustácii s najväčšou pravdepodobnosťou zaradil medzi ne.


Veltlínske zelené 2015, Kryomrva_veltlinske_zelene_kryo_nz_2016


Víno má modernú stredne sýtu farbu so žiadúcou prevahou zeleného odtieňa. Na stene kalicha možno pozorovať mikrobublinky oxidu uhličitého.
Vôňa vína je intenzívna, prejavuje sa v nej kompozícia kvetinových aróm, ovocnosti, korenistosti a podmanivo pôsobiacej minerality. Ako prvá sa prejavuje dvojica kvety – ovocie. Kvetinovú zložku vône reprezentuje kvitnúci pomarančovník a kyselkavú ovocnosť zase citrusové plody, výrazný grep s dotykom bergamotu, ktorý umocňuje aróma zeleného korenia vystupujúca z pozadia. Minerálny tón sa prejavuje iba na pozadí, prípadne ak necháte víno v kalichu chvíľu stáť. Vôňa pôsobí veľmi sviežo a je prísľubom pikantnej kyselinky a šťavnatosti vína.
V ústach je víno svieže, šťavnaté, kyselinka pôsobí naozaj pikantne. Dominantnou arómou sú citrusové tóny, predovšetkým grep a druhou v poradí je korenistosť zeleného korenia, ktorá odoznieva až v dochuti. Víno má elegantne stavanú minerálnu textúru a celkovo pôsobí harmonicky s dlhou hlavne korenistou veltlínovskou dochuťou.
Celkovo je ide o veľmi pekné, elegantné víno, dokonale harmonické a čisté s výraznou aromatikou avšak viac ako intenzívna aromatika ma zaujala štruktúra vína.
Body: 92


Hrozno pochádza z Malokarpatskej V.O., Modranský rajón, obec Šenkvice, hon Krče, Malé Šenkvice.


Analytické parametre vína:
Zvyškový cukor: 2,4 g/l
Obsah kyselín: 6,06 g/l
Alkohol:  12,50 %


Získané ocenenia:
Zlatá medaila: Vinalies Paris 2016
Strieborná medaila: Oenoforum 2016, Vínne trhy Pezinok 2016, Víno Tirnavia 2016