Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
24
november
2017

Katarínska ochutnávka mladých vín v Modre

Už tradičné podujatie sa uskutoční v piatok, 24. novembra 2017 o 16.30 hod v Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra na Sokolskej ul č. 8 v Modre. Môžete ochutnať mladé vína od najvýznamnejších vinárov z Modry a blízkeho okolia a zažijete jedinečnú atmosféru v kruhu ľudí, ktorí milujú víno a rozumejú mu.
24.11.2017 16:30
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Rizling vlašský s veľkou zlatou medailou

Rizling vlašský s veľkou zlatou medailou

Nezdieľam hojne rozšírené nadšenie pre odrodu Rizling vlašský. Poskytuje síce pekné mladé vína, v drvivej väčšine však spadajú do kategórie skôr jednoduchších vín, ktoré nemajú potenciál. Ako veľmi sa človek môže mýliť som sa presvedčil nedávno. Neviem či to nie je len výnimka potvrdzujúca pravidlo, ale vlašák z Veľkého Krtíša je pre mňa najelegantnejším predstaviteľom odrody, s ktorým som sa kedy stretol.

Víno zažiarilo na súťaži Concours Mondial du Bruxelles, kde získalo veľkú zlatú medailu a stalo sa tak najvyššie hodnoteným vínom zo strednej Európy. Keď sme začiatkom leta predstavovali zlaté vína z Concours Mondial du Bruxelles, Rizling vlašský z vinárstva Movino ešte nemal etiketu a neskôr sme sa k nemu už nevrátili. Keď mi Ondrej Celleng v decembri daroval fľašu oceneného vlašáku, bol som na víno zvedavý, ale nič som od neho neočakával.


Raz som niekde čítal v súvislosti s hodnotením vína vetu: nasaď si klobúk hlupáka a postav sa do kúta. Presne tak som sa cítil, keď som víno ochutnal. No,.....ochutnal,... keď som tú fľašu dopil.


Hrozno, z ktorého bolo toto vynikajúce víno vyrobené  pochádza z katastra  Horné Príbelce (vinohrady Nenince)z honu Némethova. Vinohrad  bol vysadený v roku 2003, na ilovitohlinitej pôde. Hrozno bolo obraté 9.10.2015 pri cukornatosti 21,5°NM. Technologicky perfektne vyzreté s optimálnym obsahom kyselín. Ideálny pomer kyselín, cukru a alkoholu dával predpoklad pre vynikajúce harmonicky zladené víno. Hrozno bolo šetrne spracované, za prísne reduktívnych podmienok. Odkalenie muštu prebehlo iba staticky čo umožňuje zachovať značnú časť prospešnej biomasy, čo sú vlastne látky, ktoré sú súčasťou bobule hrozna. Mušt kvasil pri teplote 15-16 °C.

Po vykvasení bolo víno okamžite stočené z hrubých kalov a následne 1 mesiac zrelo na jemných kaloch, následne prebehlo jemné čírenie a šetrná filtrácia.


Popis vinárstva: Víno má svetlo zelenú farbu, vo vôni prevládajú tóny po citrusovom ovocí, egreši, zelených jabĺk a v pozadí cítime rozkvitnutú lipu. V chuti je víno plné, extraktívne a popritom príjemne svieže s dlhou dochuťou.


Ako víno vidím ja:

Obrázok

Rizling vlašský 2015, neskorý zber, línia Privat exclusive, Movino


Ľahšia, moderná farba s prevahou zeleného odtieňa.
Vôňa je intenzívna, pôsobí sviežo až jemne kyselkavo. Ušľachtilosť vína si uvedomíte už v prvom nose, kde sa prejavuje výrazná mineralita, pripomínajúca kremeň, či závan strelného prachu. Spoza minerality začnú postupne vystupovať podmanivé ovocné arómy pripomínajúce dulu, broskyňu, možno marhuľu či jablko. Pri troške predstavivosti sa dá spozorovať aj mango a závan citrusov. To všetko sa deje za stálej prítomnosti minerálneho tónu, čo umocňuje eleganciu vône, dodáva jej pevnosť a vyvoláva túžbu po prvom dúšku vína.
Chuť je živá svieža a extraktívna s výraznou mineralitou, možno aj hrozienkovo – botrytickým tónom(výrobca botrytídu neuvádza). Pritom pôsobí pevne a ovocnosť akoby ustupovala mineralite. Víno je krásne suché s veľmi príjemnou, harmonickou kyselinkou, ktorej prejav podporuje ovocnosť vína v dochuti. Ak si víno zohrejete v ústach zvýrazní sa jeho elegantná minerálna textúra a zvýrazní sa aj ovocnosť s prejavom limetky. Krásne čistá a dlhá dochuť v ktorej odoznieva čistý a priamy minerálny vnem spolu s príjemnou kyselinkou.


Body 93


Okrem svetovej putovnej výstavy Concours Mondial du Bruxelles, kde víno získalo ako jediní zo strednej Európy veľkú zlatú medailu, bodovalo aj doma na súťažiach Vienale Topoľčianky a aj na Vitis Aurea Modra(zlatá medaila) a striebro získalo na súťažiach AWC Vienna a Terravino v Izraeli.


Viem ako to na súťažiach chodí. Víno má často veľmi málo času na to aby dokázalo zaujať a presadiť sa. Musím zložiť poklonu degustátorom na Concours Mondial du Bruxelles, že dokázali rozoznať potenciál tohto výnimočného vína. Veľká zlatá medaila je na mieste. Na Concours Mondial du Bruxelles je pre udelenie Veľkej zlatej medaile, potrebné získať najmenej 92 bodov.


Zdá sa, že v stredoslovenskej vinohradníckej oblasti sa ukazuje jeden veľmi pekný terroir.


analytické parametre vína a pôvod hrozna


P.S. dodatočne som sa dozvedel, že víno sa stalo víťazom degustácie Winelovers Olaszrizling oktober Budapest, kde sa stalo šampiónom spomedzi 120 vín odrody Rizling vlašský