Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00

Rizling vlašský od Matyšáka, krásne letné pitie.

Rizling vlašský od Matyšáka, krásne letné pitie.

Rizling vlašský je zvláštna odroda. Navonok oceňovaná, niektorými dokonca uctievaná, no nájdu sa aj takí ktorí Rizling vlašský nepokladajú za „áčkovú“ odrodu. Medzi tých posledne menovaných radím aj sám seba. Rizling vlašský je preceňovaný a aj keď viem že sa dá z neho urobiť pekné víno, jeho výsadba vysoko prevyšuje jeho význam. Tých vín ktoré ma naozaj zaujali, nie je až tak veľa. Jedným z nich je sedemnástkový vlašák z Viničného.

FľašaViničné je pre mňa terra inkognita. Patrí do Malokarpatskej V.O., od úbočí Karpát je vzdialené iba nejaké 3 km, ale leží takpovediac, na nesprávnej strane cesty. Napriek tomu sa zdá, že Viničné disponuje sľubným terroirom, ktorý bol a vlastne aj stále je pre mňa veľkou neznámou.
Jedným z vín, ktoré som mal možnosť ochutnať je Rizling vlašský z Viničného.

Rizling vlašský 2017, neskorý zber, Víno Matyšák

Vôňa je v prvom okamihu plná korenistých kvetinkových aróm, vrátane exotického kvitnúceho pomarančovníka so závanom bergamotu, neskôr prejde vôňa do aróm rozkvitnutej podhorskej lúky a hlavne voňavých letných jabĺk.


Chuť je plná, extraktívna s pôsobivou štruktúrou, vďaka kyselinke pikantne šťavnatá, pritom pôsobí harmonicky, korenisto, v aromatike sa opäť objavuje citrusový závan niečo medzi bergamotom a limetou, k tomu tie krásne letné jablká.


Víno má neobyčajne dlhú, veľmi príjemnú dochuť. Vlastne to možno ani nie je dochuť, je to čosi čo sa po prehltnutí  vráti a už neodíde. Pre mňa osobne je veľmi príťažlivá minerálna štruktúra vína. Je to jedno z tých vín, ktoré keď si z neho čo i len uchlipnete, tak fľaša o chvíľu padne. Krásne letné pitie.


Víno ma zaujalo svojou aromatickou komplexnosťou, živosťou, dlhočiznou dochuťou a aj pevnou štruktúrou. Ak by takýchto vín bolo viac, asi by som svoj postoj k odrode prehodnotil.


Subjekty

Víno Matyšák

Máloktorá značka na Slovensku sa môže pochváliť takým dynamickým a progresívnym rozvojom, ako rodinné vinárstvo Petra Matyšáka. Od založenia vinárstva v roku 1989 uplynulo dvadsaťtri rokov. Nové pivničné hospodárstvo postavené v roku 2002 na pezinskej Glejovke je vybavené najmodernejšími technológiami na šetrné spracovanie hrozna. Umožňuje výrobu hroznových vín najvyššej kvality. V roku 2006 v ňom pribudla samostatná pivnica na zrenie vína v dubových a v barikových sudoch. Postupne sa inovovali zariadenia lisovne a predfermentačnej úpravy hroznových muštov. Nový pneumatický lis dokáže spracovať hrozno pri nízkom tlaku pod atmosférou dusíka. Automatické vinifikátory s reguláciou teploty zabezpečujú v inertnom prostredí pri pomalej cirkulácii kvasiaceho muštu, ktorý je v kontakte s bobuľami hrozna, výrobu odrodových vín čistej vône a plnej harmonickej chute.