Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Picpoul de Pinet - víno na dovolenku

Picpoul de Pinet - víno na dovolenku

Začiatkom mesiaca časopis Decanter uverejnil zoznam 10 vín z apelácie Picpoul de Pinet. Zhodou okolností som si jedno z nich priviezol z mojej aprílovej cesty na juh Francúzska. A ešte väčšou zhodou okolností práve to, ktorému Decanter udelil 92 bodov.

picpoul_de_pinet_font_marsKeď sa vysloví slovo ustrica, automaticky sa povie aj Muscadet. Tieto dve veci idú nerozlučne k sebe. Na juhu Francúzska som mal možnosť spoznať iné víno, ktoré sa k ustriciam perfektne hodí. Je ním Picpoul de Pinet, neveľká oblasť ležiaca pri mori, presnejšie pri lagúne Thau, kde chovajú fantastické, ružové ustrice. Oblasť som navštívil dvakrát a nakoľko milujem morské potvorky, vždy to bol úžasný zážitok.  Z ostatnej návštevy som si priniesol Picpoul de Pinet z vinárstva Font-Mars.
Víno je fantastické k ustriciam, ale aj k miestnej úprave slávok. Ako chutí bez mušlí som vyskúšal až doma.


Picpoul de Pinet 2016, Font-Mars


Stredne intenzívna farba s nádychom svetlej slamy na zelenom pozadí. Na stene kalicha sa vytvárajú mikrobublinky CO2


Veľmi príjemná elegantná vôňa s typicky južanskou ovocnosťou bieleho dužinatého ovocia, jablká, možno kúsok dule a tušenie hrušky, príjemná sviežosť, nie však na úrovni citrusového ovocia. K jemnej bylinke sa pridáva výrazný minerálny tón.


Víno je v chuti príjemné pevné, naozaj jablká, dula pekná pufrujúca minerálna textúra, ale ako náhle prehltnete v ústach ostáva výrazná, presvedčivá až pikantná kyselinka. V dochuti sa prejavuje aj plnosť a akoby sladkosť vína, ale cukrom to nie je.  Skôr vplyvom tlmiaceho efektu výraznej minerality a celkovou harmóniou vína. Napriek živej kyselinke dochuť je skôr minerálne hodvábna a po kyselkavosti ostáva iba spomienka.


Body: U mňa poctivých 89 bodov, ale jedným dychom dodám, že Decanter udelil vínu 92 bodov.

Potulky po Languedocu 2017

Počas tohtoročnej návštevy Languedocu sme mali sídlo v mestečku Pézenas. Na týždeň sa mojim domovom stal Grand Hotel Moliére, ktorý bol viac hotel ako grand, ale mal veľmi príjemnú, takú trošku ospalú atmosféru dávnych čias. Či tam niekedy Moliére aj prespal to netuším, ale pri svojich cestách s potulným divadlom l’Illustre Théâtre, po francúzskom vidieku, sa Pézenes niekedy v polovici 17. storočia určite zastavil.

Na návšteve v oblasti Languedoc

Pri spätnom pohľade, bola návšteva oblasti Languedoc jedným z najkrajších tohtoročných zážitkov. Oblasť kde môžete nájsť južansky temperamentné červené víno, voňavé ružové víno, ale aj prekvapivo živé biele víno a k tomu úžasná atmosféra... Proste vône a chute južného Francúzska sú neodolateľné.