Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
september
2018

Deň otvorených tokajských pivníc 2018

Pozývame Vás na 14. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
22. septembra 2018 v sobotu od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete zakúpiť prostredníctvom www.tokajregnum.sk, prípadne na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 22.9.2017 od 9:00 do 14:00 hod.

Vinári z TOKAJA
22.09.2018 09:00
28
september
2018

Nitriansky vínny festival 2018

28. a 29. september sú dni, kedy budú nitrianske hradné pivnice už po deviaty raz otvorené pre všetkých milovníkov dobrého vína. Po roku Vás opäť srdečne pozývame na Nitriansky vínny festival!
28.09.2018 17:00
13
október
2018

Spojenie jedla s vínom v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vína a jedla vo forme netradičných kanapiek. Fanúšikovia umenia majú možnosť si pozrieť zaujímavú výstavu ako aj nahliadnuť do novozrekonštruovaných pivničných priestorov.
13.10.2018 16:00

Nič sa nevyrovná Falernskému

Nič sa nevyrovná Falernskému

Falernské víno bolo jedným z prvých apelačných vín na našej planéte už pred viac ako 2.000 rokmi. Zámerne nepíšem prvým, pretože nie som si tým istý, ale rozhodne bolo najslávnejším a zrejme aj najlepšie víno Rímskeho impéria. Vždy som túžil navštíviť miesta kde sa tieto všetkými básnikmi ospevované vína rodili a aj sa mi to podarilo. Dokonca viackrát.

Len pred pár dňami som dostal pozvanie, ktoré sa neodmieta. Salvatore Avalone, rímsky právnik a obrovský nadšenec pradávnych falernských vín ma pozval na jeden jediný večer. Večer, keď spolu s talianskou enologickou megahviezdou Riccardom Cotarellom otvoria Phitos, tradičnú keramickú amforu v ktorej vyrobili víno podľa tradičného rímskeho postupu, macerované na šupkách. Píšem v budúcom čase, pretože na cestu sa chystám až o dva dni aj hlavne nebude to len jeden večer.

Nechcem si dopredu vytvárať názor, ale na „oranžové“ víno s podpisom Riccardo Cotarella som nesmierne zvedavý.

falerno_del_massico_villa_matilde_12Dnes som si urobil náladu vínom Falerno del Massico 2012, od Villa Matilde, ktoré tvorí pomyselný základ novodobých falernských vín.

Falerno del Massico 2012, Villa Matilde

Sýta farba s rubínovo červeným odtieňom.

Vôňa vína je hlboká, dokonale elegantná a aromaticky rozmanitá. Krásne kôstky čerešní, tymian, kandizovaná pomarančová kôra, neskôr závan lesných černíc a v závere tie najušľachtilejšie empyreumatiká dokonca s náznakom sladkého drievka. Ak víno doprajete trochu času v kalichu, rozvinie sa svieža, možno až šťavnatá aróma čerešní s výrazným prejavom sušených čerešňových kôstok.
 
Chuť vína je plná,  veľmi príjemná hladká, pritom stále šťavnatá,... Plné priehrštie ovocia od čiernych čerešní, cez lesné černice, možno náznak sliviek, či rovnako ako vo vôni kandizované ovocie. Niečo medzi pomarančovou kôrou a cedrátmi. Charakter tanínu je niekde medzi hodvábom a zamatom, v takej trošku zosladnutej čokoládovej podobe.

Víno nepatrí medzi nadupané bomby, ale vyniká eleganciou, je neuveriteľne príjemné, pritom komplexné, od ovocia až po príjemné arómy dreva. Zo všetkého trošku. Céder, sladké drievko, kôstky čerešní, čokoláda a snáď aj závan asfaltu.
Víno je stále ešte mladé, nedokážem mu však odolať. 

Body: 92