Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie

Neznámy Botris

Neznámy Botris

Niekedy objavíme čírou náhodou to, čo po celý čas máme doslova pod nosom. Tak tomu bolo aj s vínom Botris. Viem o ňom už dlho aj som ho niekoľkokrát ochutnal, ale oči sa mi otvorili až teraz pri návšteve Malej Tŕne, kde som mal naň trošku viac času ako zvyčajne.

Botris je tak trochu zvláštne víno. Je a zároveň aj nie je tokajským vínom. Víno vďačí za svoj vznik tak trochu nepochopeniu. Neskorý zber a Late Harvest, napriek tomu, že na prvý pohľad sú oba výrazy identické,  sémanticky sú predsa len odlišné.
Keď pred niekoľkými rokmi Jaro Macik ponúkal svoje vína do reštaurácií ocenených Michelinovou hviezdou, v Holandsku a Belgicku, okrem klasických výberov, viaceré z nich prejavili záujem aj o víno typu Late Harvest.  Náš neskorý zber do tejto kategórie vôbec nepatrí a náhradu vo forme prívlastku bobuľový prípadne cibébový výber odmietli. Vraj to u nich nikto nepozná. Macikovci sa teda rozhodli vytvoriť víno, ktoré by spadalo do kategórie Late Harvest, z hľadiska obsahu cukru by patrilo do kategórie sladké, ale nie priveľmi a vzhľadom na posilnenie spojenia so značkou Tokaj, musí byť botrytické. Na svet prišiel Botris. Je to prvé víno deklarované ako Late Harvest, vyrobené na slovenskej strane vinohradníckej oblasti Tokaj. Na maďarskej strane sa tieto vína robia už dlhšie a majú tendenciu postupne nahrádzať samorodné sladké. U nás je zatriedené ako akostné značkové víno aj keď hrozno bolo zatriedené ako cibébový výber. Botris 2013 vyzrieval po celý čas v reduktívnom prostredí antikorového tanku a v štýle vzdialene pripomína čisto reduktívne tokajské výbery zo začiatku 90tych rokov.
Víno je zložené z rovnakých podielov odrôd Lipovina a Furmint, pričom obe dosiahli cukornatosť na úrovni 28 °NM a podiel cibéb dosahoval 50%. Predpokladám, že to viete, ale pre istotu vysvetlím, že cibéby sa tvoria pôsobením ušľachtilej formy plesne Botrytic cinerea, skrátene Botrytídy, z čoho je odvodený aj názov vína, Botris.
Jaro Macik prezradil o víne, že keď bolo mladé bolo veľmi rozhádzané až takmer nepitné. Nuž dnes je to úplne iné víno.

Obrázok
Botris 2013, Late Harvest


Víno má sýtu krásne zlatožltú farbu, ktorá ladí a zároveň kontrastuje s bielou etiketou a zlatým nápisom.
Vôňa podchladeného vína je síce diskrétna, ale ako sa víno dostáva do optimálnej teploty otvára sa veľmi príjemná a aj ťažko popísateľná aróma, v ktorej nájdete arómy medu, ale nepôsobí príkro sladko, v ktorej nájdete arómy sušených kvetov, ale pôsobí aj sviežo a ovocne(šťavnaté žlté ovocie broskyne a mango) a ktorá pôsobí uhladene a zároveň živo aj keď v nej nenájdete prejav kyselín. No a to čo v nej nájdete celkom určite je excelentný minerálny prejav, aký môžete nájsť iba v Tokaji a ktorý mi pripomína vulkanické vína., ale s iným rozmerom ušľachtilosti.
Chuť vína je rovnako zaujímavá ako vôňa. Žltá ovocnosť, med, hrozienka, figy, náznak včelieho vosku a snáď až dokonalý súzvuk medzi prejavom cukru, ovocnosti, kyselín a tufovej minerality, ktorá pufruje prejav kyselín a tie zase tlmia cukor a tak dookola. V dochuti je víno hladké, plné, s dokonale hladkou minerálnou textúrou, ktorá prechádza až do slaného vnemu, ale iba ak ho hľadáte. Ďalší dúšok prináša v sebe záplavu ovocných aróm a teraz aj podstatne výraznejší prejav slovenského tufu. Víno pôsobí neuveriteľne vyvážene a ušľachtilo. Pritom je stále na začiatku svojej cesty. Vďaka jeho komplexnosti a vnútornej štruktúre sa botritída ukáže iba tomu kto ju hľadá a vôbec nie je prvoplánová. Skôr by som povedal, že je tak trošku v štýle vín zo Sauternes.


Víno je ročník 2013, stále pôsobí mladistvo s výrazným potenciálom ďalšieho rozvoja. Svoj pôvodný zámer, vyrobiť príjemné pitné víno niekde v rozmedzí 70-80 gramov zvyškového cukru, Jaro Macik prekonal o desať konských dĺžok.


Víno bolo prvýkrát vyrobené v ročníku 2011 a potom až 2013.


Body: 93


analytické hodnoty a pôvod hrozna