Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
26
apríl
2018

Danube Wine - verejná prezentácia

Príďte ochutnať 115 druhov vín zo 4 krajín sveta. Porovnajte si svoje preferencie s profesionálnymi degustátormi.
17:30h - odovzdávanie cien pre ocenené vinárstva a vína.
Vstupné 15,-.
26.04.2018 17:00
01
máj
2018

Ochutnávka vín Vienále Topoľčianky 2018

Verejná ochutnávka zúčastnených vín v priestoroch zámku Topoľčianky, kde prebehne aj odovzdávanie cien a vyhlásenie oficiálnych výsledkov súťaže - Vienále 2018.
01.05.2018 10:00

Nádeje ročníka 2017, Matyšák

Nádeje ročníka 2017, Matyšák

Značka Matyšák je vnímaná kontroverzne hlavne vďaka širokej škále vín. Pod touto značkou nájdete lacné víno v retaili ale aj víno prémiovej kvality určené pre vinotéky. K retailovým vínam sa nejdem vyjadrovať pretože ich nepoznám a ak mám byť úprimný, ani ma moc nezaujímajú a myslím to všeobecne. Naopak veľmi ma zaujímajú prémiové vína od Matyšáka. Aj keď jeho priemernú úroveň a meno značky ťahajú dole práve spomenuté retailové vína, jeho prívlastkové víno predstavuje najvyššiu kvalitatívnu úroveň, kedykoľvek porovnateľnú s ktorýmkoľvek prémiovým slovenským vinárstvom.

Technológom vinárstva je Jaro Žák. Mimoriadne talentovaný enológ a zároveň neuveriteľne skromný človek. Ak padám na zadok z niektorého z jeho vín a pýtam sa ako dokázal takéto niečo vyrobiť,  Jaro len poznamená, že to sa tak nejako urobilo samé. On s tým vlastne ani nič mimoriadne nerobil.
Možno by som z času na čas aj uveril, keby takéto náhody neboli na dennom poriadku. Jaro Žák je Pán Enológ. Obe s veľkými písmenami.

 
Keď som si od neho pri ostatnej návšteve vypýtal nejaké vzorečky, Jaro sa akoby nerozhodne rozhliadol po pivnici, pokrčil plecami a zašomral čosi v zmysle, Ja neviem, všetky vína vyzerajú celkom pekne.  Zober si čo chceš. Nakoniec som si vybral štyri vína, ale pokojne to mohli byť aj úplne iné štyri vzorky.


Veltlínske zelené  2017
Viničné, hon Čierna zem
Intenzívna vôňa je krásne svieža. Zo zvyšku postfermentačných tónov prezretej šťavnatej hrušky vystupuje aróma plná mandlí, na pozadí zelené korenie a prísľub pevnej minerality,(tipol by som si kremeň, alebo bridlica)
V ústach široké, hladké čisté víno, plné sladkej ovocnosti broskýň, možno marhúľ, nasleduje plynulý prechod do krásnej pikantnej citrusovej a hlavne dlho doznievajúcej kyselinky.  V duchuti sa vracajú výrazné marhule a aj ľahko krémový manoproteínový podtón.
Víno je plné, široké, pôsobí komplexne s prísľubom štrukturovaného krémového tela.
Body 90


Müller Thurgau 2017
Hlohovec hon Šomoď
Omamujúca vôňa plná hrušiek, banánov, vinohradníckej broskyne a príjemnej arómy muškátu. Svieža a sladkastá.
Chuť je čistá s výrazným prejavom čistej muškátovo - hroznovej chute, pôsobí harmonicky, až sladkasto, kyselinka drží víno svieže, ale nie kyslasté. Víno má príjemnú akoby kamenistú štruktúru.
Dochuť je ovocná, opäť hrušková aromatika, mäkký čistý a svieži záver.
Celkovo je víno krásny predstaviteľ primárne aromatických vín, je výrazne aromatické, harmonické a svieže s ľahším telom.
Body 88


Silvánske zelené 
Grinava, hon Kotlíky

Vôňa je výrazná, zatiaľ s troškou postfermentačnej banánovej aromatiky, z ktorej rýchlo vystupuje špecifická odrodová ovocnosť, ktorú by som definoval ako prienik kvetinových aróm(kvitnúci pomarančovník) s vôňou zelenej paradajky. Je to vskutku príjemný a rafinovaný vnem. Vôňa nie je iba aromaticky výrazná ale má aj svoju štruktúru.
Víno je jednoznačne suché, s dobre stavaným telom. Má výraznú, minerálnu štruktúru, pevnú ako žula na ktorej je zrodený a ktorá tlmí prejav inak znamenitej kyselinky.  Aromatika je zložená z klasickej zelenej paradajky, závanu kvetín a dozrievajúceho manga.
Dochuť je v znamení pevnej žulovej textúry a klasickej odrodovej dochute, trošku akoby strihnutej strelným prachom.


Devín 2017, výber z hrozna suché
Búč, hon Vinohrady
Víno je číre, na stene kalicha sa zrážajú mikrobublinky CO2
 Vôňa vína je výrazná, ale nie priveľmi. Výrazná tramínová korenistosť, pripomína Tramíny z Tramínu, ale na rozdiel od tramínu je vôňa bohatšia o jemné kvetinové arómy, ani nie tak očakávaných ruží ako skôr kvitnúceho pomarančovníka a veľmi príjemných až podmanivých odtieňov žltých a tropických plodov. Konkrétne prezrievajúca broskyňa a mango. Všetkého ja tak akurátne, takže celkový prejav vône je skvelý.
Chuť je extraktívna s výrazným nástupom tropickej ovocnosti, po nej nasleduje tramínové korenie, limetkový list, vynikajúc textúra a k mojej predstave o odrode Devín, dokonale harmonický pomer plnosti a sladkosti(v hornej polovici suchej časti spektra) lomeno celková sviežosť a živosť vína. Dlhá čistá hladká dochuť, príjemne svieža s korenisto ovocným vnemom.
Víno bolo prefiltrované na prezentáciu na slovenskom víne, ale pôsobí ako hotové víno, ktoré sa krásne popíja už teraz a prakticky nemá na čo čakať.


Osobne sa aromatickým vínam vyhýbam. Ako prvému sa vyhnem rodine muškátov, nasleduje Irsaj Oliver, po ňom asi Devín a až nakoniec Tramín. Aj to je dôvod prečo som tento Devín odkladal až nakoniec. Moc sa mi doň nechcelo. Dokonca som uvažoval, že keď si urobím senzorický popis, zvyšok vína pôjde na podlievanie do kuchyne. Ako náhle som víno ochutnal, ako víno na podliatie som použil Rizling rýnsky(iný pezinský vinár) a Matyšákov Devín som si pekne krásne pomaličky vycuckal.

Body: 90