Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Nádeje ročníka 2017, Matyšák

Nádeje ročníka 2017, Matyšák

Značka Matyšák je vnímaná kontroverzne hlavne vďaka širokej škále vín. Pod touto značkou nájdete lacné víno v retaili ale aj víno prémiovej kvality určené pre vinotéky. K retailovým vínam sa nejdem vyjadrovať pretože ich nepoznám a ak mám byť úprimný, ani ma moc nezaujímajú a myslím to všeobecne. Naopak veľmi ma zaujímajú prémiové vína od Matyšáka. Aj keď jeho priemernú úroveň a meno značky ťahajú dole práve spomenuté retailové vína, jeho prívlastkové víno predstavuje najvyššiu kvalitatívnu úroveň, kedykoľvek porovnateľnú s ktorýmkoľvek prémiovým slovenským vinárstvom.

Technológom vinárstva je Jaro Žák. Mimoriadne talentovaný enológ a zároveň neuveriteľne skromný človek. Ak padám na zadok z niektorého z jeho vín a pýtam sa ako dokázal takéto niečo vyrobiť,  Jaro len poznamená, že to sa tak nejako urobilo samé. On s tým vlastne ani nič mimoriadne nerobil.
Možno by som z času na čas aj uveril, keby takéto náhody neboli na dennom poriadku. Jaro Žák je Pán Enológ. Obe s veľkými písmenami.

 
Keď som si od neho pri ostatnej návšteve vypýtal nejaké vzorečky, Jaro sa akoby nerozhodne rozhliadol po pivnici, pokrčil plecami a zašomral čosi v zmysle, Ja neviem, všetky vína vyzerajú celkom pekne.  Zober si čo chceš. Nakoniec som si vybral štyri vína, ale pokojne to mohli byť aj úplne iné štyri vzorky.


Veltlínske zelené  2017
Viničné, hon Čierna zem
Intenzívna vôňa je krásne svieža. Zo zvyšku postfermentačných tónov prezretej šťavnatej hrušky vystupuje aróma plná mandlí, na pozadí zelené korenie a prísľub pevnej minerality,(tipol by som si kremeň, alebo bridlica)
V ústach široké, hladké čisté víno, plné sladkej ovocnosti broskýň, možno marhúľ, nasleduje plynulý prechod do krásnej pikantnej citrusovej a hlavne dlho doznievajúcej kyselinky.  V duchuti sa vracajú výrazné marhule a aj ľahko krémový manoproteínový podtón.
Víno je plné, široké, pôsobí komplexne s prísľubom štrukturovaného krémového tela.
Body 90


Müller Thurgau 2017
Hlohovec hon Šomoď
Omamujúca vôňa plná hrušiek, banánov, vinohradníckej broskyne a príjemnej arómy muškátu. Svieža a sladkastá.
Chuť je čistá s výrazným prejavom čistej muškátovo - hroznovej chute, pôsobí harmonicky, až sladkasto, kyselinka drží víno svieže, ale nie kyslasté. Víno má príjemnú akoby kamenistú štruktúru.
Dochuť je ovocná, opäť hrušková aromatika, mäkký čistý a svieži záver.
Celkovo je víno krásny predstaviteľ primárne aromatických vín, je výrazne aromatické, harmonické a svieže s ľahším telom.
Body 88


Silvánske zelené 
Grinava, hon Kotlíky

Vôňa je výrazná, zatiaľ s troškou postfermentačnej banánovej aromatiky, z ktorej rýchlo vystupuje špecifická odrodová ovocnosť, ktorú by som definoval ako prienik kvetinových aróm(kvitnúci pomarančovník) s vôňou zelenej paradajky. Je to vskutku príjemný a rafinovaný vnem. Vôňa nie je iba aromaticky výrazná ale má aj svoju štruktúru.
Víno je jednoznačne suché, s dobre stavaným telom. Má výraznú, minerálnu štruktúru, pevnú ako žula na ktorej je zrodený a ktorá tlmí prejav inak znamenitej kyselinky.  Aromatika je zložená z klasickej zelenej paradajky, závanu kvetín a dozrievajúceho manga.
Dochuť je v znamení pevnej žulovej textúry a klasickej odrodovej dochute, trošku akoby strihnutej strelným prachom.


Devín 2017, výber z hrozna suché
Búč, hon Vinohrady
Víno je číre, na stene kalicha sa zrážajú mikrobublinky CO2
 Vôňa vína je výrazná, ale nie priveľmi. Výrazná tramínová korenistosť, pripomína Tramíny z Tramínu, ale na rozdiel od tramínu je vôňa bohatšia o jemné kvetinové arómy, ani nie tak očakávaných ruží ako skôr kvitnúceho pomarančovníka a veľmi príjemných až podmanivých odtieňov žltých a tropických plodov. Konkrétne prezrievajúca broskyňa a mango. Všetkého ja tak akurátne, takže celkový prejav vône je skvelý.
Chuť je extraktívna s výrazným nástupom tropickej ovocnosti, po nej nasleduje tramínové korenie, limetkový list, vynikajúc textúra a k mojej predstave o odrode Devín, dokonale harmonický pomer plnosti a sladkosti(v hornej polovici suchej časti spektra) lomeno celková sviežosť a živosť vína. Dlhá čistá hladká dochuť, príjemne svieža s korenisto ovocným vnemom.
Víno bolo prefiltrované na prezentáciu na slovenskom víne, ale pôsobí ako hotové víno, ktoré sa krásne popíja už teraz a prakticky nemá na čo čakať.


Osobne sa aromatickým vínam vyhýbam. Ako prvému sa vyhnem rodine muškátov, nasleduje Irsaj Oliver, po ňom asi Devín a až nakoniec Tramín. Aj to je dôvod prečo som tento Devín odkladal až nakoniec. Moc sa mi doň nechcelo. Dokonca som uvažoval, že keď si urobím senzorický popis, zvyšok vína pôjde na podlievanie do kuchyne. Ako náhle som víno ochutnal, ako víno na podliatie som použil Rizling rýnsky(iný pezinský vinár) a Matyšákov Devín som si pekne krásne pomaličky vycuckal.

Body: 90