Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Métamorphose 2012, Domaine da la Barthe

Métamorphose 2012, Domaine da la Barthe

V lete som dostal od kolegu vína, ktoré priviezol z Francúzska. Bol na návšteve u pani Viery Eychenne v juhofrancúzskom Beziers v ich vinárstve Domaine de la Barthe. Niektoré z nich som ochutnal už pred približne 3 rokmi, ale teraz som dostal na ochutnanie aktuálne ročníky.

Pamätám si že tie vína sa mi vtedy páčili. Bol som preto zvedavý na aktuálne ročníky, čo bol v tomto prípade ročník 2012.
Dnes si predstavíme jedno z nich. Je nim víno nazvané Métamorphose, ktoré je spojením odrôd Syrah a Grenache.


Métamorphose 2012, Domaine da la Barthedomaine_barthe_metamorphose_2012


Hlboká sýta farba, trošku rubínovo červenej, trošku bordovej, ale aj fialový tón a na okraji tehlový. Samotná široko koncipovaná farebnosť sľubuje komplexnosť vína. Ďalšou vlastnosťou ktorú treba spomenúť je vysoká viskozita vína, ktorá nie je daná iba plným alkoholickým telom, ale aj glycerolom vďaka dokonale vyzretej surovine.


Vôňa je v prvom nose pevná, rýchlo však začne vystupovať široká ovocnosť, akoby závan dreva, či skôr exotického korenia. Ovocnosť je tvorená prezretým čiernym ovocím, predovšetkým lesné ostružiny – černice a moruše v takom až džemovom prevedení. Ušľachtilosť a rafinovanosť dodávajú vôni neobyčajné arómy černíc, ale hlavne sladučkých brusníc ozdobeným korenistým tónom.


Vôňa je naozaj  veľmi komplexná. Vždy keď chytíte do ruky kalich objaví sa iný tón. Ak chcete zachytiť tie úžasné brusnicové arómy, musíte dať vínu v kalichu trochu času a najmä pokoj. A potom ovoniavať , len tak bez krúženia kalichom.


V ústach je víno plné, teplé s podmanivou ovocnosťou, ktorá v hrubých obrysoch kopíruje vôňu a to vrátane brusnicových tónov. Štruktúra je tvorená skutočne jemným a pevným tanínom, ktorý evokuje vysokopercentnú horkú čokoládu. Aj svojou „suchosťou“ aj svojou ušľachtilosťou. Dochuť je skôr ovocná, ale nakoniec predsa len v ústach doznieva 95% horká čokoláda.


Body: Za vôňu samotnú 96, ale chuť je oproti vôni trochu jednoduchšia, navyše v dochuti sa prejavuje aj jemný nedostatok kyselín, ktorý však môže byť pre niekoho pozitívom
Priemer je niekde na 90 bodoch.