Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Métamorphose 2012, Domaine da la Barthe

Métamorphose 2012, Domaine da la Barthe

V lete som dostal od kolegu vína, ktoré priviezol z Francúzska. Bol na návšteve u pani Viery Eychenne v juhofrancúzskom Beziers v ich vinárstve Domaine de la Barthe. Niektoré z nich som ochutnal už pred približne 3 rokmi, ale teraz som dostal na ochutnanie aktuálne ročníky.

Pamätám si že tie vína sa mi vtedy páčili. Bol som preto zvedavý na aktuálne ročníky, čo bol v tomto prípade ročník 2012.
Dnes si predstavíme jedno z nich. Je nim víno nazvané Métamorphose, ktoré je spojením odrôd Syrah a Grenache.


Métamorphose 2012, Domaine da la Barthedomaine_barthe_metamorphose_2012


Hlboká sýta farba, trošku rubínovo červenej, trošku bordovej, ale aj fialový tón a na okraji tehlový. Samotná široko koncipovaná farebnosť sľubuje komplexnosť vína. Ďalšou vlastnosťou ktorú treba spomenúť je vysoká viskozita vína, ktorá nie je daná iba plným alkoholickým telom, ale aj glycerolom vďaka dokonale vyzretej surovine.


Vôňa je v prvom nose pevná, rýchlo však začne vystupovať široká ovocnosť, akoby závan dreva, či skôr exotického korenia. Ovocnosť je tvorená prezretým čiernym ovocím, predovšetkým lesné ostružiny – černice a moruše v takom až džemovom prevedení. Ušľachtilosť a rafinovanosť dodávajú vôni neobyčajné arómy černíc, ale hlavne sladučkých brusníc ozdobeným korenistým tónom.


Vôňa je naozaj  veľmi komplexná. Vždy keď chytíte do ruky kalich objaví sa iný tón. Ak chcete zachytiť tie úžasné brusnicové arómy, musíte dať vínu v kalichu trochu času a najmä pokoj. A potom ovoniavať , len tak bez krúženia kalichom.


V ústach je víno plné, teplé s podmanivou ovocnosťou, ktorá v hrubých obrysoch kopíruje vôňu a to vrátane brusnicových tónov. Štruktúra je tvorená skutočne jemným a pevným tanínom, ktorý evokuje vysokopercentnú horkú čokoládu. Aj svojou „suchosťou“ aj svojou ušľachtilosťou. Dochuť je skôr ovocná, ale nakoniec predsa len v ústach doznieva 95% horká čokoláda.


Body: Za vôňu samotnú 96, ale chuť je oproti vôni trochu jednoduchšia, navyše v dochuti sa prejavuje aj jemný nedostatok kyselín, ktorý však môže byť pre niekoho pozitívom
Priemer je niekde na 90 bodoch.