Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00

Métamorphose 2010, Domaine de la Barthe

Métamorphose 2010, Domaine de la Barthe

Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Syrah 80%, Grenache 20%
Vína z odrody Syrah, nie sú u nás práve rozšírené, ale toto víno je rozhodne ideálnym kandidátom na zoznámenie sa s juhofrancúzskym štýlom Syrahu a navyše v príjemne teplom prevedení.

domaine_barthe_metamorphose_2012Sýta tmavá farba, s karmínovo červeným tónom.
Vôňa je stredne intenzívna, rozhodne komplexná, s ovocnosťou čiernych plodov. Najvýraznejšie sú černice v takom zvláštnom minerálne pevnom prevedení a s nádychom lyofylizovaných fialiek. Na pozadí sa objavuje čierne korenie a po ňom závan barikových aróm, predovšetkým čokoláda, ovocná zložka však stále dominuje.
Chuť vína je pevná, pôsobí veľmi extraktívne a ovocne. V prvom dúšku nájdete už spomenutú lyofylizovanú fialku, po nej nasleduje dominantná ovocnosť. Výrazný prejav prezretých černíc a černicového džemu, s jemným podmazom, či skôr iba tušením feniklu. Tak ako ovocnosť, rovnako výrazne sa prejavuje aj čierne korenie. Štruktúra vína je postavená na výraznejších tanínoch a pevnej mineralite, ktorá potláča prejav čokolády v dochuti.  Víno má plné telo, ale rovnako pevnú kyselinku, ktorá udržuje rovnováhu.
Víno pôsobí komplexne, pevne, ale aj mlado a má pred sebou ešte nejaký ten rôčik.

Body: 90
Alkohol: 14% obj
Kyseliny: 4,93 g/l
Zvyškový cukor: 0,8 g/l
Spracovanie hrozna: Kvasenie prebieha separátne, pri teplote 22-24 °C, macerácia na šupkách cca 6 týždňov.
Výrobca odporúča víno podávať pri teplote 15-16 °C, výborne sa hodí k jedlám z diviny, najlepšie diviak, či divoký zajac na víne.

Domaine de la Barthe v Bratislave

Ľudia, ktorí odídu žiť trvalo do zahraničia, majú jednu zaujímavú vlastnosť. Ich jazyk akoby zamrzol v čase odchodu. Doteraz som si to všimol iba u Hynka Vicha. Ak by nešlo o chlapa, povedal by som, že je to celkom sexy. Jednoducho stretnete človeka z inej doby. Podobný pocit som zažil, keď som si prečítal pozvánku od pani Viery Eychenne. Možno v nej nebolo ani toľko staromilstva, ako skôr pokory. A vlastne ani neviem či to bola pozvánka, alebo skôr vyznanie.