Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Métamorphose 2010, Domaine de la Barthe

Métamorphose 2010, Domaine de la Barthe

Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Syrah 80%, Grenache 20%
Vína z odrody Syrah, nie sú u nás práve rozšírené, ale toto víno je rozhodne ideálnym kandidátom na zoznámenie sa s juhofrancúzskym štýlom Syrahu a navyše v príjemne teplom prevedení.

domaine_barthe_metamorphose_2012Sýta tmavá farba, s karmínovo červeným tónom.
Vôňa je stredne intenzívna, rozhodne komplexná, s ovocnosťou čiernych plodov. Najvýraznejšie sú černice v takom zvláštnom minerálne pevnom prevedení a s nádychom lyofylizovaných fialiek. Na pozadí sa objavuje čierne korenie a po ňom závan barikových aróm, predovšetkým čokoláda, ovocná zložka však stále dominuje.
Chuť vína je pevná, pôsobí veľmi extraktívne a ovocne. V prvom dúšku nájdete už spomenutú lyofylizovanú fialku, po nej nasleduje dominantná ovocnosť. Výrazný prejav prezretých černíc a černicového džemu, s jemným podmazom, či skôr iba tušením feniklu. Tak ako ovocnosť, rovnako výrazne sa prejavuje aj čierne korenie. Štruktúra vína je postavená na výraznejších tanínoch a pevnej mineralite, ktorá potláča prejav čokolády v dochuti.  Víno má plné telo, ale rovnako pevnú kyselinku, ktorá udržuje rovnováhu.
Víno pôsobí komplexne, pevne, ale aj mlado a má pred sebou ešte nejaký ten rôčik.

Body: 90
Alkohol: 14% obj
Kyseliny: 4,93 g/l
Zvyškový cukor: 0,8 g/l
Spracovanie hrozna: Kvasenie prebieha separátne, pri teplote 22-24 °C, macerácia na šupkách cca 6 týždňov.
Výrobca odporúča víno podávať pri teplote 15-16 °C, výborne sa hodí k jedlám z diviny, najlepšie diviak, či divoký zajac na víne.

Domaine de la Barthe v Bratislave

Ľudia, ktorí odídu žiť trvalo do zahraničia, majú jednu zaujímavú vlastnosť. Ich jazyk akoby zamrzol v čase odchodu. Doteraz som si to všimol iba u Hynka Vicha. Ak by nešlo o chlapa, povedal by som, že je to celkom sexy. Jednoducho stretnete človeka z inej doby. Podobný pocit som zažil, keď som si prečítal pozvánku od pani Viery Eychenne. Možno v nej nebolo ani toľko staromilstva, ako skôr pokory. A vlastne ani neviem či to bola pozvánka, alebo skôr vyznanie.