Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie

Dolce & Gabbana nemusí byť dolce

Dolce & Gabbana nemusí byť dolce

Sú vinári, ktorých si podľa niečoho zaškatuľkujete a dosť ťažko sa to mení. Začalo to kedysi dávno ružovým vínom, ktoré robili asi najsladšie pod Malými Karpatmi. V telefóne mám dodnes menovku Dolce & Gabbana vyhradenú pre Miloša Grančiča z dua Dubovský & Grančič. Dolce znamená sladký a ich vína tak doteraz vnímam. Aj keď ako sa zdá, neprávom.

Pri jednej z viac menej náhodných návštev u Miloša Grančiča, mi ako správny hostiteľ ponúkol pohár vína. Keďže  stále ešte nepatríme do vyspelej Európy, kde pre dúšok vína na vodičov nestriehnu policajti, obmedzil som sa na ovoňanie vína, ale už v tomto momente ma zaujalo. V zmysle hesla podaj čertovi prst.... som si od Miloša úplne na hulváta vypýtal rovno celú fľašu.
Zopár týždňov som ju aj obchádzal, pretože som správne vytušil, že to víno má najviac ako byť otvorené len tak večer k telke. Správna chvíla prišla včera, keď som mal pozáplave mladých vín chuť na niečo seriózne. Voľba padla na Milošov biely Pinot ročníka 2015.


Hrozno pochádza z vlastných viníc vo Svätom Juri, z vinice Panciere. Vek viniča dosahuje na naše pomery úctyhodných 45 rokov. Hrozno dozrelo do kategórie bobuľový výber. Neodpustil som si rypnúť do Miloša otázkou, ako to, že víno je suché. Vysvetlil mi, že každý rok robí dvojičky. Jedno polosladké až sladké a jedno takmer suché. V ročníku 2015 to nebolo  inak. To takmer suché, malo cca 9-10 gramov cukru, ale na jar keď sa v pivnici trochu oteplilo začalo refermentovať a dokvasilo naozaj do sucha.


Rulandské biele 2015, bobuľový výber suché,  Dubovský & Grančič


FľašaVíno má stredne sýtu farba zlatistého či skôr svetlo slamového odtieňa.
Vôňa vína pôsobí komplexne, nazreto a ušľachtilo. Je svieža, čistá s jemne krémovým, ale rozhodne pevným prejavom. Ovocnosť veľmi pripomína vôňu odležanej dule, k tomu jemná vôňa maslového pečiva, vracia sa ovocnosť vo forme sušeného ovocia, ale najdominantnejším vnemom v "dovôni" je mineralita. Neskôr sa predsa len ešte objavuje odrodové krémové, akoby vanilkové, ale vďaka mineralite aj pevné pečivo. Celkový dojem z vône je elegancia a ušľachtilosť a zároveň naznačuje archívny potenciál vína. Úroveň vanilínu prezrádza citlivú prácu s drevom.


V ústach je víno bohaté, plné s pikantnou kyselinkou, ktorá dotvára šťavnatosť vína. Aj keď nebadať prítomnosť cukru, víno má dobre stavané alkoholické telo, ktoré evokuje sladkastý vnem. Rovnako ako vo vôni, aj v ústach sa prejavuje ušľachtilosť a pevný endoskelet tvorený mineralitou. Aromatický profil takmer verne kopíruje vôňu. Objavuje sa trošku podusené jablko, dula, pikantná kyselinka dodáva aj citrusový vnem, nasleduje závan vanilínu, tušenie lignínu a doznievanie ovocných tónov. To, že víno ležalo v dreve 12 mesiacov ani nemám chuť uveriť. Excelentná práca a excelentná voľba dreva. Trojročné klasické bariky od Seguin Moreau s čelom z agátového dreva.


V závere sa prejavuje aj jemná textúra pripomínajúca tanín, ale pravdepodobne len vďaka pevnej mineralite, ktorá umožňuje zachytiť jej vnem.


Víno zďaleka nie je prvoplánový navoňaný a nastylovaný bodybuilder. Pôsobí pevne, ušľachtilo a pikantne. Do kategórie meditatívnych vín by som ho asi nezaradil, ale nemá od nej ďaleko. Najmä ak ho necháte trochu zohriať v ústach aby ukázalo všetky svoje vrstvy.


Body: 91


Je mi jasné, že na  žiadnej súťaži by toľko bodov víno asi nedostalo, ale ja som mal dostatok času sa mu venovať a 91 bodov rozhodne nie je prehnané číslo. Skôr naopak.


Na záver si neodpustím ešte jednu poznámku. Víno nesie názov Rulandské biele, čo je síce oficiálne správny, predsa však len spotvorený novotvar, ktorému nikto okrem nás a Čechov nerozumie. Bolo by konečne na čase začať používať medzinárodne rozšírený a na ucho aj príjemnejší tvar Pinot blanc.


Subjekty

Dubovský a Grančič

Vinohradníctvo a vinárstvo Dubovský & Grančič obhospodaruje 10ha vinohradov, ale produkcia hrozna nepostačuje pokryť výrobu vína, preto časť hrozna nakupujeme u svojich zmluvných dodávateľov vo Svätom Jure, alebo z obce Svodín v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti , kde na základe dlhoročnej spolupráce dosahujeme výborných výsledkov v odrodách, ktoré v Malých Karpatoch nedosahujú požadované kvalitatívne parametre, alebo je výsadba v našom regióne veľmi malá (Cabernet Sauvignon, Dunaj, Rulandské šedé, Sauvignon).