Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
08
december
2018

Novianska ochutnávka mladých vín

Verejná prezentácia toho najlepšieho čo tento vinársky rok ponúkne nielen v našom regióne.
08.12.2018 17:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00

Château Ciceron, Corbieres 2016

Château Ciceron, Corbieres 2016

Počas prezentácie vín z oblasti Corbieres, v reštaurácii La Barbacane, Hotela de la Cité v juhofrancúzskom Carcassonne som ochutnal veľa krásnych vín, ale jedno ma skutočne zaujalo. Zrejme to bolo na mne aj vidieť, pretože zástupkyňa vinárstva mi jednu fľašu venovala a pridala ešte odrodový Cabernet Sauvignon. Ten som venoval priateľovi Jurymu, ktorý oň prejavil záujem a ja som si nechal apelačný Corbieres ročníka 2016.

Pred návratom na Slovensko som dokonca uvažoval, či ho niekomu nedarovať, alebo s priateľmi nevypiť len tak na nočnej chodbovici. Viete ako je to s vínom a lietadlom. Nakoniec som si domov zobral práve Corbieres. Keď som si ho v pokoji a s čistou hlavou prechutnal, prišlo mi ľúto, že som si nenechal aj ten Cabernet Sauvignon.

 

Víno je z vinárstva Les Domaines Auriol, ktoré vlastní niekoľko ďalších château. Château Ciceron je iba jedným z nich. Château Ciceron bolo majetkom benediktínskeho opátstva Lagrasse. V čase francúzskej revolúcie (1789) prešlo do súkromných rúk. V šesťdesiatych rokoch sa Cicéron stal experimentálnou doménou známeho parížskeho vínneho domu, Maison Nicolas a poslúžil ako scéna pre niekoľko filmov a kultúrnych podujatí.

 

Vinohrady ležia v nadmorskej výške od 150 do 250 metrov. Oblasť sa vyznačuje vysokým letnými horúčavami. Súčasťou Château je novovysadený ampelografický, pokusný vinohrad a historické vinohrady v zóne apelácie Corbieres.


"Premieres Vignes" pochádza z historického vinohradu. Vinič je vysadený na ploche 7,5 a vek krov je medzi 25 až 35 rokov s výnosom 30 hektolitrov na hektár. V roku 2018 začala konverzia na ekologické poľnohospodárstvo.
Hlavnými odrodami sú Syrah a Grenache. Miestny terroir dáva vínam z modrých odrôd dobrú schopnosť starnutia, sú dlhé a vyvážené.

 

FľašaChâteau Ciceron, Corbieres 2016, Premieres vignes LE

 

Sýta až temná rubínovo červená farba v predýchanej, ale stále reduktívnej časti spektra.

Vôňa je plná, extraktívna plná ovocnosti čierneho lesného ovocia. Výrazné černice, ale napriek vysokému alkoholu pôsobia elegantne bez typického likérovo džemového vnemu. Z pozadia vystupuje trošku korenisto pôsobia aróma voňavých bylín akú nájdete iba v Languedocu, známa ako garrique. Na pozadí je niečo čo by som nazval krásnym lignínom s nádychom cédru, ale s drevom tu často nepracujú vôbec a navyše tá intenzívna čistá ovocnosť.... Naozaj neviem.

 

V ústach je víno krásne komplexné a elegantné s výrazným prejavom dominantnej čiernej ovocnosti černíc, moruší, ale aj červených brusníc. Disponuje vcelku mohutnou, ale krásne jemnou, v tejto chvíli ešte stále zamatovou textúrou jemnučkého tanínu. Aromaticky sa ovocnosť opiera o niečo čo by som nazval korenistým cédrom a ktorý už celkom jednoznačne poukazuje na drevo. Neviem či sa za eleganciou vína skrýva dokonale citlivá práca s drevom, alebo mohutnosť vína, ktoré si poradí s akýmkoľvek drevom. Toto je stopercentne francúzsky dub. Dochuť je krásne štruktúrovaná tanínom a odoznieva v nej elegantná korenistá ovocnosť černíc. Víno je v ústach plné, teplé, ale deklarovaných 15 % alkoholu v ňom necítiť. Vo svojej komplexnosti a štruktúre dokáže vysoký alkohol tak zakomponovať, že necítite ani likér, ani alkoholicky pálivý vnem, ale uvarenú ovocnosť.

Vo výdychu sa víno vracia vo svojej elegantnej výrazne čiernoovocnej podobe.

Po dlhšom predýchaní sa zvýrazní štruktúra a k empyreumatikám sa pridá horká čokoláda.

Krásne víno 93

 

Enologička: Claude Vialade

 

Časť vína po ukončení fermentácie naozaj vyzrievala vo francúzskych barikoch, konkrétne 30%.