Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
24
máj
2018

Workshop a verejná prehliadka súťažných vín VÍNO SPU 2018

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva, Slovenskej (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 24.5.2018 sa uskutoční workshop a verejná prehliadka desiateho ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2018“.

Na vašu účasť sa teší: Organizačný výbor VÍNO SPU 2017.
24.05.2018 14:00
25
máj
2018

Výstava Víno Hlohovec 2018

Verejná ochutnávka súťažných vín Víno Hlohovec 2018
25.05.2018 17:00

Cave de Cruet, Crémant de Savoie

Cave de Cruet, Crémant de Savoie

Aktuálne najnovším prírastkom do rodiny francúzskych Crémantov je Crémant de Savoie. Na Crémantoch je asi najpríťažlivejšia ich rozmanitosť. Nájdete ich v každom kúte Francúzska a vždy iný. Cave de Cruet patrí k špičke savojských bubliniek...

cave_de_cruet_cremant_de_savoieCrémant de Savoie, Cave de Cruet

Po naliati sa vytvorí jemná bohatá pena, víno má veľmi jemné perlenie a vo farbe prevažuje zelený odtieň.

Vôňa je kvetinkovo svieža s príjemnou ovocnosťou dužiny letných jabĺk, ktorá nemá nič spoločné s oxidatívnym jablkom. Na pozadí sa objavuje aj mineralita pochádzajúca z vápencov. Čím viac času doprajete vínu v kalichu, tým výraznejšie budú minerálne arómy a po ohriati vína sa dokonca objaví aj jemná krémovosť s jemným náznakom biskvitu.

Chuť je živá svieža, ale mineralita drží kyselinku na uzde. Spočiatku je minerlita naozaj dôrazná, postupne prechádza do kvetinkových odtieňov, nasledujú citrusové tóny a zase bylinky. Víno má nečakane plné telo a po ohriati sa opäť zvýrazní jemná krémovosť, ktorá spolu s alkoholom vytvára pocit plného vína a dobre vyzretej suroviny.

Body: 90

Odrodová skladba je klasická, Jacquére, Chardonnay  a Altesse. Pri popise vína výrobca uvádza, že víno vyzrievalo dva roky. Nie je mi celkom jasné čo tým myslia, pretože podľa prejavu autolyzátu vyzrievalo na kaloch tak najviac pol roka. Treba overiť priamo u vinára.