Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
28
február
2018

BERTA - rodinné vína zo Strekova

Parížsky močiar - najväčší trstinový močiar na Slovensku, vďaka ktorému hrozno zo strekovských vinohradov dozrieva v špičkovej kvalite a s nezameniteľnou šťavnatou arómou.
28.02.2018 19:00
01
marec
2018

Vitis Aurea Modra 2018

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XVIII.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2018.
01.03.2018 00:00
02
marec
2018

Degustácia v divadle

Divadlo v prepojení s ochutnávkou kvalitného vína, alebo to najlepšie z Nitrianskej vinohradníckej oblasti:
Château Topoľčianky, Víno Nichta, Velkeer, Terra Wylak, Frtus winery, PD Mojmírovce, Žitavské vinice, Tajna vineyards & winery, Vinárstvo Trnovec
02.03.2018 16:00

Cave de Cruet, Crémant de Savoie

Cave de Cruet, Crémant de Savoie

Aktuálne najnovším prírastkom do rodiny francúzskych Crémantov je Crémant de Savoie. Na Crémantoch je asi najpríťažlivejšia ich rozmanitosť. Nájdete ich v každom kúte Francúzska a vždy iný. Cave de Cruet patrí k špičke savojských bubliniek...

cave_de_cruet_cremant_de_savoieCrémant de Savoie, Cave de Cruet

Po naliati sa vytvorí jemná bohatá pena, víno má veľmi jemné perlenie a vo farbe prevažuje zelený odtieň.

Vôňa je kvetinkovo svieža s príjemnou ovocnosťou dužiny letných jabĺk, ktorá nemá nič spoločné s oxidatívnym jablkom. Na pozadí sa objavuje aj mineralita pochádzajúca z vápencov. Čím viac času doprajete vínu v kalichu, tým výraznejšie budú minerálne arómy a po ohriati vína sa dokonca objaví aj jemná krémovosť s jemným náznakom biskvitu.

Chuť je živá svieža, ale mineralita drží kyselinku na uzde. Spočiatku je minerlita naozaj dôrazná, postupne prechádza do kvetinkových odtieňov, nasledujú citrusové tóny a zase bylinky. Víno má nečakane plné telo a po ohriati sa opäť zvýrazní jemná krémovosť, ktorá spolu s alkoholom vytvára pocit plného vína a dobre vyzretej suroviny.

Body: 90

Odrodová skladba je klasická, Jacquére, Chardonnay  a Altesse. Pri popise vína výrobca uvádza, že víno vyzrievalo dva roky. Nie je mi celkom jasné čo tým myslia, pretože podľa prejavu autolyzátu vyzrievalo na kaloch tak najviac pol roka. Treba overiť priamo u vinára.