Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Cave de Cruet, Crémant de Savoie

Cave de Cruet, Crémant de Savoie

Aktuálne najnovším prírastkom do rodiny francúzskych Crémantov je Crémant de Savoie. Na Crémantoch je asi najpríťažlivejšia ich rozmanitosť. Nájdete ich v každom kúte Francúzska a vždy iný. Cave de Cruet patrí k špičke savojských bubliniek...

cave_de_cruet_cremant_de_savoieCrémant de Savoie, Cave de Cruet

Po naliati sa vytvorí jemná bohatá pena, víno má veľmi jemné perlenie a vo farbe prevažuje zelený odtieň.

Vôňa je kvetinkovo svieža s príjemnou ovocnosťou dužiny letných jabĺk, ktorá nemá nič spoločné s oxidatívnym jablkom. Na pozadí sa objavuje aj mineralita pochádzajúca z vápencov. Čím viac času doprajete vínu v kalichu, tým výraznejšie budú minerálne arómy a po ohriati vína sa dokonca objaví aj jemná krémovosť s jemným náznakom biskvitu.

Chuť je živá svieža, ale mineralita drží kyselinku na uzde. Spočiatku je minerlita naozaj dôrazná, postupne prechádza do kvetinkových odtieňov, nasledujú citrusové tóny a zase bylinky. Víno má nečakane plné telo a po ohriati sa opäť zvýrazní jemná krémovosť, ktorá spolu s alkoholom vytvára pocit plného vína a dobre vyzretej suroviny.

Body: 90

Odrodová skladba je klasická, Jacquére, Chardonnay  a Altesse. Pri popise vína výrobca uvádza, že víno vyzrievalo dva roky. Nie je mi celkom jasné čo tým myslia, pretože podľa prejavu autolyzátu vyzrievalo na kaloch tak najviac pol roka. Treba overiť priamo u vinára.