Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00

Cabernet Sauvignon 2011, Domaine de la Barthe

Cabernet Sauvignon 2011, Domaine de la Barthe

Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Viskózne víno z teplého kraja. Pôsobí teplo a mäkko s jemnými tanínmi a čiernou ovocnosťou.

domaine_barthe_cabernet_sauvignon_2011Pre Cabernet Sauvignon typická čierna ríbezľa je v tomto prípade sprevádzaná arómou prezretých černíc. Víno sa postupne otvára a objavujú sa ušľachtilé arómy tlejúceho lístia či tabaku, neskôr aj čokolády. Vo víne nenájdete typické arómy barikového suda, ale po ohriati vína v ústach sa rozvinie úžasná až sladká ovocnosť. Od prezretých černíc cez slivky až po brusnice. Plné alkoholické telo dodáva vínu teplo a vytvára tak symfóniu chutí.  V náznaku je džemovitá ovocnosť. Je hladké a taníny sú úplne jemnučké až hodvábne.
Počas dlhých zimných večerov dokáže vliať do žíl teplo a do duše žiaru západu slnka na pobreží južného Francúzska.

Alkohol: 14% obj
Kyseliny: 4,85 g/l
Zvyškový cukor: 0,9 g/l
Spracovanie hrozna: Mimoriadne veľká pozornosť je venovaná kvalite hrozna, čo je nesmierne dôležité pri tejto odrode, keďže dozrieva neskoro. Kvasenie prebieha pri teplote 22-24 °C, macerácia na šupkách cca 5 týždňov.
Výrobca odporúča víno podávať pri teplote 15-16 °C, výborne sa hodí k jedlám z diviny, najlepšie diviak, či divoký zajac na víne.

Domaine de la Barthe v Bratislave

Ľudia, ktorí odídu žiť trvalo do zahraničia, majú jednu zaujímavú vlastnosť. Ich jazyk akoby zamrzol v čase odchodu. Doteraz som si to všimol iba u Hynka Vicha. Ak by nešlo o chlapa, povedal by som, že je to celkom sexy. Jednoducho stretnete človeka z inej doby. Podobný pocit som zažil, keď som si prečítal pozvánku od pani Viery Eychenne. Možno v nej nebolo ani toľko staromilstva, ako skôr pokory. A vlastne ani neviem či to bola pozvánka, alebo skôr vyznanie.

Métamorphose 2010, Domaine de la Barthe

Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Syrah 80%, Grenache 20%
Vína z odrody Syrah, nie sú u nás práve rozšírené, ale toto víno je rozhodne ideálnym kandidátom na zoznámenie sa s juhofrancúzskym štýlom Syrahu a navyše v príjemne teplom prevedení.

Symphonie des Cinq sens 2010, Domaine de la Barthe

Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Syrah 60%, Cabernet Sauvignon 40%

Veľmi pekný prejav vína, a aj keď ho neradím medzi veľké vína, je to krásne a poctivé víno, plné stredozemného temperamentu v tom najelegantnejšom prevedení.