Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Bouvierovo hrozno 2015, mladé víno, Chateau Topoľčianky

Bouvierovo hrozno 2015, mladé víno, Chateau Topoľčianky

Pôsobivé víno, ktoré je krásnym predstaviteľom odrody, reflektujúcej svojich rodičov, predovšetkým aromatiku odrody Silvánske zelené.

Bouvierovo hrozno 2015, mladé víno, Chateau Topoľčianky

cxt_bouvier_15_mlv
Víno je iskrivo číre, svetlozeleného reduktívneho odtieňa s mikrobublinkami CO2
Vôňa je intenzívna a veľmi, veľmi zaujímavá. Ak viete, že jedným z rodičov Bouvierovo hrozno je Silvánske zelené, okamžite ho tam nájdete. Samozrejme za predpokladu, že poznáte arómy tejto odrody. Aróma zelenej paradajky je tak jedinečná, že sa nedá z ničím iným pomýliť. Postupne však prechádza do zeleného korenia, ktoré zase poznáme z úžasných rakúskych Veltlínov. Vôňa mladého vína je jedinečná. Nájdete v nej banán, hrušku, ale toto víno sľubuje aj  mineralitu.


V ústach je víno živé, s príjemnou kyselinkou, ktorá prirodzene prechádza do odrodových aróm zelenej paradajky a zeleného korenia. Prejav odrody je na niekoľko okamihov tlmený príjemne sladkastým vnemom, vzápätí však vystúpi sexi kombinácia zeleného korenia a minerálnej štruktúry vína, ktorá odoznieva v minerálne - korenisto - citrusovolimetkovej dochuti.


Body: 89 bodov


Víno vnímam ako veľmi pôsobivé, s krásnou, žiada sa mi napísať silvánovou aromatikou, čo chápte prosím ako poklonu. Netajím, že som zástancom suchších vín, pretože zvyškový cukor zvyčajne zbytočne prekrýva ušľachtilé odrodové arómy vína. V tomto prípade je však aromatika dostatočne presvedčivá a cukor víno naozaj iba pohladil.


Veľmi rád by som ochutnal víno, vyrobené z tohto hrozna, obraného možno o týždeň, o dva neskôr, ale nie v prevedení mladé víno, ale nejaký dobrý poctivý prívlastok na prelome neskorý zber/výber z hrozna. Možno o pár rokov.  



Nie len mladé vína v Topoľčiankach.

Do Topoľčianok chodím rád. Veľmi rád. Možno je to dobrým vínom, možno dobrou kuchyňou, neviazanou atmosférou, ale celkom určite predovšetkým príjemnými ľuďmi. Tohtoročné otvorenie degustácie mladých vín bolo možno o niečo slávnostnejšie ako zvyčajne. Pozvanie totiž prijala ....