Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie

Bol si dobrý chlapček?

Bol si dobrý chlapček?

Ak by Mikuláš, parafrázoval Mrázika, možno by mi položil podobnú otázku. Mandarínky sú dnes už všedné, arašidy tiež a Milku nemám rád. Zastúpil som teda Mikuláša a obdaroval som sa čímsi mimoriadnym. Veď som bol predsa po celý rok dobrý chlapček. Či?

Keď som sa začal prehrabávať vo svojom archíve, ešte som nevedel čo si otvorím. Minulý týždeň sme sa s Majkou Macikovou bavili o starých tokajských vínach. Mám jednu fľašu úžasného Tokajského 4 putňového výberu ročníka 1976. Je to víno, ktoré nemá páru a ja ho mám uložené v tom najtmavšom kúte. Popravde, vôbec netuším pri akej príležitosti ho otvorím, ale Majka ma nahovára aby som neotáľal, veď žijeme len raz. Keď som hľadel na poukladané fľaše, padli mi do oka práve tie tokajské.
Víno ročníka 1976 som nechal odpočívať v archíve naďalej, ale otvoril som si niečo nemenej zaujímavé. Tokajský výber 3 putňový 1993 z vinárstva Tokaj vin. Že také nepoznáte? Pod touto značkou v tom čase plnili vína vo vinárstve, ktoré dnes poznáme ako Tokaj Macik winery.


Tokajský výber 3 putňový 1993

macik_tv3p_1993_kompFarba stredne tmavého jantáru
Vôňa pôsobí ušľachtilo a toho kto si pamätá vôňu a chuť pôvodného tokajského, okamžite vráti o 20 rokov naspäť. Krásna svieža a pritom rafinovaná vôňa chlebovinky, zmesi včelieho vosku a propolisu, sušených marhúľ, hrozienok a snáď aj žltých kvetov,  v ušľachtilom oxidatívnom prevedení. Rafinovanosť vôni dodáva hrdá kyselinka, ktorá vôňu udržuje sviežou . V závere sa však predsa len dostáva do popredia exoticky korenistá vôňa čerstvo upečenej chlebovej kôrky.
Napriek tomu, že v kalichu je 3 putňový Tokajský výber, ktorý musí mať viac ako 60 gramov zvyškového cukru, v ústach ho vôbec necítiť. Víno je pevné, svieže, s peknou pikantnou kyselinkou, ktorá neguje cukor a cukor zase ju.  Víno má pevnú minerálnu kostru, ktorá dotvára aromatiku vína. Opäť sušené marhule, kvety, hrozienka, samozrejme chlieb s prevahou kôrky, ale aj zelený vlašský orech na pozadí, ktorý je tak typický pre klasický oxidatívny štýl.


Celkový prejav vína najlepšie ilustruje skutočnosť, že pollitrová fľaša s ktorou sa niekedy dokážem hrať aj dva dni, bola tak do 20 minút prázdna.  23 ročné víno, bolo plne vyzreté, rozvinutú do hĺbky aj šírky, s excelentnou kyselinkou a arómami, ktoré ma vrátili naspäť do čias keď sa robili krásne oxidatívne tokajské vína.


Postupom času sme si zvykli na modernejší prejav takajského. Doteraz si pamätám aj na dnes už neexistujúci, čisto reduktívny tokajský výber, dnešné semireduktívne až semioxidatívne vína, ale spomenul som si aj na starú oxidatívnu školu.  Už som aj zabudol ako fakt dobrý oxidatívny tokaj chutí. Vďaka snahe niektorých vinárov, oxidovať veľa a rýchlo, bez ohľadu na extrakt a komplexnosť vína, som sa tomuto štýlu zďaleka vyhýbal. No keď je víno urobené s citom, je to krásne médium, ktoré má svoje nezastupiteľné miesto v repertoári tokajských výberov.


Body: 92