Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
28
február
2018

BERTA - rodinné vína zo Strekova

Parížsky močiar - najväčší trstinový močiar na Slovensku, vďaka ktorému hrozno zo strekovských vinohradov dozrieva v špičkovej kvalite a s nezameniteľnou šťavnatou arómou.
28.02.2018 19:00
01
marec
2018

Vitis Aurea Modra 2018

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XVIII.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2018.
01.03.2018 00:00
02
marec
2018

Degustácia v divadle

Divadlo v prepojení s ochutnávkou kvalitného vína, alebo to najlepšie z Nitrianskej vinohradníckej oblasti:
Château Topoľčianky, Víno Nichta, Velkeer, Terra Wylak, Frtus winery, PD Mojmírovce, Žitavské vinice, Tajna vineyards & winery, Vinárstvo Trnovec
02.03.2018 16:00

Alibernet zo siene slávy

Alibernet zo siene slávy

Sú ľudia, ktorí považujú Alibernet za zbytočnú odrodu. Zvykli sme si naň ako na víno, plné divokých zelených tónov, často drsné, ktoré sa však aj v takejto forme prekvapivo dobre snúbi hlavne so steakom z jeleňa. Z času na čas sa však objaví aj Alibernet z úplne iného súdka. Predstavujem zlatý Alibernet z Víno Tirnavia.

Ak by jestvovala nejaká alibernetová sieň slávy a mali by sa tam dostať len tí najlepší, v tejto chvíli by tam boli s istotou dve vína. Toto je jedno z nich.


FľašaAlibernet 2015,  Vins winery


Prvým prekvapením je farba vína. Pripísal by som ju skôr takému hlbšiemu burgundskému ako Alibernetu. Je síce hlboká, ale nenájdete v nej ani náznak typického fialového odtieňa. Je to skôr niečo medzi rubínovo červenou a tehlovo oranžovým odtieňom na menisku.


Vôňa je výrazná a okamžite vás vyvedie z omylu. Toto nie je žiadne burgundské, žiadny pinot. Plná, teplá alkoholická vôňa vytvára zázemie pre ovocnosť sladkých červených brusníc, ktorá prejde do arómy prezretých čiernych lesných plodov, predovšetkým černíc a moruší, nasleduje celé čierne korenie. Zástupcom zelených tónov, ktoré sú pre Alibernet tak typické však nie je  ani tráva, ani žihľava ani list ríbezle, ale eukalyptus, ktorý si dobre rozumie s čiernym korením a víno posúva skôr do Austrálie, alebo niekam hodne do tepla. Po približne 20 minútach v kalichu sa začnú objavovať aj jemné arómy pripomínajúce čokoládu.


V chuti je víno plné, alkoholicky mohutné, ale vďaka šťavnatej možno až pikantnej kyselinke pôsobí živo, umocňuje ovocnosť, ktorá je na rozdiel od vône o niečo širšia. Trošku červených ríbezlí, dužina sladko-kyselkavých čerešní, nasleduje černica prezreté až zosušené trošku čokoládové moruše. V závere sa objavuje celý kaleidoskop aróm. Čokoláda, eukalypt, šťavnatosť, ríbezla, ostružina,korenie,.... Víno je alkoholicky mohutné aj v chuti, ale pevnosť a možno aj rozmer elegancie mu dodáva aj endoskelet tvorený dokonale jemným tanínom. Nie je to hodváb, ni eje to zamat, je to skôr niečo ako rozpustený kameň. Iba čokoláda prezrádza, že ide o sladký, pevný, a hlavne totálne hladký tanín.


Body 94 

Subjekty

Vins winery

Prvé moje vína uzreli svetlo sveta v roku 2007, kedy sa vyrobilo prvých 7 tisíc fliaš a túžba venovať sa výrobe kvalitných vín sa postupne stala skutočnosťou. Prirodzeným vývojom rástla ročná produkcia na dnešných 50 tisíc fliaš. Sortiment tvoria výlučne vína s chráneným označením pôvodu vyrobené z odrôd ako napr. biele Rulandské Šedé, Rizling Rýnsky, Devín, Chardonnay, Sauvignon alebo červené vína Dunaj, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a podobne.

Vína vyrábame z hrozna najvyššej kvality a spoločne s našimi partnermi vinohradníkmi, dozeráme na kvalitu suroviny, ktorá je základom pre výrobu kvalitných vín. Pri tvorbe vín sa snažíme zachovať harmóniu, čistotu vôní a chutí tak, aby vína v maximálnej miere priznávali svoj odrodový charakter. Spracovanie hrozna a výroba vína prebieha pomocou najmodernejších technológii a časť produkcie červených vín vyzrieva každoročne v drevených sudoch.