Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie

Alibernet 2012, Selection

Alibernet 2012, Selection

"Každý, kto tvrdí, že Alibernet mal cukornatosť viac ako 22 °NM, klame!" Jedno z tvrdení, ktoré prax dávno vyvrátila, jasne však poukazuje na fakt, že odroda Alibernet koncentruje cukor skôr neochotne. Nedávno som ochutnal Alibernet, ktorý mal úctyhodných 26 °NM. Čo myslíte, od koho asi tak mohlo byť to víno?

Ak niekto hravo prekonáva zaužívané hranice cukornatosti, je to tandem Strelinger - Teplan, zo Žitavských viníc. Od Jozefa Teplana som už niekoľkokrát počul o jeho Alibernete 2012, stále ho však považoval za surový. Až sa jedného krásneho dňa predo mnou zjavila fľaša, akú som s etiketou Žitavské vinice ešte nevidel. Mohutná ťažká fľaša, do ktorej sa plní víno z kategórie Signature, či Family reserva a podobne. Žitavské vinice uvedením Alibernetu 2012 zaviedli novú líniu s názvom Selection.

Alibernet 2012, Selection, Žitavské vinice Obrázok

Farba už snáď ani sýtejšia nemôže byť. Je tmavá, hlboká, s vysokou viskozitou.


Vôňa vína je.... ani neviem ako začať. Neviem či je to vôbec Alibernet. Vôňa je hlboká, mimoriadne komplexná. Uvedomujete si mäkké odtiene dreva niekde na pozadí, napriek tomu však víno pôsobí predovšetkým ovocne. Svieža, šťavnatá ovocnosť, ktorej charakter pripomína skôr novosvetské vína ako Alibernet zo Slovenska. Postupne sa začnú prejavovať aj arómy ovocia ktoré možno priradiť k odrode. Z kompozície lesného ovocia, prezretých černíc, sladučkých voňavých brusníc, začína vystupovať čierna ríbezľa, ale pomerne tesne nasledovaná čiernym korením. Najšpecifickejšou arómou však ostávajú brusnice. Skúsený nos nájde vo vôni aj prísľub šťavnatej kyselinky. Drevo prítomné na pozadí reprezentuje čierne korenie, nasledované cédrom, závanom vanilkového lusku a dokonca kvapkou asfaltu.
Celkový dojem z vône je očarujúci. Okrem nie práve najtypickejších, ale o to príťažlivejších aróm, vyniká úžasnou komplexnosťou hĺbkou a to aj okamžite po otvorení.


Chuť je absolútne hladká, čistá, prejavuje sa alkoholické telo, prezretá čierna ovocnosť, ktorá opäť smeruje k protinožcom, alebo niekam na technologicky vyspelý juh Európy. Štruktúra vína je tvorená výraznými až mohutnými polyfenolmi, ktoré pôsobia stále mladícky. V ústach sú aromaticky výraznejšie odtiene dreva, ktoré rovnako ako vo vôni začínajú čiernym korením, vanilkou, extra horkou čokoládou a závanom dechtu. Dochuť je nekonečne dlhá, možno až minerálne slaná.


Body 93


Druhé kolo, deň druhý.


Vôňa pôsobí komplexne, vyvážená kombinácia ovocnosti a empyreumatík a to vrátane zaujímavého grafitu. Je svieža a zároveň mäkká, po pokrúžení kalichom sa zvýraznia černice a možno ešte moruše, na pozadí grafitu, cédru a exotického korenia.

Chuť je šťavnatá s výraznou ovocnosťou na začiatku, pôsobí sladkasto a spolu s textúrou sa ťahá dlho až do ovocno - drevitého záveru, kde však zľahka prevažuje sladká ovocnosť.

Taníny pôsobia uhladenejšie, ovocnosť šťavnatejšie aj stred vína je plnší. Dekantácia vínu rozhodne prospela. Odporúčam dekantovať aspoň 3 hodiny, ale chybou nie je ani otvoriť fľašu 24 hodín dopredu.


Hrozno pochádza z obce Černík. Približne polovica hrozna už začala hrozienkovatieť a scvrkávať sa. To je dôvod prečo hrozno dosiahlo nečakaných 26 °NM a prečo má južanský charakter.

Vo vinici je hlinitá pôda, ale v podloží sú sprašovo štrkové nánosy čo dalo vínu bohatosť a pevnosť zároveň.


Jozef Teplan nechal hrozno nakvášať 33 dní, vďaka čomu získalo výraznú štruktúru a podľa jeho slov extrémne vysokú koncentráciu tanínov. Ako mladé bolo veľmi zvieravé, takmer až nepitné. Víno strávilo dva roky v barikovom sude a ďalšie dva roky odpočívalo vo fľaši, čím sa umocnila jeho elegancia.


Subjekty

Žitavské vinice

Tak ako, každý človek je niečim iný a výnimočný, tak sa aj my snažíme pristupovať k jednotlivým odrodám. Vyhnúť sa ich úskaliam a využiť ich potenciál naplno. Vína, ktoré u nás ochutnáte majú výrazný odrodový charakter, častokrát sú esenciou danej odrody, no naviac obsahujú aj nezameniteľný podpis Žitavských viníc. Za vínami stoja dvaja ľudia, Jozef Teplan a Tomáš Strelinger. Obaja sú rovnakou mierou podpisaný pod vínami, Tomáš hlavne ako brilantný vinohradník a Jozef ako vinár s neuveriteľnou intuíciou pre vznik veľkých vín.