Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00

Alibernet 2012, Selection

Alibernet 2012, Selection

"Každý, kto tvrdí, že Alibernet mal cukornatosť viac ako 22 °NM, klame!" Jedno z tvrdení, ktoré prax dávno vyvrátila, jasne však poukazuje na fakt, že odroda Alibernet koncentruje cukor skôr neochotne. Nedávno som ochutnal Alibernet, ktorý mal úctyhodných 26 °NM. Čo myslíte, od koho asi tak mohlo byť to víno?

Ak niekto hravo prekonáva zaužívané hranice cukornatosti, je to tandem Strelinger - Teplan, zo Žitavských viníc. Od Jozefa Teplana som už niekoľkokrát počul o jeho Alibernete 2012, stále ho však považoval za surový. Až sa jedného krásneho dňa predo mnou zjavila fľaša, akú som s etiketou Žitavské vinice ešte nevidel. Mohutná ťažká fľaša, do ktorej sa plní víno z kategórie Signature, či Family reserva a podobne. Žitavské vinice uvedením Alibernetu 2012 zaviedli novú líniu s názvom Selection.

Alibernet 2012, Selection, Žitavské vinice Obrázok

Farba už snáď ani sýtejšia nemôže byť. Je tmavá, hlboká, s vysokou viskozitou.


Vôňa vína je.... ani neviem ako začať. Neviem či je to vôbec Alibernet. Vôňa je hlboká, mimoriadne komplexná. Uvedomujete si mäkké odtiene dreva niekde na pozadí, napriek tomu však víno pôsobí predovšetkým ovocne. Svieža, šťavnatá ovocnosť, ktorej charakter pripomína skôr novosvetské vína ako Alibernet zo Slovenska. Postupne sa začnú prejavovať aj arómy ovocia ktoré možno priradiť k odrode. Z kompozície lesného ovocia, prezretých černíc, sladučkých voňavých brusníc, začína vystupovať čierna ríbezľa, ale pomerne tesne nasledovaná čiernym korením. Najšpecifickejšou arómou však ostávajú brusnice. Skúsený nos nájde vo vôni aj prísľub šťavnatej kyselinky. Drevo prítomné na pozadí reprezentuje čierne korenie, nasledované cédrom, závanom vanilkového lusku a dokonca kvapkou asfaltu.
Celkový dojem z vône je očarujúci. Okrem nie práve najtypickejších, ale o to príťažlivejších aróm, vyniká úžasnou komplexnosťou hĺbkou a to aj okamžite po otvorení.


Chuť je absolútne hladká, čistá, prejavuje sa alkoholické telo, prezretá čierna ovocnosť, ktorá opäť smeruje k protinožcom, alebo niekam na technologicky vyspelý juh Európy. Štruktúra vína je tvorená výraznými až mohutnými polyfenolmi, ktoré pôsobia stále mladícky. V ústach sú aromaticky výraznejšie odtiene dreva, ktoré rovnako ako vo vôni začínajú čiernym korením, vanilkou, extra horkou čokoládou a závanom dechtu. Dochuť je nekonečne dlhá, možno až minerálne slaná.


Body 93


Druhé kolo, deň druhý.


Vôňa pôsobí komplexne, vyvážená kombinácia ovocnosti a empyreumatík a to vrátane zaujímavého grafitu. Je svieža a zároveň mäkká, po pokrúžení kalichom sa zvýraznia černice a možno ešte moruše, na pozadí grafitu, cédru a exotického korenia.

Chuť je šťavnatá s výraznou ovocnosťou na začiatku, pôsobí sladkasto a spolu s textúrou sa ťahá dlho až do ovocno - drevitého záveru, kde však zľahka prevažuje sladká ovocnosť.

Taníny pôsobia uhladenejšie, ovocnosť šťavnatejšie aj stred vína je plnší. Dekantácia vínu rozhodne prospela. Odporúčam dekantovať aspoň 3 hodiny, ale chybou nie je ani otvoriť fľašu 24 hodín dopredu.


Hrozno pochádza z obce Černík. Približne polovica hrozna už začala hrozienkovatieť a scvrkávať sa. To je dôvod prečo hrozno dosiahlo nečakaných 26 °NM a prečo má južanský charakter.

Vo vinici je hlinitá pôda, ale v podloží sú sprašovo štrkové nánosy čo dalo vínu bohatosť a pevnosť zároveň.


Jozef Teplan nechal hrozno nakvášať 33 dní, vďaka čomu získalo výraznú štruktúru a podľa jeho slov extrémne vysokú koncentráciu tanínov. Ako mladé bolo veľmi zvieravé, takmer až nepitné. Víno strávilo dva roky v barikovom sude a ďalšie dva roky odpočívalo vo fľaši, čím sa umocnila jeho elegancia.


Žitavské vinice

Tak ako, každý človek je niečim iný a výnimočný, tak sa aj my snažíme pristupovať k jednotlivým odrodám. Vyhnúť sa ich úskaliam a využiť ich potenciál naplno. Vína, ktoré u nás ochutnáte majú výrazný odrodový charakter, častokrát sú esenciou danej odrody, no naviac obsahujú aj nezameniteľný podpis Žitavských viníc. Za vínami stoja dvaja ľudia, Jozef Teplan a Tomáš Strelinger. Obaja sú rovnakou mierou podpisaný pod vínami, Tomáš hlavne ako brilantný vinohradník a Jozef ako vinár s neuveriteľnou intuíciou pre vznik veľkých vín.