Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Zastavené kvasenie

Zastavené kvasenie

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Založila som víno z ríbezlí a už po 5 dňoch prestalo kvasiť. Skúšala som zátku riadne utesniť plastelínou a nič, nepomohlo. Je možné, že sa to stalo preto že víno je v chladnej miestnosti? Neviem čo s tým mám robiť...ďakujem za radu.
 

Je veľmi ťažké odpovedať na takúto otázku. V prvom rade neviem ako ste víno „zakladala“. Na koľko bola ovocná šťava dosladená, či ste tam dávala aj vodu, prípadne nejakú živnú soľ, či sa víno rozkvasilo samovoľne, alebo ste pridala ušľachtilé kvasinky. Tak isto netuším ako počas tých piatich dní prebiehalo kvasenie. Teoreticky je možné, že pri spontánnom a búrlivom kvasení počas piatich dní ovocné víno dosiahlo dostatok alkoholu a ďalej už kvasiť nebude. Tak isto je možné, že kvasinky sa vplyvom jednoducho unavili pre nedostatok utilizovateľného dusíka. Taktiež treba definovať čo je to chladná miestnosť. Ak sa kvasenie rozbehlo v pri nízkej teplote, je nepravdepodobné, že by sa zastavilo kvôli chladu. Uvažujem o teplotách medzi 12-16°C. Utesňovanie kvasnej zátky nemá na priebeh fermentácie prakticky žiadny vplyv. Kvasná zátka má v prvom rade zabrániť kontaminácii kvasiaceho média ovocnými muškami(Drosophila), ktoré čeština výstižne pomenovala octomilka, alebo muška ocetnice. Takisto zabraňuje oxidácii muštu a umožňuje unikanie vznikajúceho oxidu uhličitého.

Zrejme čakáte na nejakú radu, aby sa vám víno opäť rozkvasilo. V prvom rade ho musíte ochutnať a posúdiť či už neprekvasilo dostatočne. Opakujem, že neviem nakoľko bolo ovocné víno dosladené. Ak bola celková cukornatosť do úrovne 21-22 °NM, víno by malo prekvasiť do sucha, ale ovocné vína sa zvyknú dosládzať na vyššiu cukornatosť aby ostali sladké. V takom prípade si ani len netrúfnem tipovať nakoľko je laik schopný po ochutnaní stanoviť obsah zvyškového cukru.

Rozbehnúť zastavené kvasenie je dosť ťažké. V prvom rade na to treba ušľachtilé kvasinky, najspoľahlivejšie sú Saccharomyces bayanus. Tie treba nechať aktivovať v zmesi vody a muštu(prípadne nedokvaseného vína) a potom pridať do celkového objemu vína. To je oficiálny postup. Súkromne odporúčam do aktivovaných kvasiniek stále po troche pridávať mušt(nedokvasené víno) až kým celkový objem nedosiahne aspoň 20% objemu vína. Potom môžeme zakvasiť celý objem.  A nezabudnite na živnú soľ pre kvasinky.