MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
Domov > Články > Poradňa > 

Ukladanie prázdnych sudov menších rozmerov

Michal P., Nitra (22. januára 2004)

Prosím o radu ako mám uloži? prázdne nerezové sudy menších rozmerov po dobu, keď v nich nie je víno? Odložil som ich vysírené knôtmi, ale chytili pleseň a slabú hrdzu. V ďalšom roku som ich odložil otvorené bez sírenia a pleseň sa objavila znova. Uldadám ich do pivnice, kde je vlhkos? v lete okolo 80 percent a v zime 50 až 60 percent.

 

Pri skladovaní vína v rôznych nádobách dochádza k vyzrážaniu vínneho kameňa na stenách nádoby. Tvoriace sa kryštáliky vytvárajú mikroskopické priestory, v ktorých sa pomerne dlhý čas udržuje voda. Ak má pivnica vysokú vlhkos? vzduchu, voda v nich zostáva takmer natrvalo. Pre plesne, ktoré sú prítomné v prostredí pivnice je to dobrý substrát na rast. Preto po vyprázdneni je dôležité umy? ...

Michal P., Nitra (22. januára 2004)

Prosím o radu ako mám uloži? prázdne nerezové sudy menších rozmerov po dobu, keď v nich nie je víno? Odložil som ich vysírené knôtmi, ale chytili pleseň a slabú hrdzu. V ďalšom roku som ich odložil otvorené bez sírenia a pleseň sa objavila znova. Uldadám ich do pivnice, kde je vlhkos? v lete okolo 80 percent a v zime 50 až 60 percent.

 


Pri skladovaní vína v rôznych nádobách dochádza k vyzrážaniu vínneho kameňa na stenách nádoby. Tvoriace sa kryštáliky vytvárajú mikroskopické priestory, v ktorých sa pomerne dlhý čas udržuje voda. Ak má pivnica vysokú vlhkos? vzduchu, voda v nich zostáva takmer natrvalo. Pre plesne, ktoré sú prítomné v prostredí pivnice je to dobrý substrát na rast. Preto po vyprázdneni je dôležité umy? nádobu horúcou vodou, v ktorej je vinný kameň rozpustný. Nádobu treba necha? dobre vysušit a potom uloži?. Kovovú (nerezovú) nádobu nesírime, ale nechávame otvorenú. Ak je však nádoba ošetrená uvedeným spôsobom a plesne sa objavujú opätovne, na jej stenách pravdepodobne vzniká pri uvedenej vlhkosti kondenzát, v ktorom plesne spoľahlivo rastú. Potom je potrebné tieto nádoby neskladova? v pivnici. Iné nádoby ako sudy nesírime. Ak Vám však po zasírení vzniká na stenách nádoby hrdza, potom nerezový materiál z ktorého je nádoba zhotovená, nie je určený na potravinárske účely. Na tieto účely je vhodný len nerezový materiál s príslušným číselným označením.

Ing. A. Dovčík