Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Sirka vo víne

Sirka vo víne

Zdravím, na jednom ružovom víne sa mi začali tvoriť merkaptány. Vôbec ma nenapadá prečo. Víno kvasilo bez problémov, dával som mu veľké nádeje a pri dokvášaní sa vôňa začala vytrácať a pri hlbšom nádychu v pozadí cítim merkaptány. Sirka bola odstránená v deň zistenia desulfinom od AEB(citran meďnatý) polovica odporúčanej dávky. Vedel by niekto poradiť ako postupovať pri odstraňovaní?

    V prvom rade treba rozlišovať medzi merkaptánmi a sírovodíkom. Vo vašom prípade si dovolím tvrdiť, že nejde o merkaptán, ale zatiaľ iba o sírovodík, čo je ten lepší prípad. Pokiaľ ide o odstraňovanie sírovodíka, najideálnejšie je predchádzať jeho vzniku. Vznik sírovodíku môže mať viacero príčin. Predstava, že kvasinka potrebuje pre svoj život iba cukor a následne produkuje iba alkohol a oxid uhličitý, je od reality hodne vzdialená. V rámci metabolizmu kvasinky vzniká celý zástup vedľajších produktov v závislosti od okolitých podmienok. Napríklad pri nízkej teplote(cca 10 °C) kvasinka produkuje vyšší podiel kyseliny octovej, pri vysokej teplote(>25 °C) produkuje tá istá kvasinka zasa viac vyšších alkoholov, predovšetkým glycerolu. No a pri nedostatku využiteľného (v odb. lit. utilizovateľného)dusíka kvasinka nedokáže zapracovať síru do zložitejších molekúl, ale ju uvoľňuje do prostredia vo forme sírovodíka. Toto je najčastejšia príčina. Ak sa toto začne diať počas kvasenia treba okamžite pristúpiť k dodaniu komplexných živných solí, ktoré tento problém odstránia. Ak problém zachytíme až na konci kvasenia, riešením je prídavok meďnatého katiónu, ktorý veľmi rýchlo tvorí so sulfidovým aniónom nerozpustnú zrazeninu. S meďou treba pracovať veľmi opatrne a radšej ju pridávať desaťkrát po pár kvapkách ako raz prestreliť. Po prídavku meďnatého katiónu do vína v ktorom je cítiť sírovodík sa senzorický prejav okamžite mení. To znamená, že môžeme postupovať citlivo a efektívne. Nadbytok medi vo víne po prvé nie je práve najzdravší a po druhé meď má schopnosť podobne ako železo podmieňovať oxidačný účinok kyseliny askorbovej, ktorá sa inak používa ako redukčné činidlo a je bežnou súčasťou viacerých prípravkov na ošetrenie vína.

Proti tvorbe či prítomnosti sírovodíka treba zasiahnuť okamžite ako jeho prítomnosť zistíme. V prítomnosti alkoholu sa tvorí organická, alebo inak povedané viazaná forma sírovodíka, tzv. tioly, známe aj ako merkaptány. Nízkomolekulové tioly sa vyznačujú nepríjemným zápachom a na rozdiel od sírovodíka sa nedajú z vína odstrániť pomocou meďnatého katiónu. Vlastne sa bežnými postupmi nedajú odstrániť vôbec.

merkaptán
V prítomnosti sírovodíka sa etanol mení na etántiol


Z vyššie uvedených dôvodov treba pri dávkovaní postupovať veľmi opatrne, prípadne si požadované množstvo vyskúšať na menšej vzorke vína. Niečo ako odporúčaná dávka neexistuje pretože nepoznáme presný obsah sírovodíku vo víne.