Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Poradňa > 

Problém s údržbou dubových súdkov

Irenej D., Smolenice (22. apríla 2004)

Mám problém s údržbou dubových súdkov (objem 50-100 l). Súdky po stočení vína (koncom zimy) ošetrujem sírnymi knôtmi. Sú však uskladnené v pivnici, ktorá je v letných mesiacoch dos? suchá a teplá. V dôsledku vysušenia sudov z nich plynný oxid siričitý rýchlejšie uniká a čas jeho pôsobenia sa skracuje. Dostal som radu, po stočení vína súdky dôkladne vypláchnu?, naplni? vodou s pridaním práškového disiričitanu draselného a kyseliny citrónovej, aby pH náplne suda bolo cca 3,5. Prosím Vás, aké je Vaše stanovisko k uvedenému problému?

 

Hovorí sa, že kvalitný sud robí kvalitné víno. Z toho dôvodu je potrebné venova? ošetrovaniu sudov zvýšenú pozornos?. Zle ošetrený sud veľmi ľahko zaplesnivie alebo zoctovatie. V takomto sude nikdy ...

Irenej D., Smolenice (22. apríla 2004)

Mám problém s údržbou dubových súdkov (objem 50-100 l). Súdky po stočení vína (koncom zimy) ošetrujem sírnymi knôtmi. Sú však uskladnené v pivnici, ktorá je v letných mesiacoch dos? suchá a teplá. V dôsledku vysušenia sudov z nich plynný oxid siričitý rýchlejšie uniká a čas jeho pôsobenia sa skracuje. Dostal som radu, po stočení vína súdky dôkladne vypláchnu?, naplni? vodou s pridaním práškového disiričitanu draselného a kyseliny citrónovej, aby pH náplne suda bolo cca 3,5. Prosím Vás, aké je Vaše stanovisko k uvedenému problému?

 


Hovorí sa, že kvalitný sud robí kvalitné víno. Z toho dôvodu je potrebné venova? ošetrovaniu sudov zvýšenú pozornos?. Zle ošetrený sud veľmi ľahko zaplesnivie alebo zoctovatie. V takomto sude nikdy nebude horie? sírny plátok. V pivnici s vysokou relatívnou vlhkos?ou nemáme problémy s rozsušenos?ou sudov. Vyprázdnené sudy riadne vyumývame, vysušíme a zasírime sírnymi rezmi. V suchých pivniciach, kde sa sudy rozsušia, je nemožné praktizova? tento spôsob. Aj keď je sud vyumývaný a zasírený, môže nám zaplesnivie? alebo zoctovatie?. Zvoľte preto spôsob, ktorý Vám odporuča priateľ. Sud naplníte vodou do ktorej ste pridali kyselinu citrónovú. Potom sa pridáva disiričitan draselný v dávke 10 g na 100 l. Disiričitan je účinný len v kyslom prostredí. Dosiahnuté pH (3,5) stačí na to, aby bol disiričitan účinný a spoľahlivo nám konzervoval sud.

Ing. A. Dovčík