Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
08
december
2018

Novianska ochutnávka mladých vín

Verejná prezentácia toho najlepšieho čo tento vinársky rok ponúkne nielen v našom regióne.
Registrácia vzoriek od 22. novembra do 27.novembra 2018. Odborné senzorické posudzovanie bude 29.novembra 2018
08.12.2018 17:00
Domov > Články > Poradňa > 

Problém s údržbou dubových súdkov

Irenej D., Smolenice (22. apríla 2004)

Mám problém s údržbou dubových súdkov (objem 50-100 l). Súdky po stočení vína (koncom zimy) ošetrujem sírnymi knôtmi. Sú však uskladnené v pivnici, ktorá je v letných mesiacoch dos? suchá a teplá. V dôsledku vysušenia sudov z nich plynný oxid siričitý rýchlejšie uniká a čas jeho pôsobenia sa skracuje. Dostal som radu, po stočení vína súdky dôkladne vypláchnu?, naplni? vodou s pridaním práškového disiričitanu draselného a kyseliny citrónovej, aby pH náplne suda bolo cca 3,5. Prosím Vás, aké je Vaše stanovisko k uvedenému problému?

 

Hovorí sa, že kvalitný sud robí kvalitné víno. Z toho dôvodu je potrebné venova? ošetrovaniu sudov zvýšenú pozornos?. Zle ošetrený sud veľmi ľahko zaplesnivie alebo zoctovatie. V takomto sude nikdy ...

Irenej D., Smolenice (22. apríla 2004)

Mám problém s údržbou dubových súdkov (objem 50-100 l). Súdky po stočení vína (koncom zimy) ošetrujem sírnymi knôtmi. Sú však uskladnené v pivnici, ktorá je v letných mesiacoch dos? suchá a teplá. V dôsledku vysušenia sudov z nich plynný oxid siričitý rýchlejšie uniká a čas jeho pôsobenia sa skracuje. Dostal som radu, po stočení vína súdky dôkladne vypláchnu?, naplni? vodou s pridaním práškového disiričitanu draselného a kyseliny citrónovej, aby pH náplne suda bolo cca 3,5. Prosím Vás, aké je Vaše stanovisko k uvedenému problému?

 


Hovorí sa, že kvalitný sud robí kvalitné víno. Z toho dôvodu je potrebné venova? ošetrovaniu sudov zvýšenú pozornos?. Zle ošetrený sud veľmi ľahko zaplesnivie alebo zoctovatie. V takomto sude nikdy nebude horie? sírny plátok. V pivnici s vysokou relatívnou vlhkos?ou nemáme problémy s rozsušenos?ou sudov. Vyprázdnené sudy riadne vyumývame, vysušíme a zasírime sírnymi rezmi. V suchých pivniciach, kde sa sudy rozsušia, je nemožné praktizova? tento spôsob. Aj keď je sud vyumývaný a zasírený, môže nám zaplesnivie? alebo zoctovatie?. Zvoľte preto spôsob, ktorý Vám odporuča priateľ. Sud naplníte vodou do ktorej ste pridali kyselinu citrónovú. Potom sa pridáva disiričitan draselný v dávke 10 g na 100 l. Disiričitan je účinný len v kyslom prostredí. Dosiahnuté pH (3,5) stačí na to, aby bol disiričitan účinný a spoľahlivo nám konzervoval sud.

Ing. A. Dovčík