Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Problém kvasenia muštu.

Môžete mi prosím poradiť ako postupovať s muštom, ktorý bol vylisovaný 15.10.
t.r. a ešte stále nezačal kvasiť. Mušt som odkalil tak, že som ho jednoducho
stiahol. Neviem teda či sa to môže nazvať odkalenie. Živnú soľ som tiež pridal,
zasíril som sírnym plátkom, myslím, že primerane. Teplotu som už taktiež zvýšil,
zatiaľ na 22 °C. Nepomohlo ani opakované pridanie vínnych kvasníc. Je to moja
prvá úroda, tak by ma to dosť mrzelo, keby som o to prišiel. Jedná sa o odrodu
Chardonnay. Za vaše rady Vám pekne ďakujem.



Neochota muštu kvasiť môže byť spôsobená viacerými faktormi. Vysoký osmotický tlak(slamové, ľadové, bobuláče a pod.), vysoký obsah oxidu siričitého, rezíduá pesticídov(najmä použitie Karathane, krátko pred zberom), uvažovať sa dá aj o ťažkých kovoch, napr. vysoký obsah Cu. Svoju úlohu zohráva aj nízka teplota muštu.
Pre kvasinky sú niektoré prekážky prekonateľné, iné nie. V prípade chemickej kontaminácie je potrebné z muštu odstrániť látky inhibujúce kvasenie. Dá sa to urobiť pomocou aktívneho uhlia, čo je však dosť drastický zásah do budúceho vína. Inej cesty však niet. Ak už je nutné pristúpiť k tomuto kroku, treba mať na pamäti, že viacnásobné použitie malých dávok aktívneho uhlia má ďaleko väčší účinok ako jedna veľká dávka. Treba použiť tak málo aktívneho uhlia, ako sa len dá.
Dúfajme že v tomto prípade ide skôr o tie prekonateľné prekážky. Oxid siričitý síce sťažuje začiatok kvasenia, ale kvasinky(Saccharomyces cerevisiae) vykazujú vysoký stupeň odolnosti a po určitom čase(ďalšie generácie) sa aklimatizujú a začnú kvasiť. Rovnako je to s chladom. Keďže nepopisujete ako ste kvasinky aplikoval, uvediem postup ktorý používam ja, a ktorý zatiaľ vždy spoľahlivo zabral.


Avitalizované sušené vínne kvasinky

Na každom balení je uvedený postup revitalizácie kvasiniek. Vo väčšine prípadov je postup nasledovný. Primerané množstvo muštu zriedime teplou vodou v pomere 1:1 tak aby výsledná teplota nepresahovala 35 °C. Ideálne cca 30-33 °C. V takto upravenom mušte rozmiešame kvasinky a necháme stáť. Približne o 30 minút začnú kvasinky pracovať a na povrchu sa vytvorí pena. V tomto momente väčšina vinárov kvasinky aplikuje priamo do muštu. To môže byť hlavná príčina prečo kvasinky nezačnú pracovať. Dostanú totiž šok. Z chladu, SO2, vyššej koncentrácie všetkého možného, atď. Preto odporúčam k rozkvasenému muštu priliať ďalší objem tento krát čistého muštu v množstve cca 20 % zriedeného muštu. Celá zmes sa tým postupne ochladzuje a pomaly sa zvyšuje aj koncentrácia SO2 , osmotický tlak, prípadne iných inhibítorov a kvasinky majú čas si privykať na nové prostredie. Tento postup opakujem až kým rozdiel medzi teplotou muštu a teplotou zákvasu je približne 4-5 °C. Začínam s objemom približne 1 liter muštu a 1 liter teplej vody, končím pri objeme cca 5-7, niekedy 10 litrov. Vo vedre prebieha búrlivé kvasenie a celý objem muštu (cca 300-400 litrov)začne kvasiť približne do jednej hodiny po zakvasení. Zákvas si pripravím z prvého vylisovaného muštu, a zakvasujem až po odkalení, čo je niekedy aj za 24 hodín.
Neviem aký objem muštu ide vo vašom prípade, ale postup by som nemenil ani keby som mal zakvasiť 50 litrov muštu. Naopak pri podstatne väčšom objeme (napr. 1000 L) by som objem zákvasu zvýšil na 50 L, pri problémoch s kvasením aj na 100-150 litrov.
Rovnakým spôsobom je možné pripraviť zásobný zákvas na zakvasenie viacerých nádob. V takom prípade je však vhodné použiť sterilizovaný mušt.

Ak postupným prilievaním muštu do zákvasu bude aktivita kvasiniek klesať, signalizuje to silné inhibítory kvasenia a s najväčšou pravdepodobnosťou takéto zakvasenie bez úpravy muštu nebude úspešné. V takom prípade sa nevyhnete použitiu aktívneho uhlia.

tv