Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Preventívne proti plesni sivej

Takmer každoročne sa na viniči môžeme stretnúť s väčším alebo menším výskytom hniloby hrozna. Spôsobuje ju huba Botrytis cinerea, známa aj pod názvom botrytída, alebo pleseň sivá. Okrem viniča napáda veľmi široký okruh rastlín. Vyskytuje sa na odumretých, resp. poškodených pletivách. Huba prezimuje ako podhubie na odumretých častiach viniča.

Na jar pri vyhovujúcich vlhkostných podmienkach napáda zelené časti viniča (súkvetie, strapinu, listy, mladé bobule alebo strapce, niekedy aj letorasty). Napadnuté súkvetia hnednú a zasychajú. Na listoch sa vytvárajú hnedé až sivé škvrny. Pri silnom napadnutí listov opadnú. Počas vegetácie sa huba zo zdroja infekcie šíri najmä vetrom. Niekedy už koncom júla na nedozretých strapcoch napadnuté bobule hnednú, scvrkávajú sa a zasychajú. Tento stav nazývame "kyslou hnilobou". Na letorastoch sa v jeseni vytvárajú aj cez zimu viditeľné jasnohnedé škvrny.

Najväčšie škody spôsobuje však na dozrievajúcich strapcoch. Na bobuliach sa vytvoria okrúhle škvrny, ktoré sa zväčšujú a praskajú. Na ich povrchu sa vytvorí sivý až sivobiely povlak huby. Pri daždivom počasí infikované bobule alebo aj celé strapce zahnívajú. Najväčšie lokálne alebo plošné škody vznikajú po silnom poškodení bobúľ za daždivého alebo vlhkého a teplého počasia, keď váhové straty na úrode hrozna môžu dosiahnu? 30 %, i viac.

Šírenie choroby podporujú málovzdušné a uzavreté plochy, hustý spon a vedenie viniča, fyziologické praskanie bobúľ po výdatných alebo častých zrážkach, poškodenie bobúľ ľadovcom, obaľovačmi viniča (druhá generácia), poškodenie osami, vtákmi a pod. Rozsah poškodenia ovplyvňuje aj odrodová citlivos? viniča. Za silno a stredne náchylné odrody sú považované:
Bouvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Müller Thurgau, Chrupka biela, Tramín červený, Devín, Oremus, Silvánske zelené a červené, Pálava, Pesecká leánka, Rizling vlašský, Mopr, Veltlínske červené skoré, Aurelius, Furmint, Portugalské modré, Frankovka a pod.

V prevencii má význam prevzdušnenie krov (zelené práce) najmä v oblasti strapcov, likvidácia burín, harmonická výživa a postreky proti škodlivým činiteľom. V priamej ochrane odporúčame dva preventívne postreky. Prvý postrek robíme v čase uzatvárania strapcov tak, aby sa postreková tekutina dostala aj na strapinu. Ak boli bobule poškodené, postrek možno vykona? aj skôr ako v čase uzatvárania strapcov. Druhý postrek robíme na začiatku mäknutia bobúľ. V prípade, že sú v lokalite vysadené neskoro zrejúce odrody alebo je predpoklad na neskorší zber a priebeh počasia vytvára dobré podmienky na šírenie infekcie, možno urobi? aj tretie ošetrenie. Na postrek môžeme použi? Euparen, Eupáren Multy, Ronilan WG, Rovral Plo, Hatrick alebo Switch 62,5 WG. Pri aplikácii všetkých prípravkov prihliadame na stanovené hygienické ochranné lehoty. Postrekovú tekutinu smerujeme do oblasti strapcov. Na plochu 100 m2 vysadeného viniča potrebujeme 10 - 12 litrov postrekovej tekutiny.


Práca, ročník 55, číslo 160, strana 11, 13. júla 2000