Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Poradňa > 

Preventívne proti plesni sivej

Takmer každoročne sa na viniči môžeme stretnúť s väčším alebo menším výskytom hniloby hrozna. Spôsobuje ju huba Botrytis cinerea, známa aj pod názvom botrytída, alebo pleseň sivá. Okrem viniča napáda veľmi široký okruh rastlín. Vyskytuje sa na odumretých, resp. poškodených pletivách. Huba prezimuje ako podhubie na odumretých častiach viniča.

Na jar pri vyhovujúcich vlhkostných podmienkach napáda zelené časti viniča (súkvetie, strapinu, listy, mladé bobule alebo strapce, niekedy aj letorasty). Napadnuté súkvetia hnednú a zasychajú. Na listoch sa vytvárajú hnedé až sivé škvrny. Pri silnom napadnutí listov opadnú. Počas vegetácie sa huba zo zdroja infekcie šíri najmä vetrom. Niekedy už koncom júla na nedozretých strapcoch napadnuté bobule hnednú, scvrkávajú sa a zasychajú. Tento stav nazývame "kyslou hnilobou". Na letorastoch sa v jeseni vytvárajú aj cez zimu viditeľné jasnohnedé škvrny.

Najväčšie škody spôsobuje však na dozrievajúcich strapcoch. Na bobuliach sa vytvoria okrúhle škvrny, ktoré sa zväčšujú a praskajú. Na ich povrchu sa vytvorí sivý až sivobiely povlak huby. Pri daždivom počasí infikované bobule alebo aj celé strapce zahnívajú. Najväčšie lokálne alebo plošné škody vznikajú po silnom poškodení bobúľ za daždivého alebo vlhkého a teplého počasia, keď váhové straty na úrode hrozna môžu dosiahnu? 30 %, i viac.

Šírenie choroby podporujú málovzdušné a uzavreté plochy, hustý spon a vedenie viniča, fyziologické praskanie bobúľ po výdatných alebo častých zrážkach, poškodenie bobúľ ľadovcom, obaľovačmi viniča (druhá generácia), poškodenie osami, vtákmi a pod. Rozsah poškodenia ovplyvňuje aj odrodová citlivos? viniča. Za silno a stredne náchylné odrody sú považované:
Bouvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Müller Thurgau, Chrupka biela, Tramín červený, Devín, Oremus, Silvánske zelené a červené, Pálava, Pesecká leánka, Rizling vlašský, Mopr, Veltlínske červené skoré, Aurelius, Furmint, Portugalské modré, Frankovka a pod.

V prevencii má význam prevzdušnenie krov (zelené práce) najmä v oblasti strapcov, likvidácia burín, harmonická výživa a postreky proti škodlivým činiteľom. V priamej ochrane odporúčame dva preventívne postreky. Prvý postrek robíme v čase uzatvárania strapcov tak, aby sa postreková tekutina dostala aj na strapinu. Ak boli bobule poškodené, postrek možno vykona? aj skôr ako v čase uzatvárania strapcov. Druhý postrek robíme na začiatku mäknutia bobúľ. V prípade, že sú v lokalite vysadené neskoro zrejúce odrody alebo je predpoklad na neskorší zber a priebeh počasia vytvára dobré podmienky na šírenie infekcie, možno urobi? aj tretie ošetrenie. Na postrek môžeme použi? Euparen, Eupáren Multy, Ronilan WG, Rovral Plo, Hatrick alebo Switch 62,5 WG. Pri aplikácii všetkých prípravkov prihliadame na stanovené hygienické ochranné lehoty. Postrekovú tekutinu smerujeme do oblasti strapcov. Na plochu 100 m2 vysadeného viniča potrebujeme 10 - 12 litrov postrekovej tekutiny.


Práca, ročník 55, číslo 160, strana 11, 13. júla 2000