Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
28
február
2018

BERTA - rodinné vína zo Strekova

Parížsky močiar - najväčší trstinový močiar na Slovensku, vďaka ktorému hrozno zo strekovských vinohradov dozrieva v špičkovej kvalite a s nezameniteľnou šťavnatou arómou.
28.02.2018 19:00
01
marec
2018

Vitis Aurea Modra 2018

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XVIII.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2018.
01.03.2018 00:00
02
marec
2018

Degustácia v divadle

Divadlo v prepojení s ochutnávkou kvalitného vína, alebo to najlepšie z Nitrianskej vinohradníckej oblasti:
Château Topoľčianky, Víno Nichta, Velkeer, Terra Wylak, Frtus winery, PD Mojmírovce, Žitavské vinice, Tajna vineyards & winery, Vinárstvo Trnovec
02.03.2018 16:00
Domov > Články > Poradňa > 

Prečo liehomer ukazuje nulu

Prečo liehomer ukazuje nulu

Dobrý deň, mala by som otázku ohľadne domáceho vína. Tento rok sme sa presťahovali do RD kde rastie aj hrozno a keďže ho bolo prebytok, tak sme skúsili spraviť víno. Teraz sme ho zlievali od kvasiniek, čítala som, že nemá dlho ležať na nich a skúšala som odmerať obsah alkoholu a ukazoval 0. Tak by ma zaujímalo či je to v poriadku a víno ešte nadobudne nejako alkohol, alebo sme niekde urobili chybu a budeme mat vineu?? Ďakujem a pekný deň. Lenka

Budem predpokladať, že mušt nejaký čas kvasil a teda či už čiastočne, alebo úplne prekvasil. Je to síce značne zjednodušené tvrdenie, ale v zásade možno tvrdiť, že ak unikali z muštu nejaké bublinky plynu, prebiehalo alkoholové kvasenie a teda vo víne ako v produkte kvasenia muštu je prítomný alkohol.
Jeho obsah sa dá približne vyrátať z obsahu cukru v mušte. Ak mal mušt cukornatosť napr. 21, čo je 210g na liter muštu, po úplnom kvantitatívnom prekvasení bude obsahovať 12,57 obj. % alkoholu(210 / 16,7). Výpočet je iba približný, pretože kvasenie nemusí byť úplné, v závislosti od teploty kvasenia sa môže časť etanolu vypariť, prípadne ju strhne unikajúci CO2 ale aj od množstva vedľajších produktov kvasenia a efektivity kvasiniek.


Prečo bol odmeraný obsah alkoholu 0?
Opäť iba predpokladám, že na meranie alkoholu Lenka použila liehomer. Je to vlastne hustomer, ktorý meria hustotu kvapaliny a v prípade, že ním meriame roztok etanolu vo vode(ešte k tomu pri správnej teplote), jeho stupnica ukazuje plus - mínus správne hodnoty. To však platí výhradne pre sústavu etanol - voda. Stačí pridať trochu cukru a liehomer náhle ukáže menej alkoholu ako je skutočný obsah. Z rovnakého dôvodu nemožno použiť muštomer na stanovenie obsahu cukru v kvasiacom víne.

Hustota etanolu je cca 780 g/l a hustota vína osciluje niekde okolo 1000 g/l. Liehomer si teda "myslí" že je v čistej vode a na stupnici odčítame nulovú hodnotu.


V domácich podmienkach prakticky nie je možné správne stanoviť obsah alkoholu vo víne. Ak potrebujete z nejakého dôvodu poznať jeho obsah, neostáva nič iné, iba navštíviť niektorý z labákov.