Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
17
august
2017

Vinko.sk na AX 2017

Vážení vinári a všetci naši čitatelia,
s potešením Vám oznamujeme, že Vás radi privítame v našej spoločnej expozícii s vystavovateľom Nitriansky samosprávny kraj, kde budeme prezentovať niektoré vinárstva nitrianskeho regiónu a hlavne produkty nášho portálu určené pre širokú verejnosť milovníkov vína (Moje recenzie), vinárske súťaže, udalosti, odborné články, a aktivity ktoré slúžia na podporu zážitkovej turistiky nitrianskeho vinárskeho regiónu.
Nájdete nás v pavilóne M2 v expozícii Nitrianskeho samosprávneho kraja.
17.08.2017 09:00
17
august
2017

Velkeer na Agrokomplexe 2017

Naše vínka si môžete zakúpiť aj na Výstave Agrokomplex 2017.
Nájdete nás v pavilóne M2 ako spoluvystavovateľa Nitrianskeho samosprávneho kraja, pod označením Región Nitra.
17.08.2017 09:00
05
september
2017

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2017

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
05.09.2017 09:00
Domov > Články > Poradňa > 

Potápanie viniča.

Koncom októbra sme vo vinici oddelili nabujtášené nové kry od materských,
nakoľko od bujtášenia (potápania) uplynuli 2 roky. Novozískané kry boli bujné a
dobre zakorenené až po povrch pôdy pretože o.i. prút bol ponorený dosť hlboko -
cca 40cm a dobre vyhnojený. Aby zo zeme nevybíjali prebytočné výhony, zo strany
nového kra sme do zeme vstupujúcu stranu bujtášeného prúta vyhrabali a v hĺbke
cca 20 od novej rastliny oddelili. Ďalším rezom zo strany materskej rastliny...



...sme získali staré drevo s dobre prekorenenou spodnou časťou cca 10 cm a ľutovali sme tieto "odrezky" ako odpad odhodiť.. Upravili sme ich na cca 40 cm a zaškôlkovali, pre prípadné jarné podsadenie. Fígeľ je len v tom, že očká budú pravdepodobne v prvom momente rásť do zeme a potom sa vytočia smerom hore. Zaujímalo by ma, či takéto počínanie je vhodné. Za radu vopred ďakujem.
P. Š.

Vážený pán P.Š.
Z otázky, ktorú kladiete, vidno váš záujem o vinohradníčenie. Dovoľte mi krátke ohliadnutie sa na posledných niekoľko desaťročí dozadu. Pred cca 130 rokmi bolo úplne bežným rozmnožovanie viniča dolovaním, potápaním a priamokoreniacimi odrezkami. Koncom 19. storočia však vinohradnícke štáty Európy zachvátilo kalamitné rozšírenie dovtedy neznámeho škodcu, fyloxéry viničovej. Od tých čias sa pri pestovaní viniča využíva finta štepenie ušľachtilého (hroznorodého) viniča na podpníkové druhy viniča, nakoľko európsky ušľachtilý vinič je touto voškou poškodzovaný tak silno, že hynie. Podpníkový vinič, rovnako ako spomenutý škodca, pochádza z Ameriky a je prispôsobený tomuto poškodzovaniu natoľko, že nehynie a poskytuje dostatočnú rastovú mohutnosť celému kru.
Váš postup potápania bol principiálne správny. Avšak z vyššie spomenutého dôvodu sa nedoporučuje. Hrozí totiž uhynutie takýchto rastlín, keď sa vo vinohrade rozšíri fyloxéra.
Spomínate takú oddelenú časť kra, ktorej púčiky smerujú smerom dole, do zeme. Neváhajte takýto odrezok otočiť a zasadiť tak, aby púčiky prirodzene smerovali dohora.
Pre istotu z dlhoročného zotrvania kra vo vinohrade vám doporučujem nechať si vyrobiť viničové sadenice, štepy z vašej odrody u pestovateľa škôlkara, prípadne na dosadenie chýbajúcich miest vo vinohrade kúpiť štepené sadenice viniča.
Prajem vám dobrú úrodu hrozna a radosť z pestovania viniča.

Ing. Rastislav Šimora
VŠSVVM, n. o.