Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
09
jún
2018

Konference v rámci akce PIWI 2018

Seminář k PIWI odrůdám se koná jako samostatná akce v rámci akce PIWI 2018 a Hibernal fóra. Garantem akce je prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD.
09.06.2018 09:00
09
jún
2018

PIWI 2018 a Hibernal fórum

Pátý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky vín z tzv. PIWI odrůd révy, která je spojena s Místní výstavou vín. Známé bílé PIWI odrůdy jsou Hibernal, Solaris, Johanniter, či Merzling. Známé červené PIWI odrůdy jsou Sevar, Laurot, Regent, či Cabernet Cortis. K ochutnání budou vína z celé České republiky i zahraničí. V letošním roce poprvé vzorky vín ze Švýcarska a Německa.
09.06.2018 13:00
Domov > Články > Poradňa > 

Potápanie viniča.

Koncom októbra sme vo vinici oddelili nabujtášené nové kry od materských,
nakoľko od bujtášenia (potápania) uplynuli 2 roky. Novozískané kry boli bujné a
dobre zakorenené až po povrch pôdy pretože o.i. prút bol ponorený dosť hlboko -
cca 40cm a dobre vyhnojený. Aby zo zeme nevybíjali prebytočné výhony, zo strany
nového kra sme do zeme vstupujúcu stranu bujtášeného prúta vyhrabali a v hĺbke
cca 20 od novej rastliny oddelili. Ďalším rezom zo strany materskej rastliny...



...sme získali staré drevo s dobre prekorenenou spodnou časťou cca 10 cm a ľutovali sme tieto "odrezky" ako odpad odhodiť.. Upravili sme ich na cca 40 cm a zaškôlkovali, pre prípadné jarné podsadenie. Fígeľ je len v tom, že očká budú pravdepodobne v prvom momente rásť do zeme a potom sa vytočia smerom hore. Zaujímalo by ma, či takéto počínanie je vhodné. Za radu vopred ďakujem.
P. Š.

Vážený pán P.Š.
Z otázky, ktorú kladiete, vidno váš záujem o vinohradníčenie. Dovoľte mi krátke ohliadnutie sa na posledných niekoľko desaťročí dozadu. Pred cca 130 rokmi bolo úplne bežným rozmnožovanie viniča dolovaním, potápaním a priamokoreniacimi odrezkami. Koncom 19. storočia však vinohradnícke štáty Európy zachvátilo kalamitné rozšírenie dovtedy neznámeho škodcu, fyloxéry viničovej. Od tých čias sa pri pestovaní viniča využíva finta štepenie ušľachtilého (hroznorodého) viniča na podpníkové druhy viniča, nakoľko európsky ušľachtilý vinič je touto voškou poškodzovaný tak silno, že hynie. Podpníkový vinič, rovnako ako spomenutý škodca, pochádza z Ameriky a je prispôsobený tomuto poškodzovaniu natoľko, že nehynie a poskytuje dostatočnú rastovú mohutnosť celému kru.
Váš postup potápania bol principiálne správny. Avšak z vyššie spomenutého dôvodu sa nedoporučuje. Hrozí totiž uhynutie takýchto rastlín, keď sa vo vinohrade rozšíri fyloxéra.
Spomínate takú oddelenú časť kra, ktorej púčiky smerujú smerom dole, do zeme. Neváhajte takýto odrezok otočiť a zasadiť tak, aby púčiky prirodzene smerovali dohora.
Pre istotu z dlhoročného zotrvania kra vo vinohrade vám doporučujem nechať si vyrobiť viničové sadenice, štepy z vašej odrody u pestovateľa škôlkara, prípadne na dosadenie chýbajúcich miest vo vinohrade kúpiť štepené sadenice viniča.
Prajem vám dobrú úrodu hrozna a radosť z pestovania viniča.

Ing. Rastislav Šimora
VŠSVVM, n. o.