Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00
Domov > Články > Poradňa > 

Potápanie viniča.

Koncom októbra sme vo vinici oddelili nabujtášené nové kry od materských,
nakoľko od bujtášenia (potápania) uplynuli 2 roky. Novozískané kry boli bujné a
dobre zakorenené až po povrch pôdy pretože o.i. prút bol ponorený dosť hlboko -
cca 40cm a dobre vyhnojený. Aby zo zeme nevybíjali prebytočné výhony, zo strany
nového kra sme do zeme vstupujúcu stranu bujtášeného prúta vyhrabali a v hĺbke
cca 20 od novej rastliny oddelili. Ďalším rezom zo strany materskej rastliny...



...sme získali staré drevo s dobre prekorenenou spodnou časťou cca 10 cm a ľutovali sme tieto "odrezky" ako odpad odhodiť.. Upravili sme ich na cca 40 cm a zaškôlkovali, pre prípadné jarné podsadenie. Fígeľ je len v tom, že očká budú pravdepodobne v prvom momente rásť do zeme a potom sa vytočia smerom hore. Zaujímalo by ma, či takéto počínanie je vhodné. Za radu vopred ďakujem.
P. Š.

Vážený pán P.Š.
Z otázky, ktorú kladiete, vidno váš záujem o vinohradníčenie. Dovoľte mi krátke ohliadnutie sa na posledných niekoľko desaťročí dozadu. Pred cca 130 rokmi bolo úplne bežným rozmnožovanie viniča dolovaním, potápaním a priamokoreniacimi odrezkami. Koncom 19. storočia však vinohradnícke štáty Európy zachvátilo kalamitné rozšírenie dovtedy neznámeho škodcu, fyloxéry viničovej. Od tých čias sa pri pestovaní viniča využíva finta štepenie ušľachtilého (hroznorodého) viniča na podpníkové druhy viniča, nakoľko európsky ušľachtilý vinič je touto voškou poškodzovaný tak silno, že hynie. Podpníkový vinič, rovnako ako spomenutý škodca, pochádza z Ameriky a je prispôsobený tomuto poškodzovaniu natoľko, že nehynie a poskytuje dostatočnú rastovú mohutnosť celému kru.
Váš postup potápania bol principiálne správny. Avšak z vyššie spomenutého dôvodu sa nedoporučuje. Hrozí totiž uhynutie takýchto rastlín, keď sa vo vinohrade rozšíri fyloxéra.
Spomínate takú oddelenú časť kra, ktorej púčiky smerujú smerom dole, do zeme. Neváhajte takýto odrezok otočiť a zasadiť tak, aby púčiky prirodzene smerovali dohora.
Pre istotu z dlhoročného zotrvania kra vo vinohrade vám doporučujem nechať si vyrobiť viničové sadenice, štepy z vašej odrody u pestovateľa škôlkara, prípadne na dosadenie chýbajúcich miest vo vinohrade kúpiť štepené sadenice viniča.
Prajem vám dobrú úrodu hrozna a radosť z pestovania viniča.

Ing. Rastislav Šimora
VŠSVVM, n. o.