Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Poškodenie viniča zimnými mrazmi

Naša zemepisná poloha je najsevernejším pestovateľským pásmom viniča hroznorodého. A hoci v tejto oblasti situujeme vinič do najteplejších lokalít, polôh a chránených miest, aj tak z ekologických činiteľov najviac ohrozujú jeho pestovanie zimné mrazy. Poškodzujú púčiky, jednoročné drevo, ba aj korene.

Púčiky u nás pestovaných kultivarov vydržia -17 až -19 °C, jednoročné drevo -21 °C, staré drevo -24 až -25 °C a korene -6 až -7 °C. Ak teplota klesne pod tieto hranice, jednotlivé časti mráz viac alebo menej poškodí.
Na to, ako vlastne mráz poškodzuje vinič, je viacero teórií. Nás však najviac zaujímajú následky poškodenia jednotlivých častí. Keď mráz čiastočne poškodí hlavný púčik, tento oneskorene vypučí a na letoraste sa nevyvinú kvety. Prípadne hlavný púčik nevypučí vôbec a vypučia ...

Naša zemepisná poloha je najsevernejším pestovateľským pásmom viniča hroznorodého. A hoci v tejto oblasti situujeme vinič do najteplejších lokalít, polôh a chránených miest, aj tak z ekologických činiteľov najviac ohrozujú jeho pestovanie zimné mrazy. Poškodzujú púčiky, jednoročné drevo, ba aj korene.

Púčiky u nás pestovaných kultivarov vydržia -17 až -19 °C, jednoročné drevo -21 °C, staré drevo -24 až -25 °C a korene -6 až -7 °C. Ak teplota klesne pod tieto hranice, jednotlivé časti mráz viac alebo menej poškodí.

Na to, ako vlastne mráz poškodzuje vinič, je viacero teórií. Nás však najviac zaujímajú následky poškodenia jednotlivých častí. Keď mráz čiastočne poškodí hlavný púčik, tento oneskorene vypučí a na letoraste sa nevyvinú kvety. Prípadne hlavný púčik nevypučí vôbec a vypučia iba vedľajšie púčiky, ktoré za každých okolností majú menšiu násadu ako tie hlavné. Keď mráz poškodí hlavné aj vedľajšie púčiky, zaniká aj jednoročné drevo a vinič pokračuje v raste zo spiacich púčikov starého dreva. Tieto letorasty však nerodia, ale dá sa z nich v priebehu dvoch rokov vypestova? plodonosné drevo. Keď zamrzne aj staré drevo, vinič ešte môže vyhna? z hlavy. Keď zamrzne koreň, čo sa stáva pri tuhých zimách bez snehu na ľahkých piesočnatých pôdach, vinič hynie.

Príchodu a pôsobeniu tuhých zimných mrazov nezabránime, vinič však môžeme proti poškodeniu do určitej miery chráni?. Existuje veľký okruh činiteľov, ktoré môžu pôsobenie mrazu zmierni?. Je to predovšetkým správne zvolený kultivar, pretože jednotlivé kultivary odolávajú zimným mrazom rozdielne. Závisí to od množstva vody, ktorá v pletivách zostane po vyzretí a koľko sa nahromadí rezervných látok - cukrov a minerálnych látok, najmä draslíka. Z tohto hľadiska sa rozdeľujú u nás pestované kultivary do troch skupín:

Kultivary so zvýšenou odolnos?ou - Rizling vlašský, Muškát Otonel, Svätovavrinecké.

Kultivary so strednou odolnos?ou - Veltlínske zelené, Dievčie hrozno, Burgundské biele, Tramín červený.

Kultivary so zníženou odolnos?ou proti mrazom - Müller Thurgau, Silvánske zelené, Veltlínske červenobiele, Frankovka a všetky stolové kultivary, ktoré sa pokúšame u nás pestova?.

Existujú už aj novšie kultivary, pri ktorých si treba odolnos? proti zimným mrazom zisti? od pestovateľa. Tento poznatok využívame v prospech ochrany proti mrazom tak, že do chladnejších polôh budeme vybera? odolnejšie kultivary. Pokiaľ ide o pôdu, najviac trpí vinič mrazmi na ľahkých pôdach. Dusíkom hnojíme v prvej polovici vegetácie. Humus zlepšuje príjem živín a reguluje pôdnu vlahu. Aj úroda ovplyvňuje úrodnos?, a to spravidla tak, že po veľkých úrodách zmrzne obyčajne aj odolnejší kultivar. Hrozno nesmieme necháva? dlho na kríkoch. Vinič to vyčerpáva, preto je lepšie voli? strednú cestu, i keď budeme ma? menej vína.

Dôležitá je aj agrotechnika. Pôdu udržiavame v kyprom stave, najmä v suchšom roku. Nedostatok vlahy bráni vyzrievaniu dreva i púčikov. Aj ochrana proti chorobám a škodcom má veľký význam, pretože len zdravá listová plocha môže vyživi? nielen úrodu hrozna, ale aj vytvori? dostatok látok proti mrazu. Ďalšími činiteľmi, ovplyvňujúcimi odolnos? voči mrazom, sú hustota výsadby a spôsob vedenia. Správne vyzrievanie púčikov i dreva podporuje dostatok svetla, ale aj správne snímanie vŕšia v auguste.


Práca, ročník 54, 7. januára 1999, strana 11