Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

07
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku Vincúr si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
16
marec
2019

Výstava vín Veľké Zálužie 2019

Členovia ZO SZZ vo Veľkom Záluží si Vás dovoľujú pozvať na XXXV. ročník výstavy vín.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
02
apríl
2019

Podzoborský hevír 2019

5. ročník Podzoborskej súťažnej výstavy vín v Nitrianskych Hrnčiarovciach
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

Súťaž je venovaná výhradne slovenským vínam a zúčastniť sa jej môže víno vyrobené na Slovensku, z hrozna vypestovaného v niektorej z uznaných slovenských vinohradníckych oblastí.
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Poradňa > 

Ošetrovanie vína

Víno, či už hroznové alebo ovocné, nie je trvanlivý nápoj a počas uskladnenia často podlieha zmenám, ktoré ho môžu úplne znehodnoti?. Aby sme tomu predišli, mali by sme vedie?, čo je ich príčinou a ako víno správne uskladňova? a ošetrova?. Malí pestovatelia sa musia uspokoji? s jednoduchým zariadením, vhodným na spracovanie a uskladňovanie vína.


Mladé víno postupne dozrieva, uniká oxid uhličitý a aj sa odparuje, čím sa jeho obsah v nádobe znižuje. Drevené sudy dolievame a stav vína kontrolujeme každý týždeň, v sklených obaloch raz za štrnásť dní. Dolievame vínom rovnakého kultivaru alebo zdravým vínom neutrálneho charakteru. Keď oxid uhličitý prestane unika?, nádobu zazátkujeme. Vo víne pokračuje proces samovoľného čistenia. Prítomnosť alkoholu, trieslovín a kyslíka podporuje tvorbu zrazenín. Čistenie mladého vína v sklených nádobách urýchlime prevzdušnením.

Prvé stáčanie vína z kalov je veľmi dôležitý úkon. Zamedzuje sa ním rozklad kvasničnej biomasy, ktorá svojím odumieraním môže spôsobiť zákaly a nepríjemné pachute. Stočením vína podporujeme jeho čistenie a ďalšiu tvorbu zrazenín. Správne zvolený termín stáčania neurčuje jeho stupeň vyčistenia, ale stupeň prekvasenia, prijateľný obsah kyselín a celková harmonická chuť vína. Prvé stočenie vína robíme aj v závislosti od jeho druhu. Ľahké vína a málo kyslé stáčame ako prvé, rýchle sa čistiace vína s vysokou koncentráciou kyselín stáčame posledné. Vysoký obsah kyselín v nich sa snažíme zníži? opakovaným premiešavaním vína s kalmi, čím podporujeme intenzitu jablčno-mliečneho kvasenia.

Aromatizované kultivary stáčame veľmi šetrne, bez prístupu vzduchu, alebo ich aj prevzdušňujeme. Rozhodnú? by mala takzvaná poháriková skúška. Ak víno v poháriku po 4 až 6 hodinách zhnedne, musíme ho pred stáčaním nielen zasíriť, ale stáčať bez prístupu vzduchu. Silné prevzdušnenie uplatníme pri vínach náchylných na vláčkovatenie a vínach so sírovodíkovou pachuťou.

Never fail! Stand up to your employer and pass that drug test! It is easy if you know how, and a new store has opened with a sole purpose to help you pass your drug test, regardless of what drugs might be in your system, or if you`re a drug user, or just happened to be in a wrong place at a wrong time. Stop worrying and call them today.

Mladé víno treba konzervovať. Tým je ošetrenie oxidom síričitým i v priebehu stáčania. Intenzitu sírenia však s postupujúcim dozrievaním postupne znižujeme. Pri prvom stáčaní je to stredný stupeň, čiže 1 sírny knôt, alebo 10 gramov pyrosíričitanu na 100 litrov. Pri druhom stáčaní dávame už polovičnú dávku. Druhé stáčanie robíme po ďalších 6 až 8 týždňoch. Víno sa po druhom stáčaní dočistí a chu?ovo vyzrie.

Niekedy sa však stáva, že aj pri najlepšej starostlivosti a opatere sa vyskytnú nejaké chyby a choroby vína. Rôzne zákaly vo víne nepotešia. Tento nedostatok riešime číridlami. V malovýrobe používame Bentonit, z ktorého si pripravíme suspenziu s vodou v dávke od 20 až 200 gramov na 100 litrov vína a po vyčistení ho stiahneme zo sedimentu. Hnednutiu vína zabraňujeme dostatočným zasírením. Nepríjemnou chybou i chorobou je pachuť po sírovodíku . Vtedy víno prevzdušníme a silne zasírime. Síra sa vyzráža a sedimentuje. Potom víno stiahneme. Chorobou je aj birza. Tvorí sa zvyčajne na nedoliatom víne ako kožka. Víno by malo byt doliate a zátka mierne zatlačená vo víne. Ak víno fľaškujeme na dlhší čas, fľaše ukladáme šikmo, alebo aj ležato.

Ošetrovanie vína je veľmi dôležité, tak ako jeho vlastná výroba. Znehodnotené víno sa niekedy dá ešte použi? na destilát, sú však prípady, že ani na toto sa už nehodí.


Práca, 54. ročník, číslo 272, 25. novembra 1999, strana 11