Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
28
február
2018

BERTA - rodinné vína zo Strekova

Parížsky močiar - najväčší trstinový močiar na Slovensku, vďaka ktorému hrozno zo strekovských vinohradov dozrieva v špičkovej kvalite a s nezameniteľnou šťavnatou arómou.
28.02.2018 19:00
01
marec
2018

Vitis Aurea Modra 2018

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XVIII.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2018.
01.03.2018 00:00
02
marec
2018

Degustácia v divadle

Divadlo v prepojení s ochutnávkou kvalitného vína, alebo to najlepšie z Nitrianskej vinohradníckej oblasti:
Château Topoľčianky, Víno Nichta, Velkeer, Terra Wylak, Frtus winery, PD Mojmírovce, Žitavské vinice, Tajna vineyards & winery, Vinárstvo Trnovec
02.03.2018 16:00
Domov > Články > Poradňa > 

Ochrana pred múčnatkou

Na viniči sa každoročne stretávame s väčším alebo menším výskytom škodlivých činiteľov. Ich výskyt v jarných mesiacoch nebýva výrazný, a preto sa obyčajne zabúda na včasnú, prípadne preventívnu ochranu v čase pred kvitnutím. O úrode hrozna často rozhoduje múčnatka. Tá prezimuje ako podhubie v pupeňoch viniča. Poškodzujú ho mrazy pod mínus 18 °C, mierna zima však toto podhubie nepoškodí.

Vtedy sa očakáva skorý a pomerne silný, infekčný tlak choroby, a to hlavne v miestach, kde ochrana proti múčnatke nebola dostatočná. Zdrojom prvotnej, infekcie sú konídie, ktoré sa vytvárajú, keď má vinič viac ako 5 až 6 listov, čiže približne 4 až 5 týždňov po vypučaní. Infekcia sa šíri pri vyšších teplotách a vyššej alebo striedavej relatívnej vlhkosti vzduchu. Výskyt múčnatky podporujú uzavreté ...

Na viniči sa každoročne stretávame s väčším alebo menším výskytom škodlivých činiteľov. Ich výskyt v jarných mesiacoch nebýva výrazný, a preto sa obyčajne zabúda na včasnú, prípadne preventívnu ochranu v čase pred kvitnutím. O úrode hrozna často rozhoduje múčnatka. Tá prezimuje ako podhubie v pupeňoch viniča. Poškodzujú ho mrazy pod mínus 18 °C, mierna zima však toto podhubie nepoškodí.

Vtedy sa očakáva skorý a pomerne silný, infekčný tlak choroby, a to hlavne v miestach, kde ochrana proti múčnatke nebola dostatočná. Zdrojom prvotnej, infekcie sú konídie, ktoré sa vytvárajú, keď má vinič viac ako 5 až 6 listov, čiže približne 4 až 5 týždňov po vypučaní. Infekcia sa šíri pri vyšších teplotách a vyššej alebo striedavej relatívnej vlhkosti vzduchu. Výskyt múčnatky podporujú uzavreté polohy, husté porasty, nevyrovnaná výživa a podobne. Významnú úlohu má aj náchylnos? odrôd.

Múčnatka napáda výhonky, listy, kvetenstvo aj bobule viniča. Na postihnutých miestach sa vytvára belavý povlak. Napadnuté miesta šedivejú, dochádza k obmedzenému rastu a k deformáciám pletív. Napadnuté kvetenstvo pred kvitnutím viniča spŕchava. Mladé bobule po odkvitnutí zasychajú.

Ak bol už v predchádzajúcom roku vinič silno napadnutý, odporúčame pri priaznivých podmienkach pre šírenie múčnatky urobi? dva postreky. Prvý, keď má vinič 5 až 7 listov a druhý pred kvetom. Z kontaktných prípravkov odporúčame Sulikol K, Thiovit, Kumulus WG, Karathane LC a iné. Zo systémových Anvil 5 SC, Bayleton 5 WP alebo 25 WP, Domark 10 EC, Bumper 25 EC, Punch 10 EW, Horizon 250 EW, Rubigan 12 EC, Systane 12 EC a iné. Hĺbkovo pôsobiaci prípravok je Discus. Sírnaté prípravky neaplikujeme pri teplotách nad 25 °C, lebo môžu pôsobi? fytotoxicky na pletivá viniča. Pri prípravkoch Thiovit a Kumulus WG sú v návodoch na použitie uvedené dve koncentrácie. Vyššiu koncentráciu môžeme použi? pred kvitnutím viniča, ak je silný infekčný tlak alebo veľmi dobré podmienky pre vývoj a šírenie múčnatky. Prípravok Discus sa môže používa? trikrát za sebou a to: pred kvitnutím, po odkvitnutí a za dva týždne.


Práca, 55. ročník, číslo 107, 11. mája 2000, strana 11