Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Poradňa > 

Nízka farba červeného vína.

Už niekoľko rokov pestujem vinič a taktiež dorábam biele aj červené víno. Už dva
roky po sebe má červené víno výrazne bledšiu farbu ako po iné roky a pritom
používam stále tie isté postupy a odrody (zmes červených odrôd, prevažne červené
otelo).
Mám tam pridať nejakú farbiacu odrodu, prípadne nejaké potravinárske
farbivo?
Tomáš


Príčin, prečo má vaše víno bledšiu farbu(podľa vás nedostatočnú) môže byť viacero. O odpoveď som požiadal Ing. Rastislava Šimoru z VŠSVVM, n.o.

Bledší farebný odtieň červeného vína môže byť vyvolaný viacerými faktormi, napr.:
- slabo vyzreté hrozno (navonok síce dostatočne vyfarbené, no v šupke s málo koncentrovaným farbivom; na toto má vplyv počasie počas roka a agrotechnický prístup)
- krátky čas macerácie pri nakvášaní (nestihlo sa farbivo vylúhovať do muštu
) - veľmi silné zasírenie muštu alebo vína (farbivá po reakcii s SO2 sa dostanú do zlúčenín, ktoré sa "nesprávajú farebne", toto je vratný proces, po čase sa "vyprchaním síry" sýtosť červenej farebnosti vína zvýši)
Toto bývajú najčastejšie príčiny "slabej farby" červeného vína.

Čisto technicky je možné situáciu riešiť tak ako uvádzate, buď pomocou hrozna s vyšším obsahom antokyanátov alebo prídavkom farbiva.

Ak sa rozhodnete pre prvú možnosť, musíte hrozno s vysokým obsahom antokyanátov, najčastejšie Alibernet, Neronet pridať čo najskôr, najlepšie ešte vo forme hrozna.
Druhá možnosť, prídavok farbiva izolovaného zo šupiek hrozna, je podstatne pohodlnejšia. Farbivo však obsahuje tanín, ktorý môže spôsobiť adstringenciu vína. Najmä pri ľahkom type vína by prídavok tanínu mohol spôsobiť disharmóniu.




Najpodstatnejšie(podľa mňa) nakoniec. Nenaháňajte sa zbytočne za vysokou farebnosťou vína. Viem, že mnoho laikov preferuje vína s vysokým obsahom farbiva. Ak víno vyrábate z odrody Otelo, hrozna odrody Alibernet, Neronet, Nitra či akejkoľvek inej odrody je škoda. Kvalitné hrozno utopíte v odrode ktorej síce pomôže zvýšiť farebnosť, ale celkovú kvalitu vína neovplyvní. Ak nebolo hrozno dobre vyzreté(čo by mohlo zodpovedať predchádzajúcim dvom ročníkom), mal ste z neho urobiť svieže ružové víno, alebo maximálne ľahké červené s ovocným charakterom.

Asi sa nikdy neprestanem čudovať Rulandskému modrému, ktoré farbou pripomína Alibernet.

tv