Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
08
december
2018

Novianska ochutnávka mladých vín

Verejná prezentácia toho najlepšieho čo tento vinársky rok ponúkne nielen v našom regióne.
08.12.2018 17:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Poradňa > 

Nízka farba červeného vína.

Už niekoľko rokov pestujem vinič a taktiež dorábam biele aj červené víno. Už dva
roky po sebe má červené víno výrazne bledšiu farbu ako po iné roky a pritom
používam stále tie isté postupy a odrody (zmes červených odrôd, prevažne červené
otelo).
Mám tam pridať nejakú farbiacu odrodu, prípadne nejaké potravinárske
farbivo?
Tomáš


Príčin, prečo má vaše víno bledšiu farbu(podľa vás nedostatočnú) môže byť viacero. O odpoveď som požiadal Ing. Rastislava Šimoru z VŠSVVM, n.o.

Bledší farebný odtieň červeného vína môže byť vyvolaný viacerými faktormi, napr.:
- slabo vyzreté hrozno (navonok síce dostatočne vyfarbené, no v šupke s málo koncentrovaným farbivom; na toto má vplyv počasie počas roka a agrotechnický prístup)
- krátky čas macerácie pri nakvášaní (nestihlo sa farbivo vylúhovať do muštu
) - veľmi silné zasírenie muštu alebo vína (farbivá po reakcii s SO2 sa dostanú do zlúčenín, ktoré sa "nesprávajú farebne", toto je vratný proces, po čase sa "vyprchaním síry" sýtosť červenej farebnosti vína zvýši)
Toto bývajú najčastejšie príčiny "slabej farby" červeného vína.

Čisto technicky je možné situáciu riešiť tak ako uvádzate, buď pomocou hrozna s vyšším obsahom antokyanátov alebo prídavkom farbiva.

Ak sa rozhodnete pre prvú možnosť, musíte hrozno s vysokým obsahom antokyanátov, najčastejšie Alibernet, Neronet pridať čo najskôr, najlepšie ešte vo forme hrozna.
Druhá možnosť, prídavok farbiva izolovaného zo šupiek hrozna, je podstatne pohodlnejšia. Farbivo však obsahuje tanín, ktorý môže spôsobiť adstringenciu vína. Najmä pri ľahkom type vína by prídavok tanínu mohol spôsobiť disharmóniu.




Najpodstatnejšie(podľa mňa) nakoniec. Nenaháňajte sa zbytočne za vysokou farebnosťou vína. Viem, že mnoho laikov preferuje vína s vysokým obsahom farbiva. Ak víno vyrábate z odrody Otelo, hrozna odrody Alibernet, Neronet, Nitra či akejkoľvek inej odrody je škoda. Kvalitné hrozno utopíte v odrode ktorej síce pomôže zvýšiť farebnosť, ale celkovú kvalitu vína neovplyvní. Ak nebolo hrozno dobre vyzreté(čo by mohlo zodpovedať predchádzajúcim dvom ročníkom), mal ste z neho urobiť svieže ružové víno, alebo maximálne ľahké červené s ovocným charakterom.

Asi sa nikdy neprestanem čudovať Rulandskému modrému, ktoré farbou pripomína Alibernet.

tv