Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

07
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku Vincúr si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
16
marec
2019

Výstava vín Veľké Zálužie 2019

Členovia ZO SZZ vo Veľkom Záluží si Vás dovoľujú pozvať na XXXV. ročník výstavy vín.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
02
apríl
2019

Podzoborský hevír 2019

5. ročník Podzoborskej súťažnej výstavy vín v Nitrianskych Hrnčiarovciach
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

Súťaž je venovaná výhradne slovenským vínam a zúčastniť sa jej môže víno vyrobené na Slovensku, z hrozna vypestovaného v niektorej z uznaných slovenských vinohradníckych oblastí.
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Poradňa > 

Malolaktická fermentácia.

Vie mi niekto bližšie vysvetliť praktickú stránku JMF? Prvý krát robím červené víno - panenská úroda Modrej frankovky. Všade čítam o dôležitosti JMF (samá teória) ale neviem či to iste prebehne samo od seba a dokedy prebehne. V týchto dňoch mi ustáva kvasenie (2 týždne po vylisovaní sa výrazne spomalilo) ako dlho nechať víno na kaloch alebo ako zistím či už JMF prebehla? Zišlo by sa mi dáke know-how.

Pri červenom víne je zvyčajne vhodné nechať prebehnúť malolaktickú fermentáciu. Treba jej venovať rovnakú pozornosť ako alkoholovému kvaseniu.
Aby MLF prebehla bez problémov, musí mať víno nasledovné parametre:
pH viac ako 3,1
teplota min. 18 °C
nulová hladina SO2
zvyškový cukor maximálne 20 g/l, ale čím menej tým lepšie
dostatok živín pre baktérie MLF

Ak je pH príliš nízke(víno je priveľmi kyslé), treba jeho hodnotu upraviť pomocou uhličitanu vápenatého. Ak nieje poruke uhličitan vápenatý, v krajnom prípade rovnako poslúži aj hydrogénuhličitan sodný, známy ako sóda bicarbona. Víno ním však zasolíme, pretože sodný katión je rozpustný takmer vo všetkých známych zlúčeninách na rozdiel od vápnika, ktorý časom z vína vypadne, či už vo forme vínanu, alebo síranu vápenatého.
Teplota je nevyhnutnou podmienkou. Pri 12 °C MLF neprebieha a ak tak veľmi zdĺhavo, čo môže viesť k vzniku nepríjemných aróm.
Po ukončení alkoholového kvasenia sa víno proste nesmie vôbec síriť.
Pri vysokej hladine zvyškového cukru môžu baktérie MLF začať fermentovať aj cukor za vzniku nie práve najlákavejších voňajúcich látok(diacetyl, kyselina octová).
Dostatok živín sa dá zabezpečiť špeciálnymi živnými soľami pre MLF, plus ležaním vína na zdravých jemných kvasničných kaloch. Pre malovinára bude najschodnejšia druhá, klasická cesta. Ležanie vína na kvasničných kaloch. Po ukončení alkoholového kvasenia sa víno stočí aj s jemnými kalmi ktoré sa vznášajú v objeme a pri teplote cca 20 °C sa premiešavajú.

Posledné čo treba urobiť je naočkovať víno vhodnou čistou kultúrou baktérií. Toto je pre drvivú väčšinu malovinárov úplne nedostupná záležitosť. Našťastie sa baktérie mliečneho kvasenia nachádzajú všade, takže pri ideálnych podmienkach sa víno samovoľne rozkvasí, rovnako ako pri alkoholovom kvasení. No rovnako ako pri spontánnom alkoholovom kvasení nemáme ani šajnu, aká kultúra v boji zvíťazila a čo všetko okrem alkoholu a oxidu uhličitého produkuje(kyselina octová a ďalšie prchavé substancie) ani pri spontánnej MLF nevieme aký kmeň nám víno spracováva. Možností veľa nie je. Ak nemáme dostatočne veľký objem vína aby sme si baktérie kúpili, môžeme si fľaštičku vína v ktorom práve búrlivo prebieha MLF priniesť od iného vinára(najlepšie takého, ktorý víno očkoval). Výhodu v tomto smere majú aj vinári, ktorí používajú drevené sudy. Ak v sude raz prebehne MLF, s veľkou pravdepodobnosťou v tom istom sude bude prebiehať MLF vždy. Baktérie sa usadia v dreve a vytrvalo budú očkovať každé víno s ktorým prídu do styku.

Ukončenie MLF je rovnako dôležité ako jej naštartovanie. Ihneď po ukončení MLF sa neodporúča víno síriť, ale počkať jeden až dva týždne, kým sa odbúrajú balastné aromatické látky vzniknuté pri MLF (látky vzniknuté rozkladom kyseliny citrónovej: diacetyl, acetoin a butándiol).

Pri červených vínach, na rozdiel od bielych je MLF žiadúca takmer vždy. Víno je hladšie, plnšie a aj stabilnejšie. Nevýhodou je znížená intenzita farby vína po MLF.