MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
Domov > Články > Poradňa > 

Je škodlivá odroda Bakó?

Štefan K., Trebišov (24. októbra 2003)

U nás v Košiciach môj sused už dlhšie pestuje vinič, ktorý voláme Bakó. Bobule hrozna sú drobné, tmavej takmer čiernej farby a na strapci sú uložené tesne vedľa seba, takže strapec je pevný a vyzerá ako hrudka. V minulosti som niekde čítal, že víno vyrobené z takéhoto hrozna je zdraviu škodlivé a pestovanie takéhoto viniča bolo zákonom zakázané. Chcem sa preto opýtať, či sa moje informácie zakladajú na pravde.

 

Bako I - je stará odroda priamoplodiaceho hybridu skoršej doby dozrievania. Bola vyšľachtená v prvej pol. minulého storočia francúzskym šľachtiteľom Bakom krížením odrody Foll Blanche (biela odroda) a odrody amerického viniča Vitis Riparia Gloire de Montpellier. Odroda bola vyšľachtená na odolnosť voči fyloxére, ...

Štefan K., Trebišov (24. októbra 2003)

U nás v Košiciach môj sused už dlhšie pestuje vinič, ktorý voláme Bakó. Bobule hrozna sú drobné, tmavej takmer čiernej farby a na strapci sú uložené tesne vedľa seba, takže strapec je pevný a vyzerá ako hrudka. V minulosti som niekde čítal, že víno vyrobené z takéhoto hrozna je zdraviu škodlivé a pestovanie takéhoto viniča bolo zákonom zakázané. Chcem sa preto opýtať, či sa moje informácie zakladajú na pravde.

 


Bako I - je stará odroda priamoplodiaceho hybridu skoršej doby dozrievania. Bola vyšľachtená v prvej pol. minulého storočia francúzskym šľachtiteľom Bakom krížením odrody Foll Blanche (biela odroda) a odrody amerického viniča Vitis Riparia Gloire de Montpellier. Odroda bola vyšľachtená na odolnosť voči fyloxére, hubovým chorobám a mrazom. Práve tým sa vyznačujú odrody všetkých druhov amerického viniča, avšak s odolnosťou odovzdávajú potomstvu i zlú vlastnosť nepríjemného tónu v chuti vína takzvané "líštiny". Spôsobuje ju rozdielny obsah látky metylantranilanu v šťave bobúľ jednotlivých odrôd, ktorá je príčinou, prečo tieto aj u nás skôr značne rozšírené odrody neboli pojaté do Listiny registrovaných odrôd (LRO) a nesmú sa vo výsadbách určených na výrobu vína s určením na predaj vysádza?. Táto látka je prirodzenou súčas?ou vína, avšak povolené odrody jej obsahujú nepomerne menej (rádovo až 100 násobne). Inak po stránke základného chemického zloženia muštu, s výnimkou tejto látky, nie je medzi tzv. priamoplodiacim a ušľachtilým viničom zásadný rozdiel, ak sa neberú do úvahy odrodové vlastnosti. Preto aj víno vyrobené z tohto hrozna nemôže obsahova? žiadne iné látky, prípadne škodliviny, ktoré by neboli obsiahnuté vo víne z tzv. ušľachtilého viniča. Preto na otázku o jeho škodlivosti pre ľudské zdravie je jednoznačná odpoveď - nie je škodlivé. Názor o jeho škodlivosti vznikol na základe práce nemeckého výskumníka W. Breidera v 70-tich rokoch minulého storočia a doteraz bol nespočetnekrát vyvrátený. Vína z nich sú však menej kvalitné a to je zároveň dôvodom, prečo odrody priamoplodiacich hybridov, medzi nimi aj Bako I sa nesmú rozmnožova? a vysádza? vo vinohradoch určených na výrobu vína na predaj. Odroda prežíva u drobných pestovateľov, prípadne sa používa ako okrasný vinič.

Ing. A. Valachovič, CSc.