Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Hubové choroby a odumieranie viniča

Pestovatelia viniča sa stretávajú s odumieraním ramien alebo celých krov. Ako príčina sa často uvádza silný mráz, nedostatočná výživa, nevhodné pestovateľské podmienky, sucho aj nadmerné vlhko, vysilenie viniča po nadmernej úrode, vek viniča a podobne. Zabúda sa však na hubové choroby, ktoré sa v podstatnej miere podieľajú na hynutí krov alebo ich častí.

Medzi huby, ktoré napádajú hlavne staré drevo, patrí čierna škvrnitos? viniča, eutypióza viniča a pevník chlpatý.
Čierna škvrnitos? viniča zapríčiňuje blednutie výhonkov, na ktorých sa vytvárajú čierne bodkovité útvary huby. Staršie drevo postupne niekoľko rokov odumiera. Huba najčastejšie napáda oslabené kry s vysokými úrodami pri nevyrovnanej zásobe živín. Jej šírenie podporuje aj infikovaný množiteľský materiál a mechanické ...

Pestovatelia viniča sa stretávajú s odumieraním ramien alebo celých krov. Ako príčina sa často uvádza silný mráz, nedostatočná výživa, nevhodné pestovateľské podmienky, sucho aj nadmerné vlhko, vysilenie viniča po nadmernej úrode, vek viniča a podobne. Zabúda sa však na hubové choroby, ktoré sa v podstatnej miere podieľajú na hynutí krov alebo ich častí.

Medzi huby, ktoré napádajú hlavne staré drevo, patrí čierna škvrnitos? viniča, eutypióza viniča a pevník chlpatý.

Čierna škvrnitos? viniča zapríčiňuje blednutie výhonkov, na ktorých sa vytvárajú čierne bodkovité útvary huby. Staršie drevo postupne niekoľko rokov odumiera. Huba najčastejšie napáda oslabené kry s vysokými úrodami pri nevyrovnanej zásobe živín. Jej šírenie podporuje aj infikovaný množiteľský materiál a mechanické poškodenie krov.

Eutypióza viniča je nápadná tým, že z očiek viniča vyrastajú zmnožené svetlozelené letorasty s množstvom malých deformovaných listov. Pri hlave kra vyrastajú však riadne vyvinuté letorasty s normálnymi listami. Infekcia hubou najčastejšie vzniká v mieste poranenia, odkiaľ prerastá do hĺbky. Najväčšiu dispozíciu majú zoslabené kry vonkajšími vplyvmi (napríklad mráz) a vysokými úrodami pri nevyrovnanej výžive.

Pevník chlpatý sa obyčajne prejavuje odfarbovaním listov dožlta. Okraje a medzižilové pletivo odumierajú. Sfarbenie okolo hlavných žíl zostáva zelené. Pri náhlom odumretí na jar vinič nevypučí. Odumieraniu počas vegetácie predchádza vädnutie. Po odstránení kôry na odumretej časti kra vidie? na dreve odumretý pozdĺžny pás, ktorý má v priečnom reze tvar trojuholníka. Stredná čas? dreva býva spráchnivená. Objavi? sa môže aj praskanie dreva. Vstupnou bránou pre infekciu sú nezahojené rany. Najčastejšie býva napadnutý starší vinič, zoslabnuté kry mrazom a nevyrovnanou výživou.

Pri výskyte niektorej z týchto chorôb odumreté ramená, prípadne časti krov treba odreza?, najlepšie je celé kry vykopa? a spáli?. Odstránenie napadnutých častí robíme počas vegetácie, lebo sú dobre viditeľné. Rezné rany ošetríme štepárskym voskom. Chemický zásah je aktuálny iba pri väčšom výskyte napadnutých krov. Účinné sú prípravky na báze folpetu krátko po pučaní. Dobré dezinfekčné účinky má aj postrek bordeauxskou zmiešaninou po oberaní a na jar po reze.

Druhou skupinou sú huby, ktoré napádajú koreňové drevo a spôsobujú odumieranie krov. Patrí sem rozelinia ničivá a roesleria podzemná.

Rozeliniou ničivou napadnuté kry sú zožltnuté a zakrpatené. Bazálna čas? kra v pôde postupne odumiera. Jej drevo černie a vytvárajú sa na ňom biele, neskôr tmavé plesňové vlákna. Kôra sa rozpadá. Na koreňoch sa tvorí biely povlak hubových vlákien, ktoré prenikajú do koreňov. Choroba sa vyskytuje v ohniskách, najčastejšie na ?ažkých zamokrených a kyslých pôdach. Hynutie krov trvá viac rokov.

Roesleria podzemná vytvára na koreňovom kmienku a koreňoch sivobiele plodničky. Huba preniká do pletiva a cievnych zväzkov koreňového dreva. K infekcii dochádza na miestach, kde vinič nemá vyhovujúce podmienky na pestovanie.

Obom spomínaným chorobám treba predchádza? výberom vhodných lokalít. Vinič nevysádzame na zamokrených, ?ažkých a kyslých pôdach. Ak je na takýchto pôdach už vinič vysadený, odporúča sa odvodnenie, časté hlboké kyprenie a vápnenie pôdy. V prípade výskytu infekcie napadnuté a susedné kry v okruhu 4 až 5 metrov je najlepšie vykopa? a spáli?.


Práca, ročník 54, 17. júna 1999, strana 11