Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Drevené sudy.

Chcem sa opýtať, aké riziká v sebe skrýva použitie drevených sudov na víno, v
ktorých predtým 6 rokov dozrieval koňak. Nie sú splesnivené, len rozsušené. Je
ich možné použiť na kvasenie a skladovanie bielych aj červených vín? Čo treba
pred ich použitím urobiť? Navíniť ako nové? Ďakujem za odpoveď.

Chcem sa opýtať, aké riziká v sebe skrýva použitie drevených sudov na víno, v ktorých predtým 6 rokov dozrieval koňak. Nie sú splesnivené, len rozsušené. Je ich možné použiť na kvasenie a skladovanie bielych aj červených vín? Čo treba pred ich použitím urobiť? Navíniť ako nové? Ďakujem za odpoveď.

Predpokladám, že sud je z dubového dreva. Neuvádzate o aký typ suda ide. Sud na destiláty objem 225-300 l, alebo iný sud, nie určený na destiláty, ale iba na ne použitý. V zásade to po 6 rokoch a vysušení, ani nie je dôležité. Nový sud obsahuje tanín, lignín, v prípade opálenia vanilín atď. Tieto látky sa však v priebehu vyzrievania destilátu vylúhovali. Šesť rokov je dostatočne dlhá doba na takmer dokonalé vylúhovanie. Ak bol sud vysušený, nebudeme uvažovať ani o alkohole obsiahnutom v dreve. Ten sa odparil. To znamená že po napučaní budete mať niečo, čo by sa dalo označiť za navínený sud. Aj keď nie vínom.

Pokiaľ ide o použitie na víno, vo všeobecnosti by som žiadny sud neodporúčal na kvasenie či skladovanie bieleho vína. Sú síce biele vína ktoré potrebujú alebo aspoň znesú predýchanie v dreve. Napríklad Chardonnay po jablčno-mliečnom kvasení, keď chceme dosiahnuť tzv. semioxidatívny typ vína. Pre neskúseného vinára je to však hra s ohňom a ľahko môže prísť k necitlivému naoxidovaniu vína.
Situácia sa mení v prípade červených vín. Pre červené vína je žiadúce predýchanie v sude. Zvyčajne po ukončení jablčno-mliečneho kvasenia. Červené vína sa ukladajú do sudov z viacerých dôvodov. Už spomenuté predýchanie vína, t.j. čiastočná alebo aj mikrooxidácia, ktorá zlepšuje senzorické vlastnosti červených vín a napomáha vyzrievaniu vína. Ďalším dôvodom môže byť zlepšenie štruktúry vína, tu však prichádzajú do úvahy hlavne nové sudy. A posledným dôvodom môže byť tzv. barikovanie. Aj tu ide o nový, alebo maximálne trikrát použitý sud.

Z toho jednoznačne vyplýva aj spôsob použitia sudov od destilátu. Potenciál dreva už sud odovzdal destilátu. To znamená, že máte k dispozícii nádobu v ktorej víno cez mikropóry dreva prijíma kyslík a pomaly sa oxiduje. Každé víno potrebuje iný stupeň oxidácie. Rýchlosť oxidácie je závislá od hrúbky dreva(čím hrubšie tým pomalšia a citlivejšia oxidácia), druhu vína(akostné určite neznesú rovnaký čas v sude ako napr. výber z hrozna), teploty pivnice(čím teplejšia pivnica tým rýchlejšia oxidácia) a veľkosti suda(čím väčší sud tým pomalšia a citlivejšia oxidácia). Z toho dôvodu treba víno vyzrievajúce v sude senzoricky sledovať a včas zastaviť pôsobenie suda.

Moderné technológie predpokladajú použitie antikorových nádob pre všetky druhy vín. Použitie sudov je dnes už obmedzené iba na spomenuté technologické zásahy, v určitom čase. Chcem tým povedať, že pri žiadnom type u nás vyrábaného vína (výnimku tvorí tokajské, ale aj tam je badať posun smerom k použitiu čiastočne reduktívnych metód) nie je použitie dreveného suda vhodné v celom procese výroby vína. Kvasenie, školenie, zretie a uloženie.

Ak je však z nejakého dôvodu pre vás nevyhnutné používať výhradne drevo, treba sa držať nasledovných zásad. Sud musí byť vždy plný. Aj za cenu dolievania každý deň. Víno musí byť dostatočne sírené. Pomáha aj nízka teplota v pivnici. Nebudem sa tu rozpisovať o hygiene atď. Do dreveného suda nie sú vhodné všetky odrody. Najmä aromatické odrody (Muškát moravský, Irsaj Oliver) a vína s nízkym extraktom preberajú vône a chute dreva. Čo nie je vždy vhodné. Víno nepôsobí čisto.

tv