Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00
Domov > Články > Poradňa > 

Degustačné poháre Afnor

Chcem sa opýtať odborníkov, aký pohár je najvhodnejší na degustáciu vína. A ešte
sa chcem opýtať či je rovnaký na červené aj biele vína.
Mirek
Na prvý
pohľad jednoduchá otázka. Asi ako ktoré víno je najlepšie. Ešte jednoduchšia
odpoveď by bola: pohár z číreho skla, na stopke. Nič v skutočnosti ale nie je
také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Tak ako je rozmanitý svet vína, je
rozmanitý aj svet degustačného skla. A tá rozmanitosť nepramení iba z napĺňania
ambícií designerov. Víno z každého pohára chutí inak. To je nespochybniteľný a
pre každého ľahko overiteľný fakt.

Doba poldecových koštováčikov je už zrejme definitívne za nami. Boli dobré akurát na to, aby si človek v ruke zohrial podchladené víno. Na dnešných výstavách možno vidieť rôzne druhy pohárov. Niektoré vhodné viac, iné menej. Jedno majú ale spoločné. Sú číre a na stopke.

Výber vhodného pohára treba v prvom rade podriadiť vínu. Iné poháre sú vhodné na mladé vína, iné na staré, iné na biele a iné na červené. O sektoch a likérových vínach ani nehovoriac. Niektorí výrobcovia sa snažia vytvoriť tvar pohára vhodný pre konkrétnu odrodu. Pohár na Rizling rýnsky, prípadne vína s vyšším obsahom kyselín, určite nebude mať široký náustok. Prvý dojem je dôležitý a keď sa kyslého vína napijete zo širokého pohára, víno sa okamžite naleje na bočné strany jazyka, kde vnímame kyslú chuť, ktorá je týmto ešte zdôraznená. Naopak z úzkeho pohára víno najprv nateká na špičku jazyka, kde vnímame sladkú chuť. Až o niekoľko okamihov si uvedomíme kyselinku, ktorá ale už pôsobí menej agresívne.
Každý pohár musí mať dostatočný objem nad hladinou vína, aby sa v ňom mohli skoncentrovať prchajúce vonné látky.

V praxi nie je možné podávať na každé víno iný pohár. Bolo preto treba vybrať tvar a veľkosť ktorá by zodpovedala čo možno najväčšiemu počtu vín. A kde inde ako vo Francúzsku by mal byť podobný pohár navrhnutý. Francúzsky úrad pre normalizáciu (AFNOR) prijal normu ktorá definuje rozmery a tvar pohára. Tento typ pohára bol prijatý vo väčšine vinárskych krajín. Videl som ho v Taliansku, Rakúsku, Nemecku, Maďarsku, v Česku a samozrejme aj u nás. Ja sám som si ho obľúbil a asistoval mi pri takmer všetkých hodnoteniach vín pre Vínko. Okrem pôvodného názvu Afnor, je známy aj pod označením OIV. Jeho prednosťou je dostatočný priestor nad hladinou vína, čo umožňuje dostatočné nahromadenie aromatických látok a ich lepšiu identifikácie. Pohár je mimoriadne vhodný na biele vína. Jeho jedinou slabinou sú niektoré červené vína. Vo všeobecnosti Afnor nie je vhodný pre vína ktoré vyžadujú dekantáciu, alebo predýchanie v karafe.

Afnor možno odporučiť ako najvhodnejší pohár pre väčšinu degustácií.

V prípade záujmu uvádzam aj kontakt na dodávateľa degustačného skla.

Wep Glass, s.r.o. 
p. Drahoš
kontakt: 0905 432 921