Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2017

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2017

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
05.09.2017 09:00
23
september
2017

Deň otvorených tokajských pivníc 2017

Pozývame Vás na 13. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
23. septembra 2017 od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete rezervovať cez www.tokajregnum.sk. Rezervované lístky si môžete vyzdvihnúť, alebo zakúpiť na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 23.9.2017 od 9:00 do 15:00 hod. Počet lístkov je obmedzený. Cena lístka je 30 €.

Viac Informácií v pracovných dňoch od 9.00 hod. do 15.00 hod. na tel. č. 0903 608 865
Tešíme sa na Vás.

Vinári z TOKAJA
23.09.2017 09:00
Domov > Články > Poradňa > 

Čo robiť v prípade krupobitia

Čo robiť v prípade krupobitia

Viete čo treba robiť ak vašu vinicu zasiahnu krúpy?

Na vinohradníka a vinič číha počas roka množstvo najrôznejších nástrah. Hubové ochorenia, vírusové ochorenia, málo vody, veľa vody, no jednou z najväčších hrozieb je krupobitie. Kým proti väčšine hrozieb sa dá viac či menej úspešne brániť, ale ak príde krupobitie, máte jednoducho smolu. 


vinic_krupy_01


Najskôr by som mal možno priznať, že ochrana proti krupobitiu predsa len existuje. Môžete mať nad celou vinicou natiahnuté horizontálne siete, alebo môžete používať delo s rázovou vlnou. Nejako si neviem spomenúť kedy som naposledy videl na Slovensku siete proti krúpom a viem o jednom dele, to však nepoužívajú vinohradníci.


vinic_krupy_06vinic_krupy_11vinic_krupy_21

 vinica poškodená ľadovcom


Takže ak patríte k tým, ktorých vinicu zasiahlo krupobitie, prvé čo by ste mali urobiť, je minimalizovať škody. Nech už je stupeň poškodenia akýkoľvek, je veľmi dôležité zabrániť napadnutiu pletív viniča hnilobou. Treba postriekať celú rastlinu vrátane drevitých častí, listov a hrozna. Teda ak nejaké ostalo. Veľmi poškodené a nekrotizujúce časti treba odstrániť. Teraz už nejde o záchranu úrody, ale o záchranu vinice. A pokojne môžete aplikovať koktail rôznych postrekov, pokiaľ to ich vzájomná miešateľnosť nevylučuje.


Zničujúce účinky ľadovca si môžete prezrieť vo fotogalérii.