Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
26
apríl
2018

Danube Wine - verejná prezentácia

Príďte ochutnať 115 druhov vín zo 4 krajín sveta. Porovnajte si svoje preferencie s profesionálnymi degustátormi.
17:30h - odovzdávanie cien pre ocenené vinárstva a vína.
Vstupné 15,-.
26.04.2018 17:00
01
máj
2018

Ochutnávka vín Vienále Topoľčianky 2018

Verejná ochutnávka zúčastnených vín v priestoroch zámku Topoľčianky, kde prebehne aj odovzdávanie cien a vyhlásenie oficiálnych výsledkov súťaže - Vienále 2018.
01.05.2018 10:00
Domov > Články > Poradňa > 

Čo je to aromatizované víno?

Čo je to aromatizované víno?

Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?

V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 251/2014

z 26. februára 2014

o vymedzení, opise, obchodnej úprave, označovaní a ochrane zemepisných označení aromatizovaných vínnych výrobkov a o zrušení nariadenia Rady (EHS) č. 1601/91


Podľa nariadenia Rady (EHS) č. 1601/1991 sa aromatizovaným vínom rozumie nápoj z vína prípadne s pridaným hroznovým muštom, čiastočne skvaseným hroznovým muštom a/alebo čerstvým hroznovým muštom, ktorého kvasenie bolo zastavené pridaním alkoholu a ktorý bol aromatizovaný pomocou prírodných aromatických látok a/alebo prírodných aromatických prípravkov a/alebo aromatickými bylinami a/alebo korením a/alebo potravinami určenými k aromatizácii; ktorý bol spravidla prisladený a až na výnimky prípadne zafarbený karamelom; ktorý má minimálny skutočný obsah alkoholu najmenej 14,5 % objemových, maximálny skutočný obsah alkoholu nižší než 22 % objemových a minimálny celkový obsah alkoholu najmenej 17,5 % objemových. U produktov, ktoré sú označené ako „suché“ alebo „extra suché“, je však stanovený minimálny celkový obsah alkoholu, v závislosti na uvedených prípadoch, na 16 % alebo 15 % objemových. Podiel vína použitého pri príprave aromatizovaného vína musí v konečnom produkte pred obohatením činiť najmenej 75 %. Pomenovanie „aromatizované víno“ je možné nahradiť pomenovaním „vínny aperitív“.