Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
(Přihlásit vzorky můžete i pomocí formuláře zde: zlatypohar.eu/.../..._vzorku_Zlaty_pohar_2019.docx.)
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Čo je to aromatizované víno?

Čo je to aromatizované víno?

Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?

V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 251/2014

z 26. februára 2014

o vymedzení, opise, obchodnej úprave, označovaní a ochrane zemepisných označení aromatizovaných vínnych výrobkov a o zrušení nariadenia Rady (EHS) č. 1601/91


Podľa nariadenia Rady (EHS) č. 1601/1991 sa aromatizovaným vínom rozumie nápoj z vína prípadne s pridaným hroznovým muštom, čiastočne skvaseným hroznovým muštom a/alebo čerstvým hroznovým muštom, ktorého kvasenie bolo zastavené pridaním alkoholu a ktorý bol aromatizovaný pomocou prírodných aromatických látok a/alebo prírodných aromatických prípravkov a/alebo aromatickými bylinami a/alebo korením a/alebo potravinami určenými k aromatizácii; ktorý bol spravidla prisladený a až na výnimky prípadne zafarbený karamelom; ktorý má minimálny skutočný obsah alkoholu najmenej 14,5 % objemových, maximálny skutočný obsah alkoholu nižší než 22 % objemových a minimálny celkový obsah alkoholu najmenej 17,5 % objemových. U produktov, ktoré sú označené ako „suché“ alebo „extra suché“, je však stanovený minimálny celkový obsah alkoholu, v závislosti na uvedených prípadoch, na 16 % alebo 15 % objemových. Podiel vína použitého pri príprave aromatizovaného vína musí v konečnom produkte pred obohatením činiť najmenej 75 %. Pomenovanie „aromatizované víno“ je možné nahradiť pomenovaním „vínny aperitív“.