Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00
Domov > Články > Poradňa > 

Čo je to aromatizované víno?

Čo je to aromatizované víno?

Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?

V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 251/2014

z 26. februára 2014

o vymedzení, opise, obchodnej úprave, označovaní a ochrane zemepisných označení aromatizovaných vínnych výrobkov a o zrušení nariadenia Rady (EHS) č. 1601/91


Podľa nariadenia Rady (EHS) č. 1601/1991 sa aromatizovaným vínom rozumie nápoj z vína prípadne s pridaným hroznovým muštom, čiastočne skvaseným hroznovým muštom a/alebo čerstvým hroznovým muštom, ktorého kvasenie bolo zastavené pridaním alkoholu a ktorý bol aromatizovaný pomocou prírodných aromatických látok a/alebo prírodných aromatických prípravkov a/alebo aromatickými bylinami a/alebo korením a/alebo potravinami určenými k aromatizácii; ktorý bol spravidla prisladený a až na výnimky prípadne zafarbený karamelom; ktorý má minimálny skutočný obsah alkoholu najmenej 14,5 % objemových, maximálny skutočný obsah alkoholu nižší než 22 % objemových a minimálny celkový obsah alkoholu najmenej 17,5 % objemových. U produktov, ktoré sú označené ako „suché“ alebo „extra suché“, je však stanovený minimálny celkový obsah alkoholu, v závislosti na uvedených prípadoch, na 16 % alebo 15 % objemových. Podiel vína použitého pri príprave aromatizovaného vína musí v konečnom produkte pred obohatením činiť najmenej 75 %. Pomenovanie „aromatizované víno“ je možné nahradiť pomenovaním „vínny aperitív“.