Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Poradňa > 

Choroby viniča

Choroby viniča

Bez zdravého hrozna sa dobré víno jednoducho nedá vyrobiť avšak dopestovať zdravé hrozno nie je nič jednoduché. S čím všetkým sa vinohradník v priebehu roka môže stretnúť a ako efektívne a zároveň ekonomicky bojovať proti patogénom sa dozviete na kurze Choroby viniča

Každý ročník je čímsi iný, čímsi špecifický. Z južných krajín prenikajú do našich viníc nový škodcovia a treba sa pripraviť aj na patogény, ktoré sa zatiaľ u nás nevyskytujú.
Okrem klasickej ochrany viniča sa stále viac vinárstiev zapája do integrovanej produkcie a aj keď v menšej miere viacerí vinohradníci sa snažia hrozno dopestovať organickým spôsobom.  Nie všetky prípravky je možné používať vo všetkých typoch ochrany, platí to predovšetkým pre systémové prípravky, ale treba si dávať pozor aj na vznik rezistencie.


Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky pripravil kurz pod názvom Choroby viniča na ktorom sa jeho absolventi dozvedia všetky dôležité informácie z ochrany vinohradov, nové a inovatívne prístupy a naučia sa chápať ochranu viac komplexne, z viacerých uhľov pohľadu na ochranu viniča.
Hlavnou témou kurzu bude prednáška lektora RNDr. Bruna Gábela, CSc, Inovatívne prístupy ku komplexnej ochrane viniča, ktorá bude rozdelená na dve časti.


Vinič sa do určitej miery dokáže brániť aj sám. Asi najtypickejším príkladom je zvýšená produkcia stilbénu trans-resveratrol odrodou Burgundské modré v prípade zvýšeného infekčného tlaku múčnatky. Na vysvetlenie týchto mechanizmov sa zameria prednáška lektora  Ing. Martina Sáka, Obranné mechanizmy viniča hroznorodého proti patogénom.


Nepochybne zaujímavou bude záverečná časť kurzu, Praktické ukážky hubovitých a vírusových ochorení viniča, na ktorej lektor Ing. Ervín Jankura na konkrétnych príkladoch predvedie najrôznejšie formy prejavu patogénov či už na hrozne alebo na kre viniča.

semeno
Zaujímavosť
Jednou z najnovších hrozieb je malá muška Drosophyla suzukii, ktorá dokáže vo vinici napáchať veľké škody. Tento druh sa k nám rozširuje z teplých južných oblastí a na rozdiel od "našej" Drosophyli melanogaster dokáže narušiť stenu bobule hrozna čím dochádza k infekcii octovými baktériami. Pokiaľ dôjde k napadnutiu viniča, obsah kyseliny už v samotnom hrozne je tak veľký, že spracovanie hrozna na víno ani nepripadá do úvahy. Boj proti Drosophyle suzukii je v našich podmienkach novinkou, na ktorú však musia byť vinohradníci pripravení.


fondy_03


fondy_02





fondy_01


Projekt 160NR0800241