Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00
Domov > Články > Poradňa > 

Choroby viniča

Choroby viniča

Bez zdravého hrozna sa dobré víno jednoducho nedá vyrobiť avšak dopestovať zdravé hrozno nie je nič jednoduché. S čím všetkým sa vinohradník v priebehu roka môže stretnúť a ako efektívne a zároveň ekonomicky bojovať proti patogénom sa dozviete na kurze Choroby viniča

Každý ročník je čímsi iný, čímsi špecifický. Z južných krajín prenikajú do našich viníc nový škodcovia a treba sa pripraviť aj na patogény, ktoré sa zatiaľ u nás nevyskytujú.
Okrem klasickej ochrany viniča sa stále viac vinárstiev zapája do integrovanej produkcie a aj keď v menšej miere viacerí vinohradníci sa snažia hrozno dopestovať organickým spôsobom.  Nie všetky prípravky je možné používať vo všetkých typoch ochrany, platí to predovšetkým pre systémové prípravky, ale treba si dávať pozor aj na vznik rezistencie.


Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky pripravil kurz pod názvom Choroby viniča na ktorom sa jeho absolventi dozvedia všetky dôležité informácie z ochrany vinohradov, nové a inovatívne prístupy a naučia sa chápať ochranu viac komplexne, z viacerých uhľov pohľadu na ochranu viniča.
Hlavnou témou kurzu bude prednáška lektora RNDr. Bruna Gábela, CSc, Inovatívne prístupy ku komplexnej ochrane viniča, ktorá bude rozdelená na dve časti.


Vinič sa do určitej miery dokáže brániť aj sám. Asi najtypickejším príkladom je zvýšená produkcia stilbénu trans-resveratrol odrodou Burgundské modré v prípade zvýšeného infekčného tlaku múčnatky. Na vysvetlenie týchto mechanizmov sa zameria prednáška lektora  Ing. Martina Sáka, Obranné mechanizmy viniča hroznorodého proti patogénom.


Nepochybne zaujímavou bude záverečná časť kurzu, Praktické ukážky hubovitých a vírusových ochorení viniča, na ktorej lektor Ing. Ervín Jankura na konkrétnych príkladoch predvedie najrôznejšie formy prejavu patogénov či už na hrozne alebo na kre viniča.

semeno
Zaujímavosť
Jednou z najnovších hrozieb je malá muška Drosophyla suzukii, ktorá dokáže vo vinici napáchať veľké škody. Tento druh sa k nám rozširuje z teplých južných oblastí a na rozdiel od "našej" Drosophyli melanogaster dokáže narušiť stenu bobule hrozna čím dochádza k infekcii octovými baktériami. Pokiaľ dôjde k napadnutiu viniča, obsah kyseliny už v samotnom hrozne je tak veľký, že spracovanie hrozna na víno ani nepripadá do úvahy. Boj proti Drosophyle suzukii je v našich podmienkach novinkou, na ktorú však musia byť vinohradníci pripravení.


fondy_03


fondy_02





fondy_01


Projekt 160NR0800241