Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Poradňa > 

Choroby viniča

Choroby viniča

Bez zdravého hrozna sa dobré víno jednoducho nedá vyrobiť avšak dopestovať zdravé hrozno nie je nič jednoduché. S čím všetkým sa vinohradník v priebehu roka môže stretnúť a ako efektívne a zároveň ekonomicky bojovať proti patogénom sa dozviete na kurze Choroby viniča

Každý ročník je čímsi iný, čímsi špecifický. Z južných krajín prenikajú do našich viníc nový škodcovia a treba sa pripraviť aj na patogény, ktoré sa zatiaľ u nás nevyskytujú.
Okrem klasickej ochrany viniča sa stále viac vinárstiev zapája do integrovanej produkcie a aj keď v menšej miere viacerí vinohradníci sa snažia hrozno dopestovať organickým spôsobom.  Nie všetky prípravky je možné používať vo všetkých typoch ochrany, platí to predovšetkým pre systémové prípravky, ale treba si dávať pozor aj na vznik rezistencie.


Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky pripravil kurz pod názvom Choroby viniča na ktorom sa jeho absolventi dozvedia všetky dôležité informácie z ochrany vinohradov, nové a inovatívne prístupy a naučia sa chápať ochranu viac komplexne, z viacerých uhľov pohľadu na ochranu viniča.
Hlavnou témou kurzu bude prednáška lektora RNDr. Bruna Gábela, CSc, Inovatívne prístupy ku komplexnej ochrane viniča, ktorá bude rozdelená na dve časti.


Vinič sa do určitej miery dokáže brániť aj sám. Asi najtypickejším príkladom je zvýšená produkcia stilbénu trans-resveratrol odrodou Burgundské modré v prípade zvýšeného infekčného tlaku múčnatky. Na vysvetlenie týchto mechanizmov sa zameria prednáška lektora  Ing. Martina Sáka, Obranné mechanizmy viniča hroznorodého proti patogénom.


Nepochybne zaujímavou bude záverečná časť kurzu, Praktické ukážky hubovitých a vírusových ochorení viniča, na ktorej lektor Ing. Ervín Jankura na konkrétnych príkladoch predvedie najrôznejšie formy prejavu patogénov či už na hrozne alebo na kre viniča.

semeno
Zaujímavosť
Jednou z najnovších hrozieb je malá muška Drosophyla suzukii, ktorá dokáže vo vinici napáchať veľké škody. Tento druh sa k nám rozširuje z teplých južných oblastí a na rozdiel od "našej" Drosophyli melanogaster dokáže narušiť stenu bobule hrozna čím dochádza k infekcii octovými baktériami. Pokiaľ dôjde k napadnutiu viniča, obsah kyseliny už v samotnom hrozne je tak veľký, že spracovanie hrozna na víno ani nepripadá do úvahy. Boj proti Drosophyle suzukii je v našich podmienkach novinkou, na ktorú však musia byť vinohradníci pripravení.


fondy_03


fondy_02





fondy_01


Projekt 160NR0800241