Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
29
november
2019

Vinum novum 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Červené ľadové víno

Červené ľadové víno

V skupine mojich priateľov vznikla polemika o červenom ľadovom víne. Chcem sa spýtať či existuje aj červené ľadové víno, pretože niektorí tvrdia že hej, iní zase že nie. Dá sa zaujať jednoznačné stanovisko?

Pri posudzovaní kategórie vína podľa farby je viacero hraničných bodov, keď nie je možné víno jednoznačne zaradiť do jednej z kategórií len na základe vzhľadu. Takým prípadom je napr. víno vyrobené z modrého hrozna cestou blanc de noirs, teda biele z modrého. Takéto víno je na pomedzí bieleho a ružového. Vinári takéto vína zvyknú označovať ako napr. Cabernet Sauvignon biely a na súťaže ich aj prihlasujú do kategórie bielych vín. Časť vinárov ich však považuje za pod kategóriu ružových vín(tzv. klarety).  Ja osobne sa prikláňam skôr k druhej možnosti, pretože takéto vína zvyknú byť ľahučké ako vánok a pri zoraďovaní vín ich zaraďujem na začiatok ružových vín(napr. Pinot noir klaret z Mojmíroviec ). Sú však aj vína, ktoré sú napriek absentujúcej farbe výrazné, extraktívne a korenisté(Cabernet Sauvignon biely, Juraj Zápražný) a tie patria až niekam za Veltlíny.

farba_vina

Druhým neuralgickým bodom je práve hranica medzi ružovým a červeným vínom. Intenzita farby ružového vína je od až vodovo transparentného vzhľadu až po sýte tmavo ružovo či dokonca sýte červené tóny, ako ich poznáme pri španielskych ružových vínach. Dokonca sýto sfarbené ružové vína môžu byť tmavšie, či ak chcete červenšie, ako svetlé červené víno. Rozhodnutie je v tomto prípade na použitej technológii. Víno, ktoré bolo pripravené z modrého hrozna kvasiaceho na hroznových šupkách je jednoznačne červené víno. Typickým príkladom je svetlý Pinot noir. Víno, ktoré pochádza z modrého hrozna a bolo lisované bez, prípadne s krátkym naležaním rmutu bez fermentácie, je ružové víno. Charakter vín, ich komplexnosť, tanínová štruktúra je dôležitejším atribútom pre zaradenie do príslušnej kategórie ako iba samotná intenzita a odtieň farby. Opäť si pomôžem príkladom.  Víno vyrobené z farbiarok ako je Alibernet(Alibernet rosé, Trnovec), Neronet, Colorino, ...,  bez naležania rmutu je označené ako ružové víno aj keď intenzita jeho farby výrazne prekonáva intenzitu červeného Pinot noir.


Pri výrobe ľadových vín odpadá možnosť naležania rmutu už z princípu, pretože hrozno sa lisuje v zamrznutom stave. Tieto vína reálne dosahujú  nízku intenzitu farby, pri bežných modrých odrodách charakterizovanú výrazom "oko prepelice", ale predovšetkým ich charakter  nezodpovedá červenému vínu. Z hľadiska kategórie farby ich teda celkom jednoznačne treba považovať za prírodne sladké ružové víno. Platí to aj pre sýto červený ľadový Alibernet.


Zamrznutá Frankovka modrá na ľadové víno


Pochvala v tomto prípade patrí spoločnosti Villa Vino Rača, ktorá svoje ľadové víno z odrody Frankovka modrá, označuje správne ako Frankovka modrá rosé.