Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodný vínny festival Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Archivácia vín.

Poslal: bacilko
Dostal som darom viacero vín a chcem si ich odložiť na dlhší čas. Mám pivnicu, nie však s úplne ideálnou teplotou, je tam tmavo, a vína sú v regáloch naležato. Chcem sa spýtať, aká je vlastne životnosť vina, ako dlho ho môžem skladovať, aby sa "nepokazilo".
Mam tam Frankovku modrú, Rizling vlašský, Műller Thurgau a nejakú Tokajskú Lipovinu. Vydrží to 3, alebo 5 rokov? Alebo menej ?
Vopred ďakujem za radu.

Otázka archivácie vína je jednou z najčastejších. Nedá sa na ňu celkom jednoznačne odpovedať. To či víno prežije 3, alebo 5, či 20 rokov, rozhoduje veľa faktorov. Okrem samotnej odrody je to ročník, agrotechnika, vek vinohradu, lokalita, bezcukorný extrakt vína, obsah kyselín, obsah cukru, prístup vinára, použitá zátka, teplota skladovania, vlhkosť pivnice, .... . V neposlednom rade je dôležité aj za akým cieľom sa víno skladuje, alebo aký typ vína majiteľ archívu preferuje.

 

Pre jednoduchosť začneme odrodou Műller Thurgau. Ampelografia charakterizuje Műller Thurgau ako odrodu kde nízku extraktívnosť čiastočne nahrádzajú buketné látky. Technologická zrelosť hrozna sa posudzuje podľa obsahu kyselín. Hrozno sa zvyčajne oberá pri cukornatosti 17- 18 °NM. Najviac do 21 °NM. Víno je aromatické, príjemné, často sa používa na burčiaky a horizont jeho spotreby je niekde medzi 12 – 18 mesiacmi. Takto k nemu pristupuje každý vinár a technologickými procesmi sa snaží načasovať optimálnu zrelosť vína maximálne na uvedené obdobie.
Naproti tomu ochutnal som staršie vína 5-8 ročné, ktoré sa javili ako veľmi zaujímavé. Len neviem posúdiť či by sa tak javili každému. V oboch prípadoch išlo o vína s (na Műller Thurgau) vysokým obsahom kyselín a terciálnou aromatikou typu Rizling rýnsky. Ak vám víno chutí teraz, vypite ho. Ak ho máte viacej odložte si 3-4 fľaše a každého polroka si jednu otvorte. Naučíte sa niečo nové a sám zistíte či sa Vám staršie vína páčia.
Odroda Rizling vlašský je na archiváciu vhodnejšia. Ale tak maximálne 3 roky. V roku 2006 sa konalo Sympózium odrody Rizling vlašský. Vína ostatného ročníka(2005) boli veľmi pekné, vína ročníka 2004 za nimi zaostávali a vína ročníka 2003, až na jednu výnimku(Rizling vlašský, výber z hrozna, Vin. Spol. Modra) na tom boli najhoršie. Na strane druhej sú výrobcovia, ktorých vína určite vydržia dlhšie. Nemám to síce vyskúšané, ale predpokladám, že Rizling vlašský od moravskej spoločnosti Mikrosvin vydrží podstatne dlhšie ako vína od ostatných producentov. Mikrosvín má to šťastie že v jeho majetku je výnimočná poloha (Pálava, obec Perná, trať Železná), ktorú nestor moravských vinárov Prof. Kraus označil za najlepšiu polohu na Rizling vlašský na našej planéte. Kto Rizling vlašský od Mikrosvínu raz ochutnal určite mu dá za pravdu. Rezultát je rovnaký, ako v prípade Műller Thurgau. Ak na etikete vína nie je uvedené Mikrosvín, prípadne si nechcete víno archivovať z edukatívnych dôvodov, rada je jednoznačná: potešte sa vínom pokým je mladé a svieže.
V prípade Tokajskej Lipoviny je to už trochu inak. Základná podmienka, vhodnosť odrody, je splnená. V Ampelografii sa pri Lipovine dočítate „Je to odroda ktorá výrazne reaguje na ekologické podmienky“. U nás sa Lipovina pestuje výhradne v tokajskej oblasti a tým sú ekologické podmienky(terroir) dané. Tufové pôdy poskytujú Lipovine ideálne podmienky na tvorbu vín vysokej kvality v niektorých prípadoch v hodných na archivovanie. Platí to o to viac že podľa ampelografickej charakteristiky sa odrodový buket, pripomínajúci lipový med a aróma vyzrievaním stupňuje. Musí byť teda splnená ďalšia z podmienok. Analytické parametre vína. Lipovina produkuje vína s vyšším obsahom kyselín, v tokajskej oblasti možno predpokladať potenciálne vysoký obsah cukru a vďaka tufovej pôde aj vysoký bezcukorný extrakt – mineralitu. Z pohľadu cukru sa dá zjednodušene povedať, čím vyšší prívlastok tým lepšie. Ak máte nejakú akostnú Lipovinu, určite neuvažujte nad archiváciou. Naopak bobuľový, hrozienkový, ale v tokaji skôr cibébový výber, môžu časom získať arómy sušeného ovocia a urobiť tak radosť aj po 5-7-10 rokoch. Všetko je ale individuálne. Vek vinohradu na fľaši zvyčajne nenájdete a ak by ste aj našiel, neviete nič o agrotechnike zaťažení krov atď. Ostáva len dať na radu skúsenejšieho, alebo to len tak risknúť.
Zhodou okolností práve som si odložil do archívu Lipovinu, bobuľový výber , ročník 2006 (26 °NM; 11,5% alk.; 53g cukor, 25,5 extrakr )a Lipovinu, cibébový výber, ročník 2006 (28 °NM; 9% alk.; 122g cukor a 31,6 extrakt) od menej známeho, ale špičkového vinárstva rodiny Macíkovcov. U mňa však ide iba o potvrdenie, alebo vyvrátenie mojej domnienky, akým smerom sa bude víno vyvíjať.
Frankovka modrá. Červené vína sú všeobecne vhodnejšie na ležanie ako biele. Súvisí to s použitou technológiou, pri ktorej sa šupky hrozno nakvášajú a do vína sa tak dostane podstatne viac polyfenolických látok. Ide len o to aká Frankovka, aký ročník, s akým prívlastkom, s akým obsahom tanínov a aj od koho. Kým väčšina bielych vína je na pitie pripravená prakticky okamžite, červené sú na časovej osy posunuté. Aj vhodné na pitie sa stávajú neskôr ako biele a aj dlhšie vydržia vyzrievať. Opäť platí to čo pri Lipovine. Akostná Frankovka modrá určite nevydrží tak dlho, ako výber z hrozna, alebo bobuľový výber. Samozrejme pri splnení ďalších podmienok: vek vinohradu, štruktúra vína, obsah cukru, kyselín, ..., .
Ak ste čakal odpoveď typu: Műller Thurgau 2 roky presne, Rizling vlašský 3 roky a 8 mesiacov, Frankovka modrá 6 rokov 2 mesiace a tri dni, takú odpoveď Vám nedá nikto. Vaša otázka je niečo v štýle: koľko stojí auto. Aj na približné datovanie by som potreboval vedieť podstatne viac ako iba Műller Thurgau, Rizling vlašský, Lipovina, Frankovka modrá. V prvom rade výrobcu, potom ročník a prívlastok.

Spomenul som si na odpoveď, ktorú mi dal Roman Janoušek, keď som sa ho spýtal na koľko odhaduje potenciál jeho Frankovky(hovorili sme o konkrétnom víne ktoré sme obaja mali v pohári a Roman ho dokonca vyrobil). Vieš, to je ako so ženou. Až keď s ňou prežiješ život až potom zistíš ako dlho sa s ňou dá žiť. Musíme víno odložiť a zistíme ako dlho vydrží. Pri odhaľovaní tajomstiev vyzrievania vína Vám želám veľa radosti.

tv