Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Poradňa > 

Aké víno môžem archivovať

Aké víno môžem archivovať

Mám pár fliaš vína. Niektoré sú archívne, niektoré akostné odrodové. Potrebujem poradiť ako dlho mi vydrží akostné odrodové víno vo vinotéke. Je možné uskladňovať dlhší čas aj nie archívne vína...
Peter Kršiak

icoarchiv01

Na prvý pohľad jednoduchá otázka, vyčerpávajúca odpoveď by však vydala aj na knihu a navyše otázka nie je celkom jasne postavená. Veľmi dôležitý je motív, prečo chcete vína dlhší čas archivovať. Ak ste milovník vína a chcete zbierať skúsenosti, Potom si môžete uložiť čokoľvek a pozorovať ako sa víno časom mení. Sú však vína, ktoré vydržia viac a sú vína, ktoré nevydržia takmer nič. 


K tým ktoré treba rýchlo vypiť patria mladé vína. Majú síce očarujúcu aromatiku založenú na primárnych arómach, ale celkový charakter a štruktúra im neumožňujú uchovať si túto aromatiku dlhšie ako zopár mesiacov. Podobne sú na tom ružové vína. Majú životnosť na úrovni jedného roka. Ďalej to už začína byť zložité. Do hry vstupuje obsah alkoholu, kyselín, zvyškového cukru, celkového extraktu, charakter aromatiky, veľmi dôležitá je odroda, spôsob spracovania, atď...

Akiste uznáte, že  nie je možné v jednom článku podrobne rozobrať všetky uvedené aspekty. Najrozumnejšie bude nechať si poradiť od vinára, ktorý víno vyrobil, aj keď treba dodať že ani on nemá krištáľovú guľu a všetky odhady archivačného potenciálu vína sú iba veľmi hrubými odhadmi. Navyše jednému sa charakter archívneho vína môže páčiť, inému nie.  Ak nemáte istotu, kúpte si iba zopár fliaš, aby ste neboli sklamaní, ale z edukatívneho hľadiska si kľudne odložte aj fľašu, či dve, mladého vína. Jednu si otvorte koncom mája a druhú niekedy v auguste. Raz ochutnať je totiž lepšie ako tisíckrát čítať.

Ak patríte medzi tých, ktorí si víno odkladajú aby mali neskôr niečo výnimočné, k výberu vín treba pristupovať obozretnejšie. Pre jednoduchosť pri bielych vínach uvediem iba odrody. Určite sa treba vyhnúť vínam ako Irsaj Oliver, suchý Muškát, Veltlínske červené skoré, Müller Thurgau či Rizling vlašský. Naopak najvhodnejšie sú na archiváciu vína z odrôd Pinot blanc, Pinot gris, Chardonnay či Rizling rýnsky. Nepohrdol by som ani dobrým Veltlínskym zeleným a Tramínom červeným. Navyše ak tieto vína prežili nejaký čas v dubovom sude, ich potenciál sa zvyšuje. Najvhodnejšie na archiváciu sú  červené vína. Aj tu platí, že alkohol, kyselinka, štruktúra, vrátane minerality a odroda určujú vhodnosť či nevhodnosť vína na archiváciu.

Poslednou kategóriou sú ľudia, ktorí berú víno ako investičný produkt, ale k tomuto sa vôbec nebudem vyjadrovať, pretože situácia na trhu s vínom sa môže zmeniť každú sekundu a tú súčasnú považujem za nafúknutú bublinu. Stačí aby napr. Čína prišla s nejakými obmedzeniami pre francúzske vína a zažijeme čierny piatok.

Táto téma si však zaslúži väčšiu pozornosť a určite sa jej budeme v budúcnosti venovať.