Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Linčanský džbánek 2015

Program:
Slávnostné otvorenie verejnej degustácie,
vyhlásenie výsledkov a
odovzdávanie cien odbornej súťaže - 10.4.2015 o 15:00h.

Dátum konania 10.04.2015 14:00
Dátum ukončenia 11.04.2015 22:00
Celé meno Kulltúrny dom Zeleneč
Adresa Školská 224/5
PSČ 919 21
Mesto Zeleneč
Štát Slovenská republika
Školská 224/5, 919 21 Zeleneč, Slovakia

Organizátor

Spolok vinárov a vinohradníkov Zeleneč

Len málo dedín a miest na Slovensku sa môže popýšiť tým ,že má aj ľudovú pieseň o svojej obci a naša obec ju nielen má ale v nej sa spieva o víne a krásnej Kataríne.

Niet serióznych dokladov o začiatkoch vinohradníctva v našej obci. Predpokladá sa ,že vinohrady v Zelenči jestvovali už dávnejšie ,čomu nasvedčuje aj pomenovanie určitej časti pozemkov „Vinohrady“ oproti dnešnému Poľnohospodárskemu družstvu.

Najväčší rozmach vinohradníctva bol dosiahnutý v roku 1970,kedy v Jednotnom roľníckom družstve bola plocha viníc 20 hektárov a 28 árov. Družstvo priamo obhospodarovalo 9 ha a 91 árov zvyšok -10 ha a 57 árov bolo v úžitku členov družstva ako boli :Jozef Marko st. ,Ladislav Jurišič, Ondrej a Cyprián Bednárik, Jozef Tíbenský, Ján Bílik a ďalší.
Stojí za zmienku ,že väčšina úrody hrozna sa spracovala medzi súkromnými vinohradníkmi na víno, ktoré sa stačilo skonzumovať v domácnosti pestovateľa. Prebytky vína sa čapovali v domácich viechach.
Pôsobnosť
Národná