Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Víno > Krajiny > 

France

France

Francúzsko

Armagnac

Gaskonsko, des Causses du Quercy

Označenia na Armagnac destilátoch:
XXX, alebo VS (Very Superior) - najmladšie brandy 2 r
VSOP (Very superior Old Pale) - najmladšie brandy 5 r
Napoléon, Extra, Veille Reserve, XO (eXtra Old) - najmladšie brandy 6r
Hors d´Adge - najmladšie brandy 10r

V prípade, že v označení je uvedený rok zberu, je tým myslené že všetky destiláty z ktorých sa skladá majú rovnaký rok zberu.

Bourgogne

Burgundsko

Cognac

AOC

Brandy - burnt wine, brandewijn, pálené víno

Podmienky pre označovanie brandy ako Cognac, podľa BNIC (Burreau National Interprofessionnel du Cognac):
- musí byť vyrobené z hrozna pochádzajúceho výlučne z autorizovaných regiónov (lokalít)
- vek nápoja - minimálna doba zrenia v dubovom sude 2 roky
- drevo na sud môže byť použité len z francúzskeho duba, ktorý rastie v Limousine, alebo Troncais - skom lese. V súčasnosti produkcia Trncaisského duba je veľmi nízka, preto jeho cena je veľmi vysoká
- dvojitá destilácia
- destilovať je možné len v období od 1. novembra do 31. marca nasledujúcom po zbere hrozna
- možno ho vyrábať iba z odrôd: Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche
- minimálny obsah alkoholu 40%.

Označovanie destilátov:
***, VS (Very Superior) - najmlašie brandy má 2r
VSOP (Very Superior Old Pale) - najmladšie brandy má 5r
Napoléon, XO (eXtra Old), Extra, Hors d´Age - najmladšie brandy má 6r.

Champagne

Najsevernejšia vinohradnícka oblasť Francúzska

Languedoc-Roussilon

Languedoc - Roussillon je najväčšia vinohradnícka oblasť na svete. Väčšia ako Austrália, Južná Afrika, alebo Čile. V priemere vyrobia asi 1,33 miliardy(!) litrov vína ročne, čo predstavuje 5% svetovej produkcie vína a asi 1/3 francúzskej produkcie. Klasifikované plochy Languedoc AOC, spolu tvoria asi 10% výmery vinohradov. Jednotlivé apelácie ročne vyprodukujú asi 185 miliónov fliaš v hodnote 450 miliónov Eur.

V oblasti Languedoc AOC existuje celkovo 34 samostatných apelácií, ktoré z tohto pohľadu môžeme považovať za subapelácie, pričom 28 z nich patrí do kategórie Grands vins du Languedoc a šesť z nich je na vrchole kvalitatívnej pyramídy ako Crus du Languedoc