Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

A predsa sa krúti

Vážení vinári, výrobcovia vína srdečne Vás pozývame do súťaže v ktorej degustujú mladí degustátori do 35 rokov.
Odborná časť súťaže Gustus Juvenilis 2020 sa bude konať 18.6., prihlasovanie vín je do termínu 14.6.2020.
Tešíme sa na Vašu účasť.
03.06.2020

      Obrázok 

Aromatizované

Vína aromatizované macerátom z bylín, ovocia, korenín, drevín a ďalších prírodných látok, napr. vermouth, Barolo chinato,...

V zmysle Nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 251/2014 z 26. februára 2014 aromatizované víno je:

a) nápoj, ktorý sa získava z jedného vinárskeho výrobku alebo viacerých vinárskych výrobkov vymedzených v bode 5 časti IV prílohy II a v bodoch 1 a 3 až 9 časti II prílohy VII k nariadeniu (EÚ) č. 1308/2013, s výnimkou vína „Retsina“;
b) nápoj, v ktorom obsah vinárskych výrobkov uvedených v písmene a) predstavuje aspoň 75 % celkového objemu;
c) nápoj, do ktorého sa môže pridať alkohol;
d) nápoj, do ktorého sa môžu pridať farbivá;
e) nápoj, do ktorého sa môže pridať hroznový mušt, čiastočne fermentovaný hroznový mušt alebo oboje;
f) nápoj, ktorý je možné dosladiť;
g) nápoj, ktorý má skutočný obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 14,5 obj. % a menej ako 22 obj. % a celkový obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 17,5 obj. %.

Kategórie podľa obsahu cukru

sladké

obsah cukru 130 gramov na liter alebo vyšším

Tradičné výrazy a Prívlastky vín

Čo je to aromatizované víno?

Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?

V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.