Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
17
august
2017

Vinko.sk na AX 2017

Vážení vinári a všetci naši čitatelia,
s potešením Vám oznamujeme, že Vás radi privítame v našej spoločnej expozícii s vystavovateľom Nitriansky samosprávny kraj, kde budeme prezentovať niektoré vinárstva nitrianskeho regiónu a hlavne produkty nášho portálu určené pre širokú verejnosť milovníkov vína (Moje recenzie), vinárske súťaže, udalosti, odborné články, a aktivity ktoré slúžia na podporu zážitkovej turistiky nitrianskeho vinárskeho regiónu.
Nájdete nás v pavilóne M2 v expozícii Nitrianskeho samosprávneho kraja.
17.08.2017 09:00
17
august
2017

Velkeer na Agrokomplexe 2017

Naše vínka si môžete zakúpiť aj na Výstave Agrokomplex 2017.
Nájdete nás v pavilóne M2 ako spoluvystavovateľa Nitrianskeho samosprávneho kraja, pod označením Región Nitra.
17.08.2017 09:00
05
september
2017

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2017

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
05.09.2017 09:00

Sekty a enogastronómia.

Sekty a enogastronómia.

Zážitková gastronómia, enogastrosobáše. Použite výraz ktorý Vám krajšie znie, vždy však pôjde o to isté. Dokonalá harmónia vôní a chutí, súlad vína s jedlom a objavovanie nových, často netušených pôvabov, ktoré so sebou prináša nespočetné množstvo najrôznejších kombinácií jedla a vína. Jednu z dosiaľ málo preskúmaných oblastí enogastronómie, sme mali možnosť preskúmať počas večera, ktorého hlavnou témou boli sekty. Tieto skvostné vína nie sú vhodné iba na nepyrotechnickú silvestrovskú streľbu, ale sú dôstojným partnerom k slávnostnému menu. Na tom sa zhodli všetci hostia spoločnosti Hubert J.E., ktorá túto skvelú večeru pripravila.



Pozrieť obrázok
Možno večera nie je ten najsprávnejší výraz. Po úvodnom slove technického riaditeľa spoločnosti ing. Štefana Ailera začalo hodnotenie vín spôsobom odbornej degustácie. Hostia vyplňovali hodnotiace hárky pre šumivé vína, sto bodovej stupnice. Pre niektorých to bola rutina, iný hodnotili podobným spôsobom prvýkrát. Vzhľad vína sa v pivničných priestoroch reštaurácie hodnotil obtiažne, ale myslím, že vzhľad vo všeobecnosti nie je najdôležitejší parameter. Určite nie pri vínach, kde by sme vadnú farbu, prípadne zákal hľadali zbytočne. O posudzovaní perlenia sa toho už popísalo veľa a ja zvyknem perlenie hodnotiť skôr v ústach ako v pohári. Intenzita, čistota, kvalita, perzistencia či celkový dojem boli ďalšie parametre ktoré sa hodnotili
Pozrieť obrázok
Večera v reštauráci Štefánka.
vo vôni a chuti sektu. Prvá vzorka bol Hubert Club, šumivé víno vyrábané tankovou technológiou. Povedal by som, nemecký typ sektu. Svieža kyselinka, ovocná aróma. Ako prvá vzorka to bolo veľmi slušné. Hneď za ním nasledoval Johann E. Hubert extra suchý. Sekt vyrábaný klasickou, alebo ak chcete tradičnou metódou kvasenia vo fľaši. Výrazná a plná až biskvitová chuť, viacvrstvová aromatika je podporená jemným cukrom. Výborné víno na úrovni 90-92 bodov. Po ňom nasledoval Hubert L´Original. Biskvit je menej výrazný, víno je svieže, ovocné atakuje hranicu 90 bodov. Ako tretia vzorka prichádza Hubert Grand rosé. Prítomné dámy sú určite potešené, ale nielen dámy. Nádherná malinovo jahôdková aróma, podporená nasladlou chuťou je proste úžasná kombinácia. Znovu dávam 90 bodov. Z môjho pohľadu je to úplne iná kategória ako Johann E. Hubert, ktorý je čiastočne dieťaťom francúzskej školy, ale čistý ovocný ružový Grand je proste výborný. Poslednou vzorkou je sekt vyrábaný metódou ASTI. Ani nie som si celkom istý či je to vlastne sekt, pretože sa nevyrába sekundárnou, ale primárnou fermentáciou. Víno je najvyššie hodnoteným sektom v Národnom salóne vín. Kombinácia odrôd Irsaj Oliver, Műller Thurgau a Muškát moravský robí víno krásne voňavým. Zvyškový cukor viac ako 70 gramov. Stále neviete o aké víno ide? Hubert de Luxe.

Pozrieť obrázok
Posudzovanie vzhľadu vína.
Nasledovalo vyhodnotenie degustačných hárkov, ale na vyhlásenie víťaza sme si ešte museli počkať. Všetky vzorky som si nechal v pohároch. Pri spätnom ochutnávaní jednotlivých vzoriek sa prejavila kvalita. Johann E. Hubert a Hubert L´Original aj po polhodinovom státí v pohároch si dokázali zachovať peknú vôňu, výraznú chuť a dokonca aj perlenie. Dokonca by som povedal že víno sa otvorilo. Hubert Grand rosé a Hubert de Luxe si svoju vôňu zachovali bez zmeny.

Pozrieť obrázok
Ing. Štefan Ailer predstavil tiché vína určené na šampanizáciu.
Nasledovala večera, ktorú zostavil prezident Asociácie someliérov Slovenskej republiky, Štefan Valovič. Poradie bolo rovnaké, ako pri podávaní sektov na degustácii.

Hubert Club bol ideálnym partnerom k čerstvo zaúdenému pstruhovi na šalátovom lôžku. Kyselinka osviežila chuť a aróma vhodne doplnila vôňu pstruha. Kombinácia vcelku logická, veď k rybe idú biele vínka. Hubový krém. Jedlo ktoré na prvý pohľad snáď ani nemožno kombinovať s vínom, nieto ešte šumivým. Johann E. Hubert je víno delikátne, zároveň výraznej chuti a vďaka ležaniu na kvasinkách aj biskvitové. Práve kombináciu jemnej biskvitovej vône a chuti spolu s jemným cukrom s hubovým krémom dokonale harmonizovali.

Husacia pečeň na tokajskom víne so škoricou, hruška a pomaranč. Štefan Valovič ako partnera vybral Hubert L´Original demi sec. Opulentná sladkastá chuť pečene, doplnená sladkou chuťou sektu, jemným biskvitom a ovocnosťou ladila s hruškou a pomarančom.
Sviečková na smotane s knedľou a Hubert Grand rosé. Na prvý pohľad mi to nešlo do hromady. Keď som uvidel na tanieri aj šľahačku a zacítil intenzívnu vôňu brusníc, bolo mi okamžite jasné, že ovocný Grand rosé musí byť tým najvhodnejším partnerom.
Pozrieť obrázok
Pečeň na tokajskom víne s hruškou a pomarančom.
Posledným chodom bolo suflé z ryže a exotického ovocia s vanilkovým krémom. Ostala posledná a zároveň jedine správna možnosť, Hubert de Luxe. Sladká chuť vanilkového krému a ovocia s vínom z aromatických odrôd a obsahom cukru 70 gramov, bola osviežená bublinkami a v dochuti pekne spolu splývali.
Celým stolovaním prítomných hostí sprevádzal slovom Štefan Valovič, pričom vždy vysvetlil z akého dôvodu vybral práve tento sekt, prezradil niektoré malé tajomstvá šéfkuchára a upozornil na zaujímavé kombinácie vôní a chutí.

Záver večera patril degustácii tichých mladých vín, ktoré sú určené na ďalšie školenie a kupážovanie na výrobu sektov. Pre mňa cenná skúsenosť, pretože výrobca nám tým čiastočne dovolil nahliadnuť pod pokrývku. Ing. Štefan Ailer nás previedol degustáciou, pričom vysvetlil ktoré víno sa z akého dôvodu dáva do kupáže a ako sa v nej prejavuje. Vína samé o sebe napriek skutočnosti, že išlo výhradne o ročník 2007 a chutnali sme vlastne iba surovinu, boli vo väčšine prípadov vhodné na pitie. Čisté svieže vína s výrazným odrodovým charakterom. Sereďské sekty sú ďalším pádnym argumentom v prospech výroby kupáží, čo platí pri sektoch obzvlášť.

Spoločnosť Hubert J.E. pripravila večer, ktorý bol znamenitou ukážkou toho aké nezastupiteľné miesto majú sekty v špičkovej gastronómii. Sekty v enogastronómii umožňujú dosiahnuť taký stupeň elegancie, ktorý by sme s tichými vínami iba ťažko dokázali napodobniť.

tv

Pozrieť obrázok Pozrieť obrázok
Čerstvo zaúdený pstruh na šalátovom lôžku. Suflé s ovocím.