Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Recenzia - Vinárstvo & somelierstvo

Recenzia - Vinárstvo & somelierstvo

Výňatok z recenzného posudku Ing. Ondreja Korpása, CSc. na publikáciu Vinárstvo & somelierstvo
autora Ing. Štefan Ailer, PhD.

Fenomén víno je čoraz populárnejší. Zaujímajú sa oň nielen študenti stredných a vysokých škôl, ale je nevyhnutným objektom poznania aj pre širokú skupinu obchodníkov pôsobiacich v distribúcii nápojov, v gastronómii i laických priaznivcov. Preto som s potešením uvítal myšlienku autora vydať učebnicu „Vinárstvo & somelierstvo“.


Autorom publikácie je známy odborník ailer_foto_somel_20160725s priamymi viacročnými skúsenosťami s výrobou vína, manažmentom kvality, riadením spoločnosti na výrobu vína, so somelierstvom i tvorbou vinohradnícko - vinárskej legislatívy, môj dobrý priateľ, Ing. Štefan Ailer, PhD.




V úvodných troch kapitolách autor predstavuje historickú a súčasnú pozíciu vína a someliera u nás i vo svete, čím pútavo uvádza čitateľa do tematiky. Pozitívne hodnotím najnovšie informácie o kvalitatívnych kategóriách vín v Európe, ktoré prešli v ostatnom období významnými zmenami. Vyzdvihnuté sú pozitívne účinky umiernenej konzumácie vína na ľudský organizmus, ale aj patologické dôsledky nadmernej konzumácie alkoholických nápojov.


Nosná kapitola č. 4 „Technológia výroby vína“ je spracovaná chronologicky, v logickom slede a uvádza najnovšie informácie, vrátane inovatívnych technológií. Autor sa vyhýba nadmernému množstvu alternatívnych údajov vo forme tabuliek a vzorcom, ktoré nemusí enológ ovládať spamäti. Základné znalosti v oblasti biochémie, mikrobiológie, a laboratórna zručnosť sú však nevyhnutným predpokladom pre tvorbu bezchybného vína. Enológ i someliér musia pochopiť ušľachtilosť kvasinky, užitočnosť i zákernosť baktérií, biochemický proces prerodu cukrov na etanol, oxidačno – redukčné procesy a princípy koloidnej rovnováhy. Tieto informácie sú v učebnici uvedené v dostatočnom rozsahu.


Téma použitia oxidu siričitého je popísaná v kap. 5. Autor jej venuje primeraný priestor, popisuje chemizmus, zdôrazňuje nevyhnutnosť sírenia, pričom uvádza metódy, ako znížiť obsah tohto alergénu na minimálnu možnú mieru.

Kapitola 6 vhodne, v nutnom rozsahu popisuje chemické zloženie vína. Autor uvádza aj prehľad fyzikálno – chemických metód hodnotenia hrozna a vína.

Choroby a chyby vína sú v kapitole 7 spracované v prehľadnej, dostatočne obsiahlej forme. Enológ by mal mať čo najpodrobnejšie znalosti hlavne o ich prevencii.


V kapitole 8 sa autor venuje významu a pravidlám gastronómie, somelierskym rituálom, prezentácii a kultúre podávania vína. Uvádza pravidlá servírovania, slovník degustácie vína, dôraz kladie na pestrú a pútavú rétoriku prezentátora. Je to veľmi dôležitá súčasť textu, pretože zvládať prezentáciu pred publikom je prinajmenšom rovnako náročné ako samotná výroba vína.


Kapitola 9 popisuje pravidlá označovania vína. Je to veľmi zložitá problematika. Uvedené texty sú dobrým fundamentom pre pochopenie týchto zásad.


Enogastronómii sa venuje ucelená kapitola č. 10, ktorá ilustračne prezentuje zásady správnych kombinácií jedla a vína. Snúbenie pokrmov a vín prezentuje autor na pútavých príkladoch. Vítam, že pri voľbe jedál sa sústredil na národnú kuchyňu.


V závere nechýbajú pravidlá, zásady, systémy i úskalia zmyslového hodnotenia vína a požiadavky na získanie osvedčenia posudzovateľa pre víno a vinárske výrobky.


Dielo má ambíciu stať sa jedinečným sprievodcom poznaním vína. Komplexná publikácia o úlohe vína v kultúrnom dedičstve národa, jeho výrobe, zložení, servírovaní a úlohe v gastronómii doposiaľ u nás chýbala. Veľmi pozitívne hodnotím, že publikácia obsahuje kapitoly, podľa ktorých je možné prakticky vyrobiť kvalitné víno a následne ho dôstojne odprezentovať i vychutnať.


V Rúbani, dňa 21.1.2016    Ing. Ondrej Korpás, CSc.

Kúpiť

Vinárstvo & somelierstvo

Ing. Štefan Ailer, PhD.
Učebnica, 2016
ISBN: 978-80-87091-63-0

Putovanie vína civilizáciou

Úryvok z 3. kapitoly novej knižnej publikácie Štefana Ailera „Vinárstvo & somelierstvo“, 2016