Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00

Oxid siričitý vo vínach

SO2 - oxid siričitý - voľný, celkový je súčasťou výroby väčšiny vín. Jeho hraničné množstvá určuje NK ES 606/2009. Podstatná je minimalizácia jeho použitia správnymi technologickými postupmi a hygienickou disciplínou pri výrobe vína. Jeho použitie sa datuje už od čias Rimanov.

NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 606/2009
z 10. júla 2009


MAXIMÁLNY OBSAH OXIDU SIRIČITÉHO VO VÍNACH


A. OBSAH OXIDU SIRIČITÉHO VO VÍNACH


1. Celkový obsah oxidu siričitého v iných vínach, ako sú šumivé vína
a likérové vína, nesmie v čase ich uvedenia na trh na priamu ľudskú
spotrebu presiahnuť:
a) 150 miligramov na liter v prípade červených vín;
b) 200 miligramov na liter v prípade bielych a ružových vín.


2. Odchylne od odseku 1 písm. a) a písm. b) sa maximálny obsah oxidu
siričitého v prípade vín s obsahom cukru vyjadreným ako súčet glukózy
a fruktózy, ktorý je najmenej 5 gramov na liter, zvyšuje na:


a) 200 miligramov na liter v prípade červených vín;


b) 250 miligramov na liter v prípade bielych alebo ružových vín;


c) 300 miligramov na liter v prípade:
— vín, ktoré sú v súlade s ustanoveniami Spoločenstva oprávnené na
označenie „Spätlese“,
— bielych vín, ktoré sú oprávnené na niektoré z týchto chránených
označení pôvodu: Bordeaux supérieur, Graves de Vayres, Côtes de
Bordeaux-Saint-Macaire, Premieres Côtes de Bordeaux, Côtes de
Bergerac, Haut Montravel, Côtes de Montravel, Gaillac, Rosette
a Savennieres,
— bielych vín, ktoré sú oprávnené na chránené označenie pôvodu Allela,
Navarra, Penedes, Tarragona a Valencia a vína oprávnené niesť chrá-
nené označenie pôvodu, ktoré pochádzajú z Comunidad Autónoma
del Pais Vasco a sú označované ako „vendimia tardia“,
— sladkých vín oprávnených na chránené označenie pôvodu „Binissalem-Mallorca“,
— vín pochádzajúcich zo Spojeného kráľovstva vyrobených v súlade
s britskými právnymi predpismi, pokiaľ je obsah cukru vyšší ako
45 g/l,
— vín s chráneným označením pôvodu „Tokaji“ pochádzajúcich
z Maďarska, ktoré v súlade s maďarskými právnymi predpismi
nesú označenie „Tokaji édes szamorodni“ alebo „Tokaji szaraz
szamorodni“,
— vín oprávnených na chránené označenie pôvodu Loazzolo, Alto
Adige a Trentino, označovaných pojmami alebo niektorým
z pojmov „passito“ alebo „vendemmia tardiva“,
— vín oprávnených na označenie pôvodu „Colli orientali del Friuli“, za
ktorým nasleduje označenie „Picolit“,
— vín oprávnených na chránené označenie pôvodu „Moscato di Pantelleria
naturale“ a „Moscato di Pantelleria“,
— vín pochádzajúcich z Českej republiky, ktoré sú oprávnené označovať
sa ako „pozdní sběr“,
— vín pochádzajúcich zo Slovenska, ktoré sú oprávnené na chránené
označenie pôvodu a ktoré sú označované výrazom „neskorý zber“
a slovenské tokajské vína oprávnené na chránené označenie pôvodu
„Tokajské samorodné suché“ alebo „Tokajské samorodné sladké“,
— vín pochádzajúcich zo Slovinska, ktoré sú oprávnené na chránené
označenie pôvodu a ktoré sú označované sa ako „vrhunsko vino
ZGP – pozna trgatev“,
— bielych vín s týmito chránenými zemepisnými označeniami
a s celkovým obsahom alkoholu vyšším ako 15 % obj. a obsahom
cukru vyšším ako 45 g/l:
— Vin de pays de Franche-Comté,
— Vin de pays des coteaux de l’Auxois,

— Vin de pays de Saône-et-Loire,
— Vin de pays des coteaux de l’Ardeche,
— Vin de pays des collines rhodaniennes,
— Vin de pays du comté Tolosan,
— Vin de pays des côtes de Gascogne,
— Vin de pays du Gers,
— Vin de pays du Lot,
— Vin de pays des côtes du Tarn,
— Vin de pays de la Correze,
— Vin de pays de l’Ile de Beauté,
— Vin de pays d’Oc,
— Vin de pays des côtes de Thau,
— Vin de pays des coteaux de Murviel,
— Vin de pays du Val de Loire,
— Vin de pays de Méditerranée,
— Vin de pays des comtés rhodaniens,
— Vin de pays des côtes de Thongue,
— Vin de pays de la Côte Vermeille,
— sladkých vín pochádzajúcich z Grécka, ktorých celkový obsah alkoholu
je najmenej 15 % obj. a obsah cukru je najmenej 45 g/l a ktoré
sú oprávnené na tieto chránené zemepisné označenia:
— ??????? ????? ?????ß?? (oblastné víno z oblasti Tyrnavos),
— ??????? ??????? ????? (oblastné víno z oblasti Ahaia),
— ????????? ??????? ????? (oblastné víno z oblasti Lakonia),
— ??????? ????? ???????? (oblastné víno z oblasti Florina),
— ??????? ????? ???????? (oblastné víno z oblasti Cyclades),
— ??????? ????? ????????? (oblastné víno z oblasti Argolida),
— ??????? ????? ??????? (oblastné víno z oblasti Pieria),
— ???????????? ??????? ????? (oblastné víno z oblasti Mount
Athos- oblastné víno z oblasti Holy Mountain),
— sladkých vín pochádzajúcich z Cypru, ktorých celkový obsah alkoholu
je najviac 15 % obj. a obsah cukru je najmenej 45 g/l a ktoré sú
oprávnené na chránené označenie pôvodu ???µ??????? (Commandaria),
— sladkých vín pochádzajúcich z Cypru, vyrobených z prezretého
hrozna alebo zo zhrozienkovateného hrozna, ktorých celkový obsah
alkoholu je najmenej 15 % obj. a obsah cukru je najmenej 45 g/l
a ktoré sú oprávnené na tieto chránené zemepisné označenia:
— ??????? ????? ??µ???? (oblastné víno z oblasti Lemesos),
— ??????? ????? ????? (oblastné víno z oblasti Pafos),
— ??????? ????? ??????? (oblastné víno z oblasti Larnaka),
— ??????? ????? ???????? (oblastné víno z oblasti Lefkosia);


d) 350 miligramov na liter v prípade:
— vín, ktoré sú v súlade s ustanoveniami Spoločenstva oprávnené na
označenie „Auslese“,
— rumunských bielych vín oprávnených na niektoré z týchto chránených
označení pôvodu: Murfatlar, Cotnari, Târnave, Pietroasa, Valea Călugărească,

— vín pochádzajúcich z Českej republiky oprávnených používať
v označení výraz „výběr z hroznů“,
— vín pochádzajúcich zo Slovenska, ktoré sú oprávnené na chránené
označenie pôvodu a ktoré sú označované výrazom „výber z hrozna“
a slovenských tokajských vín oprávnených na chránené označenie
pôvodu „Tokajský mášláš“ alebo „Tokajský forditáš“,
— vín pochádzajúcich zo Slovinska, ktoré sú oprávnené na chránené
označenie pôvodu a ktoré sú označované výrazom „vrhunsko vino
ZGP – izbor“;


e) 400 miligramov na liter v prípade:
— vín, ktoré sú oprávnené označovať sa v súlade s predpismi Spoločenstva
výrazmi „Beerenauslese“, „Ausbruch“, „Ausbruchwein“, „Trockenbeerenauslese“,
„Strohwein“, „Schilfwein“ a „Eiswein“,
— bielych vín oprávnených na tieto chránené označenia pôvodu:
Sauternes, Barsac, Cadillac, Cérons, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont,
Monbazillac, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Coteaux du Layon,
Coteaux de l'Aubance, Graves Supérieures, Sainte-Foy Bordeaux,
Saussignac, Jurançon, pokiaľ za nimi nenasleduje výraz „sec“,
Anjou-Coteaux de la Loire, Coteaux du Layon, za ktorým nasleduje
názov obce pôvodu, Chaume, Coteaux de Saumur, Pacherenc du Vic
Bilh, pokiaľ za ním nenasleduje výraz „sec“, Alsace a Alsace grand
cru, za ktorým nasleduje výraz „vendanges tardives“ alebo „sélection
de grains nobles“,
— sladkých vín vyrobených z prezretého hrozna a sladkých vín vyrobených
zo zhrozienkovateného hrozna, pochádzajúcich z Grécka,
ktorých obsah zvyškového cukru vyjadrený ako cukor je najmenej
45 g/l a ktoré sú oprávnené na niektoré z týchto označení pôvodu:
??µ?? (Samos), ????? (Rhodos), ????? (Patras), ??? ?????? (Rio
Patron), ????????? (Kefallonia), ??µ??? (Limnos), ?????? (Sitia),
????????? (Santorini), ??µ?? (Néméa), ?????? (Dafnes) a sladkých
vín z prezretého hrozna a sladkých vín zo zhrozienkovateného hrozna
oprávnených na tieto chránené zemepisné označenia: ?????????
(Siatista), ????????? (Kastoria), ???????? (Cyclades), ????µß?????
(Monemvasia), ???????????? (Mount Athos – Holy Mountain),
— vín pochádzajúcich z Českej republiky, oprávnených označovať sa
výrazmi „výběr z bobulí“, „výběr z cibéb“, „ledové víno“ alebo
„slámové víno“,
— vín pochádzajúcich zo Slovenska, ktoré sú oprávnené na chránené
označenie pôvodu a ktoré sú označované výrazmi „bobuľový
výber“, „hrozienkový výber“, „cibébový výber“, „ľadové víno“
alebo „slamové víno“ a slovenských tokajských vín, ktoré sú oprávnené
na chránené označenie pôvodu „Tokajský výber“, „Tokajská
esencia“, „Tokajská výberová esencia“,
— vín pochádzajúcich z Maďarska, ktoré sú oprávnené na chránené
označenie pôvodu a ktoré nesú v súlade s maďarskými právnymi
predpismi označenie „Tokaji máslás“, „Tokaji fordítás“, „Tokaji
aszúeszencia“, „Tokaji eszencia“, „Tokaji aszú“ alebo „Töppedt
szőlőből készült bor“,
— vín, ktoré sú oprávnené na chránené označenie pôvodu „Albana di
Romagna“ a ktoré sa označujú výrazom „passito“,
— luxemburských vín, ktoré sú oprávnené na chránené označenie
pôvodu a ktoré sa označujú výrazom „vendanges tardives“, „vin de
glace“ alebo „vin de paille“,
— bielych vín oprávnených na chránené označenie pôvodu „Douro“, za
ktorým nasleduje výraz „colheita tardia“,
— vín pochádzajúcich zo Slovinska, ktoré sú oprávnené na chránené
označenie pôvodu a ktoré sa označujú výrazmi: „vrhunsko vino
ZGP – jagodni izbor“ alebo „vrhunsko vino ZGP – ledeno vino“
alebo „vrhunsko vino ZGP – suhi jagodni izbor“,
— bielych vín pochádzajúcich z Kanady oprávnených na označenie
„Icewine“.


3. Zoznamy vín s chráneným označením pôvodu alebo chráneným zemepisným
označením uvedené v odseku 2 písm. c), písm. d) a písm. e) sa môžu zmeniť

a doplniť v prípade, že sa zmenia podmienky výroby príslušných vín alebo
sa zmení ich zemepisné označenie alebo označenie pôvodu. Členské štáty
vopred poskytnú všetky potrebné technické informácie o príslušných vínach
vrátane špecifikácií a ročne vyrobených množstiev.


4. Ak to vyžadujú poveternostné podmienky, Komisia môže v súlade
s postupom ustanoveným v odseku 2 článku 113 nariadenia (ES)
č. 479/2008 rozhodnúť, že príslušné členské štáty môžu v niektorých vinohradníckych
oblastiach Spoločenstva povoliť v prípade vín vyrábaných na
ich území zvýšenie maximálnych hodnôt celkového obsahu oxidu siričitého
nižších ako 300 miligramov na liter uvedených v tomto bode, a to najviac
o 50 miligramov na liter. Zoznam prípadov, keď členské štáty môžu povoliť
takéto zvýšenie, je uvedený v dodatku 1.
5. Členské štáty môžu na vína vyrábané na ich území uplatniť prísnejšie
opatrenia.


B. OBSAH OXIDU SIRIČITÉHO V LIKÉROVÝCH VÍNACH


Celkový obsah oxidu siričitého v likérových vínach nesmie presiahnuť
v čase ich uvedenia na trh na priamu ľudskú spotrebu:
150 miligramov na liter, ak je obsah cukru nižší ako 5 gramov na liter,
200 miligramov na liter, ak je obsah cukru najmenej 5 gramov na liter.


C. OBSAH OXIDU SIRIČITÉHO V ŠUMIVÝCH VÍNACH


1. Celkový obsah oxidu siričitého v šumivých vínach nesmie presiahnuť v čase
ich uvedenia na trh na priamu ľudskú spotrebu:
a) 185 miligramov na liter v prípade všetkých kategórií akostných šumivých
vín a
b) 235 miligramov na liter v prípade ostatných šumivých vín.


2. Ak to vyžadujú poveternostné podmienky v niektorých vinohradníckych
oblastiach Spoločenstva, príslušné členské štáty môžu povoliť pre šumivé
vína vyrábané na ich území a uvedené v odseku 1 písm. a) a písm. b)
zvýšenie celkového maximálneho obsahu oxidu siričitého o najviac 40 miligramov
na liter za predpokladu, že vína, na ktoré sa vzťahuje toto povolenie,
sa nevyvezú mimo územia príslušných členských štátov.


Dodatok 1


Zvýšenie celkového maximálneho obsahu oxidu siričitého, pokiaľ to vyžadujú poveternostné
podmienky
(Príloha I B k tomuto nariadeniu)
Rok Členský štát Vinohradnícka(-e) oblasť(-ti) Príslušné vína


1. 2000 Nemecko všetky vinohradnícke
oblasti na nemeckom území
všetky vína vyrobené
z úrody hrozna v roku 2000


2. 2006 Nemecko vinohradnícke oblasti
v regiónoch BádenskoWürttembersko,
Bavorsko,
Hesensko a Porýnie-Falcko
všetky vína vyrobené
z úrody hrozna v roku 2006


3. 2006 Francúzsko vinohradnícke oblasti
v departementoch Bas-Rhin
a Haut-Rhin
všetky vína vyrobené
z úrody hrozna v roku 2006


1. Obsah prchavých kyselín nesmie prekročiť:
a) 18 miliekvivalentov na liter v prípade čiastočne prekvaseného hroznového
muštu;
b) 18 miliekvivalentov na liter v prípade bielych alebo ružových vín, alebo
c) 20 miliekvivalentov na liter v prípade červených vín.


2. Hodnoty uvedené v odseku 1 sa uplatňujú na:
a) výrobky z hrozna zozbieraného v Spoločenstve vo fáze výroby
a všetkých fázach ich uvádzania na trh;
b) čiastočne prekvasený hroznový mušt a vína pochádzajúce z tretích krajín
vo všetkých fázach od ich vstupu na zemepisné územie Spoločenstva.


3. Odchýlky od odseku 1 možno ustanoviť v prípade:
a) niektorých vín s chráneným označením pôvodu (CHOP) a niektorých vín
s chráneným zemepisným označením (CHZO):
— ak zreli minimálne dva roky alebo
— ak boli vyrobené v súlade s osobitnými postupmi;
b) vín s celkovým obsahom alkoholu najmenej 13 % obj.
Členské štáty oznámia tieto odchýlky Komisii, ktorá ich dá na vedomie
ostatným členským štátom.