Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00

Hydrodol.

Hydrodol.

Ak ste sa v priebehu posledného polroka zúčastnili niektorej vinárskej akcie, napríklad Dňa otvorených pivníc, pravdepodobne už máte za sebou prvú skúsenosť s prípravkom Hydrodol. Je to výživový doplnok, ktorý pomáha zmieňovať ťažkosti spojené s konzumáciou alkoholu, ako je známa ranná nevoľnosť. Mechanizmus účinku a ďalšie podrobnosti vysvetľuje stať v knihe o víne od autorov Miloša Mikuša a Petra Pružinca.




Metabolizmus alkoholu a dôsledky jeho konzumácie

Alkoholizmus sa javí byť spojený so zvýšenou mierou následkov po konzumácii alkoholu a má vzťah ku genetickej náchylnosti a môže byť spätý aj so zvýšenou akumuláciou acetaldehydu(metabolický produkt oxidácie etanolu) . To je v protiklade so všeobecne prijímaným názorom, že ťažkosti po konzumácii alkoholu by mohli regulovať rozvoj alkoholizmu, lebo toto tvrdenie nemá oporu v nijakých dostupných epidemiologicko - klinických zisteniach.

To znamená, že rozvoj alkoholizmu alebo závislosť od alkoholu sú procesy nezávislé od rozsahu a intenzity symptómov spojených s konzumáciou alkoholu.

Slovenčina na stav, v ktorom sa postihnutý ocitne ráno, napriek početnému zastúpeniu pijanov v populácii, nemá výraz. Stredoslováci vraj majú krajové – pľúšť – ale celoslovensky sa to nepočíta. V češtine existuje jediný – kocovina. Fíni majú údajne až sedem výrazov – kvalitatívne odlišných.

Stav po požití alkoholu (u mnohých osôb aj striedmom) sprevádzajú symptómy, ktoré sú výsledkom akumulácie viacerých metabolitov a taktiež zmien kofaktorov oxidačno-redukčných procesov, s následnými zmenami hladín celkového metabolizmu. Tieto symptómy zvyčajne pozostávajú z bolestí hlavy, kognitívnych porúch(poruchy rozpoznávania) (66 %), pocitu celkovej nevoľnosti (60 %), gastritídy(žalúdočné ťažkosti) (40 %), hnačky (36 %), straty chuti do jedla (21 %), tremoru(triaška) (20 %) a nauzei(nutkanie na zvracanie) (9 %). Pozorované symptómy dosahujú svoj vrchol po 14 až 16 hodinách.

Epidemiologické dôkazy jasne ukazujú, že ide o vážny problém v spoločnosti. V americkej štúdii až 25 % študentov potvrdilo, že mali tieto problémy aspoň raz počas posledného týždňa, pričom 29 % z nich vynechalo z tohto dôvodu vyučovací proces. Problémy sprevádzané absenciou v práci majú na druhý deň častejšie tí, čo konzumujú málo, prípadne stredne veľa v porovnaní so silnými, vycvičenými pijanmi. Hoci sa pomerne veľa investuje do boja s alkoholizmom, u silne závislých mierne popíjanie spolu s jeho následkami predstavuje výrazne väčšiu ekonomickú stratu spôsobenú najmä absenterizmom, nehodami a zlými pracovnými výkonmi.

Napríklad vo Fínsku, ktoré má porovnateľnú populáciu so Slovenskom, dôjde k strate 1 milióna pracovných dní z dôvodu nevoľnosti nasledujúci deň. Prohibícia a ani iné kampane snažiace sa zmierniť túto situáciu neboli účinné. Rozvoj alkoholizmu a závislosti od alkoholu, ako aj zdravotné následky vznikajúce ako dôsledok prílišnej konzumácie alkoholu sú komplexným výsledkom vyplývajúcim zo sociálnych, osobnostných, ako aj genetických faktorov.

Dnes existujú jednoznačné dôkazy, že genetická variabilita má podstatný vplyv na individuálne riziko rozvoja alkoholizmu u daného jedinca. Je zaujímavé, že poruchy osobnosti a problémy s alkoholom korelujú preukazne u tých jedincov, čo trpia vážnejšími dôsledkami po pití, a nie u tých, čo následkami vo veľkom rozsahu netrpia (sviniari!).

Žalúdok je prvým miestom, kde sa začína jeho metabolizmus. Tu sa štiepi zhruba 10 – 15 % alkoholu enzýmom alkoholdehydrogenázou, ktorého prítomnosť a aktivita je nízka, resp. nulová pri niektorých etnických skupinách, napr. u Japoncov. Tí sa chudáci opijú po jednom-dvoch pohárikoch. Po absorpcii do krvi sa alkohol metabolizuje v pečeni. Činnosťou pečeňovej alkoholdehydrogenázy vzniká acetaldehyd a redukovaná forma NAD (NADH).

Nadbytok NADH zasahuje do mnohých enzymatických pochodov v bunkách, ovplyvňujúc tak metabolizmus sacharidov, proteínov, mastných kyselín, ako aj celkovú homeostázu organizmu, imunitnú odpoveď či uvoľňovanie hormónov. Akumulácia acetaldehydu taktiež vyúsťuje do série toxických nežiaducich účinkov ovplyvňujúcich také pochody, ako je proteosyntéza, opravy DNA, metabolizmus glukózy či oxidačno-redukčné reakcie. Metabolizmus alkoholu zjavne ovplyvňuje aj geneticky podmienená hladina enzýmu aldehyddehydrogenázy, degradujúceho vznikajúci acetaldehyd. Taktiež dochádza k akumulácii acetátu, ktorý môže mať vplyv na krvný tlak. Mnohé z vyššie uvedených reakcií uvoľňujú vodíkové ióny, čo vedie k zvýšenej acidóze.

Snaha o odstránenie nepríjemných následkov konzumácie alkoholu sa zameriava jednak na zlepšenie narušenej metabolickej rovnováhy v tele, ako aj na viazanie nahromadených toxínov. V prvom prípade užitie jednoduchých cukrov (fruktóza a glukóza) zlepšilo reakčný čas a došlo taktiež k poklesu voľných mastných kyselín a ketónov . Ako sľubné sa ukázalo použitie látok viažucich toxíny, ako je aktívne uhlie, karbonáty a vulkanická pôda. Uvedené látky sa však musia použiť pred alebo počas trávenia alkoholu, lebo nie sú schopné ovplyvniť už vzniknuté problémy. Na to si však málokto počas veselého popíjania spomenie, a keby aj – s čiernou hubou by vyzeral podozrivý. Na trhu v Európe a najmä v Japonsku existuje aj niekoľko produktov obsahujúcich extrakty z rastlín. Ich zloženie i účinky sú rôzne a väčšinou nespoľahlivé.

Prirodzenou cestou sa vybrali výskumní pracovníci z Richmondu v Austrálii. Po zvážení hlavných zmien v tele, ku ktorým dochádza počas a po konzumácii alkoholu, navrhli produkt, ktorého úlohou je kompenzovanie zmien v metabolizme sacharidov, aminokyselín a acidobázických zložiek. Produkt pôvodne nazývaný AlcodolTM sa z etických dôvodov premenoval na HydrodolTM.

Hydrodol obsahuje glukózu, fruktózu, 16 aminokyselín, 6 vitamínov, 2 minerály a antioxidant a podáva sa vo forme kapsúl. Zloženie zabezpečuje pufrovanie(tlmenie) negatívne pôsobiacich metabolitov pri odbúravaní alkoholu.

Pilotná štúdia ukázala, že až 38,5 % jedincov zaznamenalo po požití Hydrodolu redukciu symptómov spojených s konzumáciou alkoholu. Tieto výsledky taktiež ukázali, že Hydrodol je účinný pri užívaný počas konzumácie, alebo aj po nej. Dávka sa ukázala byť závislá od množstva skonzumovaného alkoholu. V ďalšej placebom kontrolovanej zaslepenej cross-over štúdii sa zistilo, že tento produkt je schopný potlačiť výskyt 54 % symptómov už po 45 minútach a 83 % z nich po 90 minútach, aj keď sa 4 kapsule požili nasledujúce ráno po konzumácii alkoholu. V placebo skupine nastalo iba 5-percentné zlepšenie.

Užitie Hydrodolu sa uprednostňuje už počas konzumácie (4 kapsule) a v prípade vážnych porušení životosprávy možno užiť ďalšie 4 kapsule opäť ráno. Užitie Hydrodolu nezrýchli odbúranie požitého alkoholu, nezníži jeho aktuálnu hladinu v obehu a nezvýši psychickú koncentráciu. Pomôže však tomu, kto si každé (i občasné a mierne) pitie ráno „odpyká“. Nemusí sa učiť po fínsky. Takže záverom k tomuto odseku musíme zvolať spolu so starým mudrcom: alkohol problémy nevyrieši! a dodať s ľudovou múdrosťou, ale ani minerálka!

Z knihy: O víne, M. Mikuš, P. Pružinec, 2007, Bonus CCS, Bratislava

pozn.: text kurzívou v zátvorkách je redakčná úprava