Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00

Dozážny likér

Dozážny prípadne aj expedičný likér sa používa na konečné dotvorenie štýlu šumivého vína. Jeho zloženie je často stráženým tajomstvom, pretože tento záverečný krok je veľmi dôležitý a dokáže výrazne zmeniť výsledný prejav šumivého vína.

Prídavok dozážneho likéru sa dokázateľne používa od roku 1836 a je pripisovaný farmaceutovi menom Jean Baptiste François 

Dozážny likér sa pridáva do šumivého vína po degoržovaní. Ako dôvod sa uvádza doplnenie objemu fľaše a nastavenie úrovne „zvyškového*“ cukru podľa požadovanej kategórie(Brut, Extra dry, atď). Životne dôležitý je prídavok oxidu siričitého do degoržovaného vína, pretože po sekundárnej fermentácii je veľmi citlivé na oxidáciu. O ovplyvnení celkového prejavu šumivého vína sa až tak často nehovorí, no správna skladba dozážneho likéru dokáže divy.

Dozážny likér je zmesou vína, cukru, niekedy aj destilátu a rozpusteného oxidu siričitého, ale nemusí obsahovať všetky zložky. Z uvedených premenných je možné vytvoriť nekonečný počet kombinácií. Víno môže byť mladé aj staré niekoľko rokov predýchané v starom dreve, prípadne v novom sude s výrazným vanilkovým prejavom bariku, víno môže byť mdlé na utlmenie ostrej kyseliny, ale môže byť aj výrazne kyslé na umocnenie sviežosti, v jeho skladbe kyselín môže prevládať kyselina mliečna, jablčná, vínna, obsah cukru môže byť rovný nule, ale takisto môže do vína vniesť aj rádovo 100 gramov cukru, môže obsahovať destilát, ale aj nemusí a ak áno, môže to byť nový destilát, ale aj niekoľkoročné brandy, atď.

Aj v prípade vína Zero dosage (žiadny prídavok) sa používa dozážny likér, neobsahuje však žiadny cukor. Najčastejšie obsahuje iba víno s oxidom siričitým. Teoreticky je možné na doplnenie použiť aj šumivé víno z inej, práve degoržovanej fľaše, takéto víno je však na okamžitú spotrebu.**

Víno na dozážny likér musí byť stabilné a prefiltrované cez sterilné dosky
.
--------------------------------------------------------------------------

* V skutočnosti nejde o zvyškový cukor, pretože nejde o prirodzený zvyšok po dokvasení, ale o pridaný (najčastejšie  trstinový) cukor

** Niekoľkokrát som mal možnosť vychutnať si práve degoržované víno bez prídavku čohokoľvek a priznávam, že takto mi chutí najviac.