Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > BLOG > 

Furmint Fórum

Furmint Fórum

Moje prvé tokajské víno v živote, bol dvojputňový tokajský výber(dnes už beznádejne neznámeho ročníka), ktorý som si spolu s manželkou, otvoril v piatok večer na chate, niekedy v roku 198....8? To víno ma ohúrilo. Nič podobné a môžem povedať, že aj lepšie, som do vtedy nepil.

Bola to fľaša s alumíniovým(rozumej klasickým borovičkovým) uzáverom. V porovnaní s ostatnými vínami bola aj dosť drahá, ale vďaka tomu prvému dúšku som vykročil na cestu vína. Všetky informácie o tokajskom som nasával ako huba. Muškát som si vedel predstaviť, ale o Lipovine a Furminte som nemal ani šajnu. Prišli 90te roky a dal sa ochutnať čistý, odrodový Furmint v podaní Galafruitu, alebo Ostrožoviča. Úprimne? Teda nebolo to nič moc. Skôr naopak. Bolo to dosť zlé. V jednom prípade priveľa kyslíka, v druhom neskúsená práca s drevom. Furmint sa dostal na môj osobný blacklist. Neskôr som sa zoznámil s Majkou Macikovou a keď som ochutnal ich monoodrodové vína, Furmint bol stále niekde v úzadí. Zamiloval som sa do ich kvetinkovej Lipoviny. Bola to taká študentská láska. Nikto nemôže popierať príťažlivosť 16 ročnej krásky, ale žena na celý život to nie je. Vinári sa však naučili vína robiť citlivejšie a ja som sa zamiloval znovu. Tentokrát do Furmintu. Je to chameleón, ktorý nedokážem prirovnať k žiadnej inej odrode. Odvtedy som Furmint spoznal v mnohých podobách. Podmanivo ovocný Furmint od Balatonu, sladký ausbruch z burgenlandského Rustu, šumivý v podaní bratov Szigetiových, úžasne pevný z vinice Úrágya, od Istvána Szepsyho, vanilkový Mandolás by Oremus a aj môj najnovší zážitok, krásne nazretý Grand 2006 od Macika.

furmint_forum_01
O pôvode Furmintu sa vedú spory. Podľa niektorých autorov ho so sebou priniesli prisťahovalci z juhu Talianska, ktorých pozval Belo IV., podľa iného autora má pôvod vo Francúzku, ďalší jeho pôvod spája so severotalianskym Friuli a datujeho do 18. storočia, no a Maďari ho považujú za svoju autochtónnu odrodu. Maďarom ťažko podozrievať z nedostatku nacionalizmu a privlastňovania si všetkého možného, no to neznamená, že len preto nemôžu mať pravdu. Nechcem a ani nemôžem robiť arbitra, ale priklonil by som sa k maďarskej verzii. T.j. Furmint vznikol niekde na území stredovekého Uhorska. Možno krížením, možno mutáciou.


Zopár krov Furmintu by sme určite našli od Austrálie až po Kaliforniu, ale jeho pestovanie je prakticky obmedzené na krajiny monarchie. Nájdete ho v Rakúsku, Slovinsku, Chorvátsku, u nás a predovšetkým v Maďarsku s dôrazom na tokajskú oblasť. Vďaka svojej tenkej šupke a náchylnosti na botrytídu je cennou odrodou na výrobu botrytických vín. Historicky, v 19. storočí, bol Furmint rozšírený aj na západnom Slovensku, konkrétne v Rači. Automaticky sa ponúka úvaha o tom, či Svätojurania nerobili svoje preslávené ausbruchy aj z Furmintu, alebo práve z Furmintu. V tejto chvíli je to však iba špekulácia. Po fyloxérovej kalamite na prelome 19. a 20. storočia sa výsadby Furmintu už neobnovili.

 
So Števom Ailerom vedieme taký malý spor o význam odrody Rizling vlašský. On je horlivý zástanca, tvrdí, že Rizling vlašský je odroda vhodná do každej fľaše. Myslí tým, že sa z nej dajú urobiť lacné vína, klasické prívlastky a aj prírodne sladké vína. V porovnaní s Furmintom, však pre mňa nemá Rizling vlašský dostatočný vyzrievací potenciál a navyše vďaka záplave vín z úrodnej pádskej nížiny s výnosnosťou 30 ton na hektár, sa Riesling Italico stal synonymom lacného podradného vína. Ja by som Ailerovo tvrdenie preniesol skôr na odrodu Furmint. Samozrejme s výnimkou lacných stolových vín, pretože Furmintu nemáme vo výsadbe zase tak veľa. 


ff_pp


furmint_macik_2006Začiatkom decembra, presnejšieho 1. decembra, bude v košickej vinotéke Villa Cassa u nás zatiaľ ojedinelá prehliadka vín z odrody Furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať aj maďarské Furminty a to nie len z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších maďarských vinárstiev, ako je Disznókő, Oremus, Demetervin, Patricius. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Slovinska, či od nás z
Belej. Celkovo viac ako 50 vín, dve desiatky vinárov.  Bude je to jedinečná príležitosť lepšie spoznať vína z tejto jedinečnej a aj pre nás autochtónnej odrody. Ak chcete trošku lepšie spoznať túto odrodu, je to rozhodne dobrý tip na ochutnávku.


Vyššie som spomenul, stretnutie po rokoch s Furmintom z roku 2006, od Jara Macika z línie Grand. Možno vás to víno navnadí...


Tokaj Grand 2006 Furmint, výber z hrozna, sladké.


Víno má sýtejší odtieň čistého zlata.


Vôňa je intenzívna a hneď prvý nos prezrádza, že v kalichu je archívne víno. Pôsobí mimoriadne komplexne. Nachádzam v nej medový plást, lúčne kvety, hrozienka, sušené marhule, broskyňu,... neskôr minerálny tón. To všetko v nevšednom prejave ktorý sa hlási k odrode Furmint, v botritickom prevedení.

pozri si recenziu vína



ff_p


Furmint 2006, stretnutie po rokoch

Ročník 2006 bol famózny. Veľa vinárov vtedy urobilo svoje signature vína. Jedným z nich bol aj Jaro Macik a jeho línia Tokaj Grand. Pri mojej ostatnej návšteve v Malej Tŕni, som mal možnosť víno si znovu prechutnať. Úžasný zážitok...

Tokaj je len jeden

Nadpis nie je síce originálny a hneď na začiatku sa priznávam, že som ho jednoducho okopčil. No nič by lepšie nevyjadrilo to, čo som mal možnosť zažiť na spoločnej prezentácii tokajských vín z oboch štátov jednej vinohradníckej oblasti.

Óda na radosť(a tokajské).

Tokajská oblasť je posledný nevybrúsený drahokam z náhrdelníka veľkých vinohradníckych oblastí našej planéty. Už si presne nepamätám, kto je autorom tejto vety, ale viem, že to bol Američan. S dotyčným však plne súhlasím a nezabudnem ju spomenúť pri každej vhodnej príležitosti. Podľa mňa dokonale vystihuje postavenie tokajského. Tokajské víno je vo svete pojem, ktorý milovníci vína vyslovujú jedným dychom spolu s takými pojmami ako je Sauternes, Portské, či Bordaux. O sláve Tokajského veľa napovedá aj používanie slova tokaj francúzskymi, talianskymi, či austrálskymi vinármi. Taliani aj Francúzi sa museli chtiac – nechtiac používania názvu tokaj vzdať. U nás si v plnej miere ani neuvedomujeme aký klenot máme doma.